2016-ųjų Mažoji kultūros sostinė – Juknaičiai – prisistatė vilniečiams

kulturos sostine juknaiciai sokejainŠeštadienio rytą į Vilnių išskubėjo pilnas autobusas juknaitiškių – meno kolektyvų narių, moksleivių, bendruomenės atstovų – jie dalyvavo rugsėjo 18-20 dienomis Katedros aikštėje vykusio projekto „Naisiai – mažoji Lietuvos kultūros sostinė 2015“ renginyje. 

Taip buvo sumanyta pristatyti ne tik Naisius – mažąją šių metų Lietuvos kultūros sostinę, garsėjančią šeštus metus iš eilės filmuojamu serialu, turistų gausiai lankomais muziejais, unikaliu statiniu – Baltų arena, didžiausiu blaiviu festivaliu šeimoms „Naisių vasara“ ir kitomis kultūrinėmis idėjomis.

Svarbiausias renginio tikslas – visuomenę iš arti supažindinti su būsimomis – 2016 metų mažosiomis Lietuvos kultūros sostinėmis.

Mūsų rajone šį vardą kitąmet nešios Juknaičiai.

Tęsia Naisių iniciatyvąKulturos sostine juknaiciai ansamblis

Mažoji Lietuvos kultūros sostinė – nacionalinis LR kultūros ministerijos ir Naisių kaimo bendruomenės inicijuotas ir vykdomas projektas. Naująją tradiciją pradėdami pirmąja mažąja Lietuvos kultūros sostine nuo 2015 metų sausio 1 dienos tapo Naisiai.

Mažųjų kultūros sostinių judėjimas pradėtas siekiant skatinti mažų miestelių, kaimų kultūrinę veiklą, kūrybą, saviraišką.

Mažosios kultūros sostinės vardai kasmet bus suteikiami vis kitiems miesteliams ar gyvenvietėms.

Jau paskelbtos 2016 metų mažosios Lietuvos kultūros sostinės – po vieną kiekvienos apskrities miestelį: Josvainiai (Kėdainių r.), Gelgaudiškis (Šakių r.), Miežiškiai (Panevėžio r.), Žemaičių Kalvarija (Plungės r.), Šeduva (Radviliškio r.), Pagramantis (Tauragės r.), Merkinė (Varėnos r.), Alanta (Molėtų r.), Vepriai (Ukmergės r.) ir Juknaičiai (Šilutės r.).

Šiuos titulus pelnę kaimai ir miesteliai buvo paskelbti Naisiuose (Šiaulių r.) vykusiame tradiciniame festivalyje „Naisių vasara 2015“, jų atstovams tuomet įteiktos vėliavos ir diplomai, o kartu jų bendruomenėms perduota ir kultūros renginių organizavimo estafetė.

Kulturos sostine Juknaiciai vaisinaIš Kultūros sostinių idėjos autoriaus Ramūno Karbauskio sostinės vėliavą priėmė Juknaičių seniūnas Alfredas Gaubys bei jaunimo atstovai Mireta Kačerauskaitė ir Vytautas Barkauskas.

Su kitais susipažino Seime

Rugsėjo 10-ąją juknaitiškiai kartu su kitų devynių mažųjų kultūros sostinių atstovais buvo pakviesti į Vilnių, kur Seimo rūmuose įvyko visų jų bendruomenių, kultūros centrų ir meno kolektyvų vadovų susitikimas.

Juknaitiškiams atstovavo seniūnas Alfredas Gaubys, Juknaičių pagrindinės mokyklos direktorės pavaduotoja Rasa Gailiuvienė ir bendruomenės pirmininkė Laimutė Barkauskienė. Kultūros sostinių atstovai susipažino, apsikeitė kontaktais, aptarė būsimas keliones vienų pas kitus ir kultūrinius renginius.

Bendruomenės pirmininkė Laimutė Barkauskienė mano, kad toks vardas – ne tik džiaugsmas ir pagarba, bet ir didžiulis įpareigojimas dar labiau pasitempti. Anot jos, kai atstovauji visam regionui darosi neramu, nes norisi tai padaryti kuo geriau ir įdomiau.

Juknaitiškiai jau peržiūrėjo ankstesniųjų metų kultūrinius renginius, pradeda planuoti ir būsimus.

Pristatė nacionalinį ir kulinarinį paveldąkulturos sostine vaikai

O tris praėjusio savaitgalio dienas sostinės gyventojai ir svečiai Katedros aikštėje galėjo mėgautis mažųjų Lietuvos kultūros sostinių dovana – gyvojo garso koncertais.

Juknaitiškiai sostinės visuomenei prisistatė šeštadienį, jų į Vilnių išvyko apie pusšimtis. Koncertavo šokių kolektyvo „Juknaičiai“ ir ansamblio „Vėjūnė“ nariai, keli vietos moksleivių meno kolektyvai, keletas bendruomenės narių, saviškius lydėjo ir seniūnas A.Gaubys.

Vilniuje tądien veikė mažųjų Lietuvos kultūros sostinių mugė, šurmuliavo bendruomenių atstovai, kviečiantys iš arčiau susipažinti su jų regiono kultūriniu gyvenimu, pristatomais tradiciniais renginiais, nacionaliniu ir kulinariniu paveldu.

Juknaitiškiai prie jų prieinančius vilniečius vaišino tradiciniu Pamario krašto patiekalu – rūkyta žuvimi, namine duona ir gira, sausainiais, turėjo ir lankstinukų bei knygelę apie savo bendruomenės veiklą.

Kiekvienai būsimai kultūros sostinei prisistatymui buvo skirta po pusvalandį, tačiau juknaitiškiai netilpo į tiek laiko. Jie džiaugėsi, kad jų pasirodymai sulaukė ypač šilto visuomenės sutikimo, jie labai patiko ir R.Karbauskiui.