Juknaičiuose – ir baltų, ir šiuolaikinės kultūros užuominos

juknaiciu sventeTarp 10 šių metų Lietuvos mažųjų kultūros sostinių gražiai „įsipiešė“ Šilutės rajone esantys Juknaičiai su savita kultūra. Šį šeštadienį Juknaičiai švęs savo seniūnijos ir bendruomenių šventę „Visada jauni“ ir kviečia visus „Nusilenkti menui“.

Istorija

Juknaičiai (vok. Jugnaten) – kaimas ir seniūnija Šilutės rajone, 10 km į pietryčius nuo Šilutės, šiaurinė dalis ribojasi su Ežeriuko pelke.

Pirmą kartą Juknaičių vardas paminėtas 1540 m. Prūsijos mokesčių mokėtojų sąrašuose. Kad apylinkėse gyventa jau seniai, liudija Alkos kalnas (alkakalnis), ant kurio buvusi baltų šventvietė. Ši vieta yra aukščiausia Šilutės rajone (apie 33 m virš jūros lygio).

1761 m. Juknaičiuose įkurta pradžios mokykla. 1874 m. nutiesus geležinkelį, pastatyta stotis, greta jos ėmė kurtis gyventojai. Sodybos, esančios prie Šilutės – Pagėgių plento, priklausė Blauzdžių kaimui. 1963 m. sujungus du kolūkius, susikūrė Juknaičių tarybinis ūkis.

1974 m. inžinierius N.Zauka parengė Juknaičių gyvenvietės projektą. Originalios išvaizdos daugiabučius gyvenamuosius namus, vandentiekio bokštą projektavo architektas S.Kalinka, buvusį sveikatingumo kompleksą – architektai S.Kalinka ir P.Grecevičius, daugelį individualių gyvenamųjų namų – architektas E.Vičius, gyvenvietės apželdinimo, kapinių projektus parengė garsūs kraštovaizdžio architektai Rūta ir Alfonsas Kiškiai.

2008 m. patvirtintas Juknaičių herbas. 2009 m. Juknaičių gyvenvietė – parkas įregistruotas Kultūros vertybių registre kaip valstybės architektūrinis – urbanistinis draustinis.

Juknaičių seniūnija

Seniūnija užima 159,7 kv. km teritoriją, kurioje yra 26 kaimai. 23 procentai visos teritorijos priklauso Nemuno deltos regioninio parko teritorijai (plotas yra užliejamas).

Seniūnijoje gyvena apie 2700 gyventojų, iki šių mokslo metų pabaigos veikė dvi pagrindinės mokyklos – Juknaičių ir Pašyšių (pastaroji reorganizuojama į pradinę), ambulatorija, privatus medicinos centras, paštas, vaikų lopšelis – darželis, dvi bibliotekos, parduotuvės bei kitos įstaigos. Seniūnijoje yra apie 500 ūkininkų.

Juknaičių seniūnijoje veikiančios bendruomenės yra aktyvios ir veiklios. Pagrindiniai jų tikslai – darbo vietų kūrimas, saugi, atsakinga ir aktyvi kaimynystė bei turizmo verslo bei infrastruktūros plėtojimas.

Lankytinos vietos

Visa gyvenvietė apželdinta medžiais, dekoratyviniais krūmais, gėlynais, vejomis. Parko centrinėje dalyje želdynams suteikti net pavadinimai: žaliuoja „Naujagimių“, „Abiturientų“, Europos, Juknaitiškių sambūrio, Vasario 16-osios bei Lietuvos tūkstantmečio giraitės. Parke tyvuliuoja du tvenkiniai.

Juknaičius puošia šviesios atminties skulptoriaus Stanislovo Kuzmos sukurtos dekoratyvinės skulptūros „Žirgas su sakalu“, „Jaunystė“, „Visata“, „Žilvinas ir Eglė“, „Polėkis“.

Iki šių dienų yra išlikę net trys grindiniai: Geležinkelio gatvėje ir tako, vedančio į kapines teritorijoje, – skaldytų lauko akmenų grindiniai, o Akmenų gatvė grįsta tašytais lauko akmenimis.

Juknaičių bendruomenė

Bendruomenė įkurta 2003 m., pirmuoju pirmininku buvo išrinktas Vladislovas Sabaliauskas. Bendruomenė yra asociacijos „Lamatos žemė“ ir Lietuvos kaimo tinklo narė. Nuo 2010 m. bendruomenei vadovauja Laima Barkauskienė. Šiuo metu ją sudaro 70 narių.

Per dešimtmetį parengta ir įgyvendinta vienuolika projektų, kuriems buvo gauta valstybės, Europos fondų bei Lietuvos kredito unijos paramos. Dar 20 projektų parengė ir įgyvendino Juknaičių jaunimo klubas.
Projektų lėšomis buvo sutvarkytos bendruomenės namų patalpos, įsigyta įvairios aparatūros, baldų, atnaujinta parko poilsio zona, S.Kuzmos medinės skulptūros.

Bendruomenė padeda rengti tradicines šventes, talkina lankant neįgaliuosius bei vienišus senelius, kasmet rengiama nors viena ekskursija po Lietuvą. Juknaičių seniūnijos darbuotojai palaiko bendruomenės sumanymus ir padeda juos įgyvendinti.

Apie Juknaičius

„…kalbėjomės apie tai, kaip svarbu žmonėms matyti, pajusti, kaip kuriamas menas, padėti suprasti, jog pasaulis nesibaigia vien tik žemės darbais ar gyvulių auginimu. Kaip svarbu, kad jiems kiltų noras pakelti akis aukščiau, kad jų sieloje taptų šviesiau“, – taip atsiminimuose rašo Nacionalinės premijos laureatas skulptorius Stanislovas Kuzma, prisimindamas gyvenimą Juknaičiuose ir nesibaigiančius pokalbius su tuometiniu Juknaičių tarybinio ūkio direktoriumi Zigmantu Dokšu, priglaudusiu politinių negandų užspaustą jaunąjį skulptorių ir jo šeimą.

„Mūsų bendruomenė – tai tarsi medis, kuris vis giliau leidžia šaknis į Juknaičių žemę, o šakos stiebiasi aukštyn. Šakos – tai mūsų planai, dar neįgyvendintos svajonės“, – tai bendruomenės pirmininkės L.Barkauskienės žodžiai Juknaičių parko estrados – amfiteatro (dar vadinamo mažuoju Vingio parku) atidarymo šventėje.

„Šventės priklauso nuo gyvenvietės ir bendruomenės. Bet kokia šventė, bet koks darbas suvienija bendruomenę, suvienija žmones. Juknaičių bendruomenė tikrai susitelkusi“, – pastebėjo Šilutės rajono savivaldybės teritorijų ir kaimo reikalų komiteto pirmininkas Saulius Vytuvis.

„Čia norėčiau gyventi…“, – prisipažino laidos „Ryto suktinis“ vedėja Zita Kelmickaitė.

Visas naujienas rasite „Facebook“ paskyroje „Juknaičių bendruomenė“

Juknaičių seniūnijos ir bendruomenių šventės programą rasite čia.