Tai, kad raugintos daržovės yra pigios ir labai naudingos sveikatai, dažnai nepelnytai pamirštama. Rauginimo metu išsiskiria pieno rūgštis, kuri stabdo puvimo procesus ir užkonservuoja maisto produktus, suteikdama jiems unikalų skonį. Fermentacijos procesai leidžia visus metus valgyti vietinę produkciją.
Žinoma, daržoves galima šaldyti – jos taip pat ilgai išliks šviežios, tačiau rauginimo metu maisto produktai įgyja naujų, labai vertingų savybių. Rauginamos daržovės nėra veikiamos nei labai aukšta, nei labai žema temperatūra, todėl nesunaikinami vitaminai, susidaro nauji sveikatai naudingi organiniai junginiai ir pagerėja jų skoninės savybės.
* Raugintos daržovės suteikia energijos. Vykstant fermentacijos procesams sacharozė, naudojant druską, maisto produktuose paverčiama į rūgštį. Makrobiotikos specialistų nuomone, rauginti agurkėliai turi labai įdomią energiją – druska padeda išsaugoti energiją ir net ją padidinti. Tokias daržoves organizmas lengviau įsisavina, todėl jos suteikia daugiau energijos.
* Raugintų produktų rekomenduojama daugiau valgyti sergantiems širdies ir kraujagyslių ligomis. Britų žurnale apie mitybą publikuotas tyrimas, kuriame nustatyta, kad raugintų sojų produktų vartojimas gali sumažinti aterosklerozės riziką ir neleisti užkalkėti kraujagyslėms. Be to, šie produktai neutralizuoja kenksmingus laisvuosius radikalus. Ankstesniuose tyrimuose teigiama, kad rauginti produktai padeda tirpdyti ir šalinti cholesterolio apnašas iš kraujo, normalizuoja aukštą arba žemą kraujo spaudimą.
* Raugintos daržovės padeda numesti svorio. Turinčių antsvorio žmonių žarnyne dauginasi kitokios bakterijos negu lieknų. Padaugėjus blogųjų bakterijų organizme kyla uždegiminiai procesai, gali pradėti didėti riebalų masė. Įdomu tai, kad Europos klinikinės mitybos žurnale buvo išspausdintas tyrimas, parodęs, kad nutukę asmenys, 12 savaičių gėrę probiotinius gėrimus, sumažino pilvo riebalų kiekį beveik 5 %. Probiotikai taip pat sumažina metabolinio sindromo riziką, dėl kurio gali padidėti kraujo spaudimas.
* Raugintos daržovės stiprina imuninę sistemą. Fermentacijos procesai išsaugo didžiąją dalį vitaminų, ypač vitamino C.
Raugintos daržovės stiprina organizmo apsauginę funkciją ir neleidžia daugintis patogenams: virusams ir bakterijoms.
* Raugintos daržovės gerina virškinimo veiklą, padeda geriau įsisavinti maistines medžiagas.
* Valo, detoksikuoja organizmą. Fermentuotuose produktuose esantys probiotikai padeda apsisaugoti nuo infekcijų ir neutralizuoja kenksmingas medžiagas virškinimo sistemoje.
* Gerina smegenų veiklą ir pažintinę funkciją, net gali sumažinti demencijos, Alzheimerio ir atminties praradimo riziką.
* Tarp streso ir pasikeitusios žarnyno mikrofloros yra glaudus ryšys. Taigi valgant daugiau probiotikais turtintų maisto produktų, mažiau vargina įtampa, sumažėja endokrininės sistemos sutrikimų rizika.
* Gali sumažinti vėžio išsivystymo riziką.
* Gali palengvinti astmos simptomus.
* Gali padėti atkurti normalią hormonų pusiausvyrą.
* Rauginti maisto produktai dažniausiai rekomenduojami asmenims, kuriuos kamuoja įvairios alergijos maistui.
* Rauginti maisto produktai padeda išvengti metabolinių ligų, pavyzdžiui, diabeto, atsiradimo arba pagerinti paciento būklę, jau sergant.
* Rauginti maisto produktai – profilaktinė priemonė, padedanti išvengti autoimuninių ligų.
* Rauginti maisto produktai mažina įvairaus pobūdžio organizmo uždegimus.
priekavos.lt
Rauginti agurkai su įdaru
Raugintus agurkus supjaustykite skersai 4-5 cm storio gabaliukais, išimkite sėklynus. Karštai rūkytą skumbrę nuvalykite, išrinkite kaulus, sukapokite kartu su virtu kiaušiniu, įdėkite šiek tiek sviesto. Viską gerai ištrinkite.
Agurkų „ritinėlius“ sudėkite ant lėkštės, prikimškite skumbrės įdaro. Apliekite majonezu. Papuoškite tarkuotu fermentiniu sūriu, susmulkintais svogūnų laiškais.
Salierų salotos su raugintais agurkais
2 salierus išvirkite pasūdytame vandenyje, nulupkite ir supjaustykite plonais griežinėliais. Užpilkite majonezu ir apibarstykite smulkiai supjaustytais raugintais agurkais.
Skaniosios raugintų kopūstų salotos
Į raugintus kopūstus įberkite smulkintą svogūną, šiek tiek pasaldinkite, užpilkite aliejumi. Salotas valgykite vienas arba naudokite kaip garnyrą prie mėsos patiekalų.
Dar kitokį skonį gausite, jei raugintus kopūstus užpilsite aliejuje pakepintu svogūnu (su visu karštu aliejumi).
Margaritos raugintų kopūstų salotos
Į pusę kilogramo raugintų kopūstų įtarkuokite obuolį. Iškart sumaišykite su kopūstais – taip obuolys išliks gražios spalvos.
Įdėkite apie 200 g perpus pjaustytų vynuogių (be sėklų) ir apie 100 g džiovintų vaisių (razinų, spanguolių, vyšnių).
Stambesnius galima susmulkinti. Užpilkite aliejumi.
Beje, rekomenduojama džiovintus vaisius iš anksto užpilti karštu vandeniu ir pamirkyti 10 min.
Burokėlių ir kopūstų salotos
Į raugintus kopūstus įdėkite supjaustytą papriką, virtų tarkuotų burokėlių, pabarstykite mėgiamais prieskoniais ir užpilkite aliejumi.
receptai.lt
Rašyti atsakymą