2012 metų balsų pirkimo byloje padėtas taškas. Parodymus pakeitę liudytojai išteisino įtariamus balsų pirkėjus

balsu pirkimas teismasUžpernai, spalio 10 dieną, Seimo rinkimų išankstinio balsavimo metu, Šilutės rajonas garsiai nuskambėjo per visą Lietuvą. Policijos pareigūnai tuomet televizijos žinių laidoms, spaudai komentavo, kad į Šilutės rajono rinkimų apygardą buvo vežami žmonės, kuriems už balsavimą buvo žadėta sumokėti po 15 Lt.

Dėl galimo rinkėjų papirkinėjimo buvo iškelti ikiteisminiai tyrimai vyrui A.V. ir moteriai N.Ž.

Beveik visi liudytojai ikiteisminio tyrimo metu tvirtino, kad jiems buvo žadėtas atlygis už balsavimą, o vėliau teisme, kaip susitarę, visi pakeitė savo parodymus ir teigė, kad vis dėlto jie balsavo laisva valia.

Neseniai teismas šioje byloje padėjo tašką – visi įtariamieji buvo išteisinti.

Prie kavos – saulėgrąžos?

N.Ž. ir A.V. buvo kaltinami, kad jie rinkėjams siūlė piniginį atlygį už tai, jog šie Seimo rinkimuose balsuotų už jų nurodytą Darbo partiją ir partijos kandidatę Lijaną Jagintavičienę bei partijos Tvarka ir teisingumas kandidatą Kęstą Komskį.

Teisme kaltinamieji savo kaltę neigė. Darbo partijos Šilutės skyriaus narys A.V. sakė, kad jis rinkėjų nepapirkinėjo.
Vyras pasakojo, kad ruošdamiesi Seimo rinkimų išankstiniam balsavimui, Šilutės skyriaus nariai buvo pasiskirstę darbus. Jam pavesta Traksėdžių kaime atlikti žmonių apklausą dėl Darbo partijos palaikymo. Atradęs norinčius balsuoti už L.Jagintavičienę, jis užsirašė šių žmonių duomenis, kad vėliau galėtų juos paagituoti stoti į Darbo partiją.

Išankstinio balsavimo dieną jis susisiekė su N.Ž. ir paklausė, galbūt ką nors reikia iš Traksėdžių nuvežti į Šilutę balsuoti. Norinčiųjų atsirado: savanoris vairuotojas paėmė 3 ar 4 žmones ir paleido juos netoli balsavimo vietos.

Po balsavimo vyras iš karto parvežė traksėdiškius atgal ir pasiūlė šiems prie kavos puodelio pasikalbėti apie rinkimus.
Sūnui jis davė 200 Lt kupiūrą ir paprašė nueiti į parduotuvę nupirkti saulėgrąžų pakelį. Vaikui nespėjus grįžti iš parduotuvės, į butą užėjo policijos pareigūnai ir apkaltino A.V. ir N.Ž. rinkėjų papirkinėjimu.

A.V. teisėją tikino, kad vaiko parnešti iškeisti pinigai nebuvo skirti sumokėti už rinkėjų balsus.

Už savo partijos kandidatus siūlė balsuoti juokais

Savo kaltės nepripažino ir N.Ž. Moteris pasakojo, kad spalio 10 d. A.V. jos teiravosi, ar nebūtų žmonių, kuriuos jis galėtų nuvežti balsuoti iš anksto. Kaip tik tą pačią dieną pas kaltinamąją atėjo sugyventinių pora pasiteirauti, ar nėra pervestos socialinės pašalpos. Pašalpininkai ant N.Ž. stalo pamatė politinių kandidatų reklaminius lankstinukus.

Kaip teisme sakė įtariamoji, ji juokais pasiūlė svečiams, kad jeigu jie nori, gali balsuoti už šiuos kandidatus.
Susidomėjusieji dar paklausė, kur vyks rinkimai, ir N.Ž.  pranešė, kad netgi bus kas juos nuveš į Šilutę balsuoti.

Teisme vėliau liudijusi moteris teigė tuomet paklaususi, ar bus duodamas piniginis atlygis už jų balsą, bet N.Ž. atsakė, kad apie tai nieko nežino. Netrukus apie važiavimą į rinkimus pasklido kalbos po kaimą.

Kaip žadėjo A.V., taip ir padarė – iš Traksėdžių 11 ir 13 valandomis, t.y., du kartus, vežė norinčiuosius balsuoti į Šilutę.

Parodymų keitimą lėmė emocinis sutrikimas

Nuo šios vietos byloje prasideda mistinė įvykių prisiminimų eiga.

Ne tik liudininkai, kurie buvo vežami balsuoti, bet ir pati kaltinamoji keitė ikiteisminio tyrimo metu duotus parodymus ir tvirtino, kad tai, ką ji pareigūnams iš karto po įvykio pasakojo, buvo tiesiog emocinio sutrikimo pasekmė…

Pirmą kartą apklausoje duodama parodymus N.Ž. teigė, kad A.V. prašė jos surasti žmonių, norinčių balsuoti už Darbo partiją, ir žadėjo šiems atsilyginti pinigais.

Pas ją atėjusiems sugyventiniams ji užsiminė apie tokią galimybę užsidirbti, ir ilgai nereikėjo laukti, kol ši žinia pasklido kaime.
Vėliau kaltinamoji kalbėjo jau kitaip: sakė, kad ji žmonių neagitavo balsuoti už pinigus, o tik juokais pasiūlė pas ją atėjusiems sugyventiniams balsuoti už pinigus už Darbo partiją, nenurodydama konkretaus kandidato.

Liudytojų atminties spragos

Savo parodymus keitė ir pas N.Ž. ėjusi moteris. Prieš atsidurdama teismo suole, ji pareigūnams pasakojo, kad pas ją į namus užsukusi kaimynė pasiūlė užsidirbti – balsuoti iš anksto rinkimuose už pinigus. Dar kaimynė pašnibždėjo, kad daugiau apie tai ji sužinos nuėjusi pas N.Ž.

Apsilankius pas kaltinamąją, ši nurodė, kad reikės balsuoti už K.Komskį. Dar moteris užsiminė, kad pinigus už balsą jai duos tik grįžus su rinkimų lapeliu, kuris būtų kaip įrodymas, kad balsavo.

A.V. nuvežus moterį į Šilutę, ji balsavo, kaip ir nurodė N.Ž. Grįžusi atgal, ji pateikė pinigais ją viliojusiai moteriai baltus lapelius su lipdukais, tačiau pinigų negavo. Tuomet ji pareigūnams pripažino, kad vien dėl atlygio ir balsavo…

Teisme pašalpininkė nuogąstavo, kad davė blogus parodymus. Mat grįžus po balsavimo, iš N.Ž. namų, kur buvo ir daugiau žmonių, juos kaip kokius nusikaltėlius išvežė policijos pareigūnai. Moteris sakė, kad komisariate jiems buvo daromas psichologinis spaudimas, dėl to ji buvo sutrikusi. Be to, ji teisėją tikino, kad turi atminties sutrikimų.
balsu pirkimas 2012 10
Todėl teisme ji papasakojo viską iš naujo, pakeisdama kai kurias detales. Dabar ji teigė, kad kaimynė ragino važiuoti ją iš Traksėdžių į Šilutę balsuoti iš anksto, nes paprasčiausiai ji tikrąją rinkimų dieną būtų negalėjusi balsuoti.

Į Šilutę moteris vyko su kitais kaimo gyventojais ir niekas jai nesakė, už kokią politinę partiją ir už kokį jos kandidatą ji turinti balsuoti. Pinigų jai niekas nesiūlė, moteris tik buvo girdėjusi gandus, kad už dalyvavimą gali būti apmokėta.

Įvykių aplinkybių nepamena, bet parodymus keičia

Liudytoju tapo ir parodymus pakeitusios liudytojos sūnus. Jis taip pat pasekė mamos pėdomis: iš pradžių pasakojo, kad į namus užsukusi kaimynė paklausė, ar jie nenorintys užsidirbti po 15 Lt. Mat būtent tiek buvo siūloma už balsavimą už Darbo partiją ir K.Komskį.

Kaimynė teigė, kad pabalsavus būtina pasiimti balsavimo šaknelę, nes kitaip negaus pinigų.

Sūnui ir mamai susigundžius pasiūlymu, po pusės valandos jie nuėjo ten, kur jų laukė automobilis, vežantis į Šilutę. Kelionės laukė dar 5 pažįstami žmonės.

Pabalsavęs sūnus pinigų vis dėlto negavo ir atsidūrė policijos komisariate.

Tačiau teisme liudytojos sūnus teigė, kad po įvykio praėjo nemažai laiko, todėl tikslių aplinkybių jis nepamena. Bet ikiteisminio tyrimo metu duotus parodymus jis pakeitė: dabar jis tvirtino, kad A.V. ir N.Ž. jam nedarė jokios įtakos balsavime. Jis tik iš kitų žmonių girdėjo, kad už balsavimą mokama 15 Lt, tačiau nežinojo, už kokią politinę partiją būtų reikėję balsuoti…

Visiems siūliusi balsuoti kaimynė teisme sakė, kad pati tuomet balsuoti nevažiavo. Apie pasiūlymą, kurį pateikė kitiems, ji sužinojo iš pažįstamo, kuris pranešė, kad N.Ž. renka žmones balsuoti ir už dalyvavimą moka po 15 Lt.

Gavo pinigus ar negavo?

Tik po įvykio kaltinamųjų nenaudai kalbėjo ir dar viena liudytoja. Ji pasakojo, kad išankstinių rinkimų dieną jai paskambino N.Ž. ir paklausė, gal ji norinti balsuoti už K.Komskį. Už tokį moters balsą buvo žadama atsiskaityti.

Pareigūnams ji pripažino, kad tuo metu jai buvo reikalingi pinigai, todėl sutiko balsuoti. Pabalsavusi už siūlomą kandidatą, ji patikino N.Ž., kad balsavo teisingai. Pastaroji pasakė, kad dėl atsiskaitymo su ja susisieks.

Iš tikrųjų, netrukus paskambinęs vyras nurodė susitikimo vietą. Ten nuėjusi ji nepažįstamajam patvirtino, kad ji tikrai balsavo už K.Komskį, parodė balsavimo lapelį ir gavo 15 Lt. Kartu su ja buvo atėję dar 3 asmenys, kuriems taip pat buvo sumokėta.
Bet teisme liudininkė tikino, kad ikiteisminio tyrimo metu jos parodymai buvo užrašyti neteisingai. Tuo metu ji patyrė psichologinį spaudimą iš dviejų tyrėjų, grasinusių ją uždaryti trims paroms ir paimti jos vaikus.

Teisėjui į akis ji pasakojo, kad išankstinių rinkimų dieną pati paskambino N.Ž. ir paklausė, ar vyksta rinkimai, kadangi norėjo juose balsuoti. Liudytoja tikino, kad už tokį jos ketinimą jokie pinigai nebuvo siūlyti, ji balsavo laisva valia ir, aišku, jokio atlygio už tai neregėjo.

Laiku ir vietoje

Išankstinio balsavimo dieną linksmiausia buvo liudininkui, kuris girtas keliavo Šilutės gatvėmis ir sugebėjo sudalyvauti išankstiniame balsavime.

Vyras teisme pasakojo, kad apsvaigęs nuo alkoholio ėjo pro Šilutės rajono savivaldybę ir sutiko pažįstamus iš Traksėdžių. Pastarieji pasiūlė balsuoti už pinigus.

Susigundęs tokiu pasiūlymu, jis drožė tiesiai į rinkimų vietą. Nors pažįstamieji sakė, už ką balsuoti, bet jis neprisiminė ir sugadino balsavimo biuletenį. Lauktų pinigų negavo, vietoje to atsidūrė policijos komisariate.

Vyras tvirtino, kad balsuojant jo slaptumas nebuvo pažeistas, niekam nereikėjo pateikti įrodymų, už ką jis balsavo. Jį A.V. parvežė namo į Traksėdžius, o ten prisistatė policijos pareigūnai.

Nelaiku ir ne vietoje

Viso labo trys liudininkai nekeitė savo parodymų teisme. Jie ikiteisminio tyrimo metu pareigūnams tvirtino, kad niekas jų neagitavo balsuoti už pinigus.

Vienas liudininkas teigė niekaip nesusijęs su balsavimu. Jis Traksėdžių kaime tiesiog ėjęs pro šalį ir sustojo pašnekėti su vienoje vietoje susirinkusia grupele vietinių žmonių ir N.Ž.

Šnekos daug nebuvo – juos visus sulaikė policijos pareigūnai ir pristatė į komisariatą dėl balsavimo pažeidimų. Vyras tvirtina, kad rinkimuose jis iš viso nedalyvavo.

Teismo verdiktas

Teismas, atsižvelgęs į liudininkų parodymus, kurie tvirtino, kad nei N.Ž., nei A.V. nesiūlė jiems balsuoti už pinigus, kad A.V. savanoriškai vežiojo juos balsuoti ir taip vykdė pilietinę pareigą, kad apie piniginį atlygį girdėjo tik gandus, kad balsų pirkimo atvejų patvirtinančio asmens ar pinigų davimo neužfiksuota, įtariamuosius išteisino.

Nuosprendis per 20 dienų nuo paskelbimo dienos gali būti skundžiamas.