10 šildančių arbatos receptų

arbata copyŽiemos vakarais geriausiai šildo ne karštas vynas, o gera arbata. Siūlome paragauti šių puikiai šildančių arbatų – vienas galima nusipirkti, kitas lengva pasigaminti patiems.

Kardamono arbata

Viena įdomiausių ir skaniausių, tačiau Lietuvoje kažkodėl vis dar labai retai geriama žiemos arbata yra su kardamonu ir pienu. Kardamoną įprasta dėti į sausainius ir meduolius, tačiau juo pagardinta arbata taip pat yra nuostabi.
Receptas labai paprastas: pasidarykite stiprios juodosios arbatos, įmeskite kelias kardamono sėklas, įpilkite pieno ir pasaldinkite. Dėl kvapo ir skonio galima įmesti gvazdikėlių arba cinamono lazdelę.

Cinamono arbata

Kai kurios moterys cinamono arbatą geria norėdamos atsikratyti vieno kito nepageidaujamo kilogramo, tačiau ji kuo puikiausiai tinka ir norint sušilti. Tai labai kvapni ir šventiška arbata.
Ją pasigaminsite vos per kelias minutes: jums tereikia cinamono lazdelės gabalėlius užplikyti verdančiu vandeniu. Ši arbata itin skani pagardinta šaukšteliu medaus.

Aviečių arbata

Jei sušalote, sloguojate, jaučiatės nemaloniai, prisiminkite vaikystėje gertą aviečių arbatą. Daugelis ją gamina verdančiu vandeniu užpildami aviečių uogienę, tačiau sveikesnė ir ne mažiau gardi ji yra padaryta iš džiovintų uogų bei lapelių. Jei vasarą avietėmis nepasirūpinote, džiovintų lapelių galite pasidairyti ūkininkų turgeliuose, natūralių produktų parduotuvėlėse.

Anyžinė arbata

Tai specifinio skonio ir ne visų mėgstama arbata, tačiau žinoma kaip puiki pagalbininkė norint sušilti, atsikratyti užkimimo, gerklės perštėjimo. Tiesa, anyžių arbatai pasigaminti vien šio augalo nepakaks, teks paieškoti ir kitų sudedamųjų dalių. Paprastai į šią arbatą dar dedama svilarožės šaknies ir vaistinių šalavijų.

Indiška arbata

Itin daug aštrių prieskonių patiekaluose naudojantys indai jais pagardinti mėgsta ir įvairiausias arbatas. Bene geriausiai visame pasaulyje žinomos aštrios indiškos arbatos su pienu. Receptų gali būti įvairiausių, tačiau be imbiero ir kardamono ji neįsivaizduojama. Kad arbata dar geriau šildytų, be minėtų sudedamųjų dalių, į užplikytą juodąją arbatą su pienu patariama įberti aštrių prieskonių.

Medaus arbata

Retas yra girdėjęs apie medaus arbatas. Įdomios šios arbatos tuo, kad jų pagrindą sudaro ne žolelės, o medus. Lietuvoje šias arbatas gamina „Apiterapijos centras“, kuriam priklauso prekės ženklas „Apiflorus“.
Gamintojas žiemai siūlo medaus arbatų su pipirmėtėmis, čiobreliais, imbierais, melisomis. Puodeliui pakanka arbatinio šaukštelio šios arbatos.

Ekologinės žolelių arbatos

Žiemą šildančių arbatų galima pagaminti ne tik iš egzotiškuose kraštuose augančių augalų. Mūsų seneliai neturėjo nei kardamono, nei imbiero, tačiau taip pat pasigamindavo kuo puikiausių arbatų žiemai. Lietuvos pievose rinktų žolelių arbatos ne tik šildo, bet ir gydo. Turbūt daugiausia įvairių žolelių arbatų savo ūkyje gamina Jadvyga Balvočiūtė. Vieną savo arbatų žolininkė taip ir pavadino „Sušildanti“. Ji pagaminta iš čiobrelių, ežiuolių, šalavijų ir liepžiedžių.
Šios arbatos įsigyti galima ir vaistinėse, ir didžiuosiuose prekybos centruose.

Vaisinė arbata

Vaisines arbatas dažniausiai geria vaikai. Jos dažnai būna saldžios, labai aromatingos ir tinkamos ištisus metus. Tačiau yra vaisinių arbatų, kurios šaltuoju metu sužavės ir jus. Ne tik todėl, kad jose gausu vitaminų ir mikroelementų. Jas labai malonu gurkšnoti belaukiant švenčių, taip pat jos tinka ir šventiniam stalui. Pabandykite paragauti „Acorus“ vaisinės obuolių arbatos su cinamonu.

Medaus krūmo arbata

Daug žmonių prieš miegą mielai išgertų puodelį arbatos, tačiau juos sulaiko baimė, kad dėl arbatoje esančio kofeino jie negalės užmigti. Medaus krūmo arbatoje kofeino nėra visiškai. Ši arbata dažniausiai geriama su pienu. Tačiau norinčioms pajausti jos malonų saldų skonį ir aromatą siūlytume ją gerti gryną. Arbatos skonis lyginamas su karšta abrikosų uogiene, gėlėmis, medaus ir džiovintų vaisių mišiniu.

Imbiero ir citrinų arbata

Imbieras, citrina ir medus. Visos trys sudedamosios dalys – vaistai nuo šimto ligų. Ne tik labai skanu, bet ir gerai „įkaitina“. Geriant šią arbatą karštą tikrai išmuš karštis, sušilsite net pačią šalčiausią žiemos dieną. Šiai arbatai paruošti turėsite mažais gabalėliais supjaustyti arba sutarkuoti žalią imbiero šaknį ir sutrinti ją su citrinos griežinėliu.

TRUMPA TEKSTINĖ REKLAMA SU NUORODA 60€/MEN.