Šokoladas: kokiu pradžiuginti mylimuosius šv. Valentino dieną?

Artėjant Šv. Valentino dienai daugelis nori nustebinti savo mylimuosius ne tik gėlėmis, pramogomis, bet ir saldumynais. Todėl parduotuvių lentynose ieško aukščiausios kokybės šokoladų, saldainių. Populiarėja ir dražė su įvairiais riešutais bei lofelizuotomis uogomis, šokoladai su sūria karamele ar jūros druska, o taip pat veganiškos šokolado alternatyvos. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė primena, kad svarbiausia išsirinkti ne tik dailiai įpakuotus, bet ir sveikatai palankius bei kokybiškus saldumynus.

Anot E. Gavelienės, nors dažnam lietuviui per Šv. Valentino dieną savo mylimiesiems dovanoti saldumynus yra dėmesio ir meilės išraiška, su jų kiekiais persistengti nevertėtų.

„Tradicijos dovanoti saldumynus nėra sietinos su sveikatai palankiu maitinimusi. Bet kuriame amžiaus tarpsnyje perteklinis pridėtinio cukraus vartojimas nėra naudingas sveikatai. Saldumynų nereikėtų valgyti dažniau nei du kartus per savaitę. Žinoma, saldaus maisto skonis susijęs su komfortu ir trumpalaikiu pasitenkinimo jausmu, todėl nedideliais kiekiais pasilepinti desertais ar jais apdovanoti artimus žmones tikrai galima. Svarbiausia – neužmiršti saiko ir rinktis kokybiškus, sveikatai palankios sudėties saldumynus ir mažesnius jų kiekius“, – primena gydytoja.

Nors dalį saldumynų puikiai gali pakeisti džiovinti ar švieži vaisiai ir uogos, tačiau vertinantiems šokoladą gydytoja rekomenduoja rinktis būtent juodąjį. „Šios rūšies šokolade yra mažesnis pridėtinio cukraus kiekis, be to, jame randama medžiagų, pasižyminčių antioksidacinėmis bei antiuždegiminėmis savybėmis. Pagal šias savybes juodasis šokoladas galėtų būti laikomas sveikatai palankesniu saldumynu. Tiesa, jame turėtų būti ne mažiau nei 70 proc. kakavos ir kuo šis procentas didesnis – tuo produktas bus kokybiškesnis. Taip pat labai svarbu, kad šokolade nebūtų kitų riebalų, išskyrus kakavos sviestą“, – sako E. Gavelienė.

Nors lietuviai dažniausiai renkasi juodąjį šokoladą, ne ką mažiau populiarus išlieka ir pieniškas. Tuo tarpu rausvojo („Ruby“) ar baltojo šokolado įsigyjama rečiau.

Pirkėjų pasirinkimui įtakos turi ir produktų išvaizda. Pirkėjams svarbu, kaip supakuoti saldumynai, jie renkasi prabangesnes ir puošnesnes pakuotes bei širdies ar rožių formos gaminius, o dominuojančios spalvos yra raudona ir vyšninė.

Pagal BNS inf.

Exit mobile version