Pasaulinė košės diena – rajono savivaldybėje
Siekdami skatinti sveikos mitybos įpročius tarp Lietuvos vaikų ir akcentuoti pusryčių košės naudą, LR sveikatos apsaugos
Šilutės visuomenės sveikatos biuras pakvietė rajono mokyklų pradinių klasių mokinius dalyvauti edukacinėje Pasaulinės košės dienos akcijoje, kurios metu buvo organizuojami nemokami košės pusryčiai ir aiškinama apie sveikų pusryčių ir grūdinių produktų naudą organizmui. Akcijos tikslas – skatinti sveikos mitybos principus ir įpročius tarp mokinių bei skatinti mokinius keisti nesveikus užkandžius mokykloje sveikesniais ir maistingesniais.
Tą dieną Žemaičių Naumiesčio mokyklos-darželio pradinukai pasitiko valgydami sveiką „Malsenos“ kokybiškų avižų košę. Mokytojai, drauge su mokiniais padarę rytinę mankštelę, supažindino mokinukus su sveikos mitybos principais, o paskui visi ruošė košę. „Malsena“ padovanojo įvairaus skonio avižų košių su priedais – cinamonu, obuoliais, spanguolėmis ir šokoladu. Košes tereikėjo užpilti karštu vandeniu ir truputį palaukti, kol avižos išbrinks.
Kol košė buvo ruošiama, mokiniai pasakojo, ką jie įprastai valgo pusryčiams, kokias košes verda mamos. Kalbėdamiesi su mokiniais, mokytojai aiškino jiems, kaip svarbu sveikai maitintis ir pakeisti prastus mitybos papročius. Nėra sunku pajusti, kad sveikas maistas skanus, kad jis teikia energijos, o mankšta gali būti smagi ir įdomi. Mokiniai noriai, su dideliu smalsumu rinkosi „Malsenos“ košės maišelius, gardžiai valgė ir džiaugėsi, kad košė gali būti skani. Akcijoje taip pat dalyvavo Žibų pradinės mokyklos Grabupių skyriaus 35 pradinių klasių mokiniai.
Iš viso norą dalyvauti pareiškė 14 rajono mokyklų, tad mokinių skaičius buvo didelis. UAB „Malsena Plius“ pažadėjo, kad Pasaulinei košės dienai skirtus renginius organizuos ir kitais metais, ir visi mūsų rajono užsiregistravę pradinukai galės dalyvauti akcijoje.
Kada ir kokias košes rekomenduojama valgyti?
Moksliniais tyrimais įrodyta, kad žmonės, kurie rytais valgo košes, mažiau užkandžiauja kaloringų užkandžių, dažniau renkasi sveikesnius. Todėl juos mažiau vargina antsvoris, nutukimas. Visaverčiai pusryčiai, kuriems puikiausiai tinka košė, mažina persivalgymo tikimybę dieną ir vakare.
Maisto ekspertai pataria valgyti įvairias košes – grikių, avižinę, kvietinę, ryžių, perlinių kruopų, manų ar kukurūzų. Tereikia išsirinkti pagal savo skonį. Bet kokia košė – skaidulų šaltinis, o jos išvalo iš žmogaus organizmo šlakus, kontroliuoja riebalų iš produktų, valgytų per dieną, pasisavinimą. Košėse gausu vitaminų ir mikroelementų bei naudingųjų angliavandenių.
Grikių košė – viena naudingiausių, nes joje gausu augalinių baltymų, B grupės vitaminų, krakmolo, aminorūgščių. Šios maistinės medžiagos padeda susidoroti su stresu ir nemiga, gerina odos, plaukų ir nagų būklę. Grikių košėje apstu ir mikroelementų:
geležies, kalio, kalcio ir magnio. Šios medžiagos stiprina kraują, palaiko optimalų kraujo spaudimą, stiprina nagus, užkerta kelią kariesui bei padeda kovoti su nereikalingu svoriu.
Avižinė košė ramina, suteikia žvalumo ir gerą nuotaiką. Joje yra gausu augalinių baltymų, amino rūgščių, vitaminų B1, B2, PP, C, mineralinių medžiagų (kalio, kalcio, magnio, fosforo, geležies). Todėl avižinę košę ypač sveika valgyti žmonėms, sergantiems kepenų ir širdies ligomis, naudinga tūlžies pūslei, skrandžiui, dvylikapirštei žarnai, plaučiams. Mokslininkų įrodyta, jog būtent avižinė košė pašalina iš organizmo šviną.
Kvietinė košė papildo organizmą geležimi, kuri reikalinga sveikai veido spalvai, fluoru, kuris stiprina dantis bei magniu ir manganu, palaikančiais normalią medžiagų apykaitą. Kad būtume energingi, vienai dienai pakanka suvalgyti saują kviečių. Šią košę organizmas virškina ilgiau ir kai kuriems nuo jos gali užkietėti viduriai, tad geriau ją skanauti su pieno produktais, šviežiomis ar troškintomis daržovėmis.
Ryžiai, kaip ir kitos kruopos, gali pasigirti turintys daug B ir E grupės vitaminų, geležies, magnio, kalcio, kalio, ir visos šios medžiagos gerina širdies darbą, pakelia nuotaiką. Ypač vitaminas E apsaugo nuo priešlaikinio senėjimo. Naudingiausiais ryžiais laikomi rudieji, nes juos apdirbant nuo grūdelių nuvalomas tik lukštas, paliekant apvalkalą, kuriame ir yra susikaupę dauguma vitaminų bei kitų naudingųjų medžiagų.
Manų košė lyginant su kitomis turi mažiau vitaminų, nes manai gaminami iš išvalytų kviečių, o dauguma naudingų medžiagų būtent ir slypi lukšte. Nors manų košė išverda greit, joje esantys vitaminai nesuyra. Šią košę patartina valgyti žmonėms, turintiems jautrius skrandžius ar kitų žarnyno problemų, nes joje nėra skaidulų, todėl ir mūsų organizmas ją suvirškina greičiau.
Kukurūzų kruopose yra vitaminų D ir E bei karotino, kurio nėra kitose kruopose. Taip pat šioje košėje yra ir krakmolo, provitamino A, B1, B2, B6, D, C vitaminų. Kukurūzai naudingi dantims bei šalina iš organizmo riebalus, skatina tulžies išsiskyrimą, valo kepenis, inkstus. Ilgai vartojant kukurūzų košę pasišalina įvairios kilmės akmenys.
Kokias košes mėgsta šilutiškiai?
Apklausą atliko neformaliojo švietimo programos „Jaunasis žurnalistas“ dalyviai: Natalija Ivanova (14 m.), Deividas Benevičius (13 m.) ir Karolina Burzdžiūtė (14 m.)
Tos pačios mokyklos mokinė Ieva Mikužytė valgo įvairias košes, bet labiausiai jai
Šilutės M.Jankaus pagrindinėje mokykloje besimokanti 13-metė Deimantė Jašinauskaitė mėgsta kelias košes: manų, grikių ir bulvių. „Visai neseniai pirmą kartą viriau košę. Deja, ji šiek tiek prisvilo, tačiau vis tiek buvo labai gardi“, – sakė Deimantė.
O štai juknaitiškis Mantas Kačerauskas (14 m.) prisipažino, jog košes valgo retai, nes jos namuose nedažnai gaminamos. Vaikinui taip pat labiausiai patinka manų košė, kurią jis gardina cinamonu.
Beje, cinamonas košei ne tik suteikia ypatingą skonį, bet ir yra labai sveikas prieskonis. Cinamonas sergantiesiems cukriniu diabetu mažina cukraus kiekį kraujyje, taip pat turi antioksidacinį poveikį, gydo uždegimus ir kovoja su bakterijomis ar virusais. Jis dar naudojamas gydant peršalimo ligas, virškinimo sutrikimus, suteikia energijos ir gyvybingumo.
Rašyti atsakymą