11-ojo tarptautinio žuvienės virimo čempionato „Įdomybių katilas“

DSC 0508Jau pranešėme, jog rugsėjo 7 dieną Šilutės tarptautinio žuvienės virimo čempionato katilų alėja alsuos vienu ritmu. Likus iki čempionato nepilnai trims savaitėms, jau galima kalbėti apie tam tikras tendencijas ir čempionato subtilias paslaptis.

Iš oficialiai jau užsiregistravusių 30 komandų, 18 yra ne mūsų krašto žuvienės virimo komandos. Tai mus ypatingai džiugina, nes plečiasi Žuvienės čempionato geografija. Pirmą kartą žuvienę virs Turkijos atstovai, nes į Šilutę atvyksta 20-ies Alanijos Rotary klubo narių delegacija. Turkai gyvens „Ventainėje“, virs žuvienę, o po čempionato išvyks į Rygą. Ši delegacija mūsų krašte viešės savo lėšomis, o jos tikslas yra išbandyti save čempionate kartu su broliais iš Šilutės Rotary klubo.

Ar prieš 10 metų galėjo kas nors pagalvoti, kad kada nors žuvienę Šilutėje virs portugalai? Pasirodo, praėjusiais metais tarp čempionato žiūrovų buvo svečias iš Portugalijos, kuris dirba vieno žinomo Klaipėdos restorano vyriausiuoju virėju. Gavęs savininko leidimą šiemet jis užregistravo savo komandą dalyvauti 11-ajame žuvienės virimo čempionate.

Yra ir daugiau komandų naujokių, norinčių išbandyti savo jėgas žuvienės katilų alėjoje. Pirmą kartą žuvienę virs Pakruojo aludarių – žvejų komanda ir „Volkswagen“ atstovybės Klaipėdoje žuvienės asai. Tai yra komandos naujokės, kaip ir Rusnės salos bendruomenė, kuri irgi virs žuvienę. Kas jau kas, o Rusnės saloje ko gero žuvienę išvirtų ir trečiokas ar ketvirtokas, nes šios salos žmonės į žuvienę žiūri visai kitaip, nei mes – gyvenantieji žemyne. Juk juose dar gyva senoji žvejiška genetika, kuri persiduoda iš kartos į kartą.

Apie komandas senbuves aš jau nekalbu, nes jos – mūsų čempionato neįkainojama dalis.

Smagu, kad čempionatui savo dėmesį parodė ir pats Lietuvos Respublikos Premjeras Saulius Skvernelis, kuris nori asmeniškai pabuvoti šioje šventėje, ir gal net įsteigti savąjį prizą.

Pasikartosiu, kad neįmanoma nesižavėti „Šilutės Rambyno“ kolektyvu. „Pik Nik“ išradėjai su organizatoriais turi ilgalaikių planų, ir žinant šios gamybos komandos ambicijas, manau, kad ateityje Šilutėje mes užfiksuosime ne vieną rimtą rekordą. Šilutiškiai turi žinoti: „Džiugo“ sostinė yra Telšiai, o „Pik Nik‘o“ – Šilutė. Tad gyvename „Pik Nik‘o“ ir žuvienės mieste.

Tiek jau to – praskleisime paslapties šydo kraštelį ir nuo koncertinės programos dalies. O joje tikrai bus savitą braižą turinti šiauliečių grupė „Kitava“, sugebanti išjudinti net patį apatiškiausią žiūrovą.

Vertinimo komisijoje šalia visų čempionų ir pirmininkės Birutės Servienės, bus ir garsaus restoranų tiklo „Čagino restoranas“ savininkai.

Naujienų ir netikėtumų bus tikrai daug, bet tai kaip tik ir rodo čempionato brandą, svorį ir svarbą.

Žuvienės virimo čempionato nereikia bijoti – siūlau dalyvauti ne tik degustatoriaus vaidmenyje, bet ir virėjo pozicijoje. Turite dar šiek tiek laiko apmąstymui, o po to tiesiu taikymu pas mus – į istorinę Šilokarčemos turgaus aikštę, kur visų regionų ir tautybių žmonės su nekantrumu lauks nepakartojamos žuvienės degustacijos akimirkos.
Registruokite savo komandas, pildydami Šilutės r. savivaldybės tinklapyje esančią anketą ir ruoškitės gurmaniškam rugsėjo iššūkiui.

Su pagarba, čempionato sumanytojas, organizatorius ir vyriausiasis šefas Marijus BUDRAITIS