2020 m. Šilutės savivaldybės biudžetas žada didesnius atlyginimus ir investicinių projektų įgyvendinimą

BIUDZETO _3„2020 metų Šilutės savivaldybės biudžetas didės ir bus įgyvendinami visi suplanuoti, o kai kurie ir jau pradėti investiciniai projektai“, – taip trumpai atsakė meras Vytautas Laurinaitis, paklaustas apie šių metų finansines naujienas.

Pasak jo, tokiu pat metu pernai buvo planuota, jog 2019 metų biudžetas bus 45 mln. Eur. Bet metų gale jis buvo patikslintas ir baigtas su 50 mln. Eur. Planuojama, kad tiesioginės savivaldybės biudžeto pajamos šiemet bus 48 mln. O dar pridėjus jau įgyvendinamų objektų dotacijas, planuojamas biudžetas sieks 51,384 mln. eurų.

Vasario 5 dieną savivaldybės politikai buvo pakviesti į bendrą posėdį, kad susipažintų ir pateiktų pasiūlymus, ką dar reikėtų taisyti.
Didės savivaldybės ir jos įstaigų darbuotojų atlyginimai

Savivaldybės biudžeto pajamos didėja ir dėl LR Vyriausybės plano didinti pedagogų, kultūros ir savivaldybės administracijos darbuotojų atlyginimus.

Vyriausybės dokumentuose yra nurodyta didinti atlyginimus ne tik švietimo įstaigų pedagogams, bet ir pagalbos mokiniui darbuotojams: psichologams, logopedams socialiniams pedagogams, mokyklų ūkvedžiams, buhalteriams.

Atskiruose dokumentuose yra nurodoma didinti atlyginimus ir savivaldos administracijos, ir visiems seniūnijų darbuotojams.

Pasak mero V. Laurinaičio, yra suplanuota, jog Šilutės savivaldybės įstaigų darbuotojams darbo užmokestis turi būti padidintas bent 10 proc. Savivaldybės įstaigų specialistai atlyginimo į rankas gauna nuo 800 – 900 Eur, o skyrių vadovai ir 1200 Eur. Todėl Savivaldybės įstaigų vadovai jau ramiau žvelgia savo darbuotojams į akis – be nuolatinės baimės, kad darbuotojai parašys prašymus išeiti iš užimamų pareigų, planuodami dirbti užsienyje.

Beje, šiemet Vyriausybės nurodymu įvedami ir jos apmokami trys nauji etatai – asmeninių konsultantų. Jų darbas bus įvairiais gyvenimiškais klausimais konsultuoti neįgalius žmones, socialinių įgūdžių neturinčias šeimas.

Savivaldybės administracijoje darbuotojų skaičius nebus didinamas. Net atvirkščiai: yra sutarta, kad išleidus darbuotoją į pensiją, kitas darbuotojas nebus priimamas. Tiesiog pareigos bus išdalijamos kitiems specialistams.

Didėja ir investicijų planas

Praėjusiais metais buvo planuotas ir įgyvendintas 11 mln. Eur investicijų planas. Šiemet jis planuojamas net 4 mln. Eur didesnis ir sieks 15 mln. Eur.

2020 metais rajone bus įgyvendinami svarbiausi investiciniai projektai, kurie pradėti jau pernai – Kultūros ir pramogų centro pastato renovacija ir Sporto komplekso su baseinu statybos Rusnės gatvėje. Šiemet bus atlikti minėtų projektų pagrindiniai darbai, tačiau objektų užbaigimas planuojamas tik 2021 metais.
Šiemet suplanuota rekonstruoti Šilutės miesto M. Jankaus, Miško, Lauko, Zudermano, P. Jakšto ir Knygnešių gatves. Už ES paramos lėšas bus sutvarkytas miesto stadionas ir jo prieigos.

Šiuo metu jau baigiamos Šyšos upės vingio pylimo, Senojo turgaus aikštės bei Šyšos vingio parko tvarkymo darbų viešųjų pirkimų procedūros. Darbai galimai bus pradėti kovo mėnesį.

Pasak mero, planuojant darbus ir teikiant juos konkursams, prieš kelis metus jiems buvo numatytos žymiai mažesnės sumos. Tačiau šiandien tokiomis kainomis jau niekas nebenori dirbti, būna atvejų, kai įgyvendinant projektus tenka didinti Savivaldybės biudžeto lėšų dalį. Todėl savivaldybė dabar planuoja imti paskolą, kad būtų galima pabaigti įgyvendinti kelis pradėtus projektus. Pagal Vyriausybės nustatytas taisykles, Savivaldybė gali skolintis 1,4 mln. Eur, tai yra tiek, kiek per praėjusius metus sumažino savo paskolas. Be to, dar tikimasi, kad 1 mln. Eur paskolą Šilutės savivaldybei pavyks gauti iš LR Vyriausybės.

Politikai išklausė, bet esminių pakeitimų nesiūlė

Trečiadienį Savivaldybės administracijos vadovas Virgilijus Pozingis ir Biudžeto ir finansų skyriaus vedėja Dorita Mongirdaitė surengė pirmąjį 2020 m Savivaldybės biudžeto pristatymą politikams.

Į renginį atėjo daugiau nei pusė valdančiųjų ir opozicijos politikų, jie atidžiai išklausė biudžeto pajamų ir išlaidų planą. Visiems kėlė nuotaiką faktas, jog Vyriausybės iniciatyva didinami atlyginimai švietimo ir kultūros įstaigų bei Savivaldybės ir seniūnijų darbuotojams. Politikus džiugino ir tai, kad visiems jau pradėtiems ir suplanuotiems investiciniams projektams yra suplanuotos ir lėšos. Todėl politikai įsivėlė į diskusiją domėdamiesi atskirais darbų projektais. Opozicijos atstovas Arūnas Kurlianskas klausė, ar šiemet bus pradėtas statyti Švėkšnos aplinkkelis. Pasak V. Pozingio, Savivaldybė jau keli metai yra pasirengusi atlikti jai priklausančius darbus, tačiau aplinkkelis yra ne Savivaldybės, o regioninių kelių direkcijos valdomas kelias. Todėl direkcija ir spręs kada pradėti darbus. V. Pozingis pasižadėjo ir toliau varstyti Susisiekimo ministerijos duris.

Konservatorė Sandra Tamašauskienė, „Šilutės naujienų“ paklausta, kaip vertina parengtą biudžeto planą sakė, jog džiaugiasi, kad bus vykdomi numatyti projektai. Nerimą jai kelia K. Kalinausko g. atnaujinimas. „V. Pozingis kalbėjo, jog projektas rengiamas, tačiau ar bus skirta lėšų šiemet, neatsakė. Žmonės, besirūpinantys dėl K. Kalinausko gatvės atnaujinimo supranta, jog jų gatvės nerekonstravo, nes jiems už nepaklusnumą kerštaujama“, – sakė S. Tamašauskienė.

Nerimą jai kelia ir nesprendžiami ugdymo kokybės gerinimo klausimai, nes neužtenka renovuoti pastatus, laikas investuoti į šiuolaikines technologijas, žmogiškuosius išteklius. „Gerai, kad pagaliau bus aptvertos miesto, o paskui ir gyvenviečių vaikų darželių teritorijos, lauko žaidimų aikštelės.

 

Dabar rūpinamasi pritraukti investicijoms skirtų lėšų ir jos naudojamos pastatų, gatvių ir šaligatvių atnaujinimui. Bet akivaizdu, jog stokojama idėjų, kaip pritraukti investuotojus į rajoną, kad kurtųsi darbo vietos. O juk šiemet didžiąją rajono biudžeto dalį – 51 proc. – sudaro Gyventojų pajamų mokestis. Tai mokestis, iš kurio mes gyvensime ateityje, kai baigsis Europos Sąjungos skirtos lėšos projektams. O tai turėjo būti projektai, leisiantys ne tik vaikščioti trinkelėmis, bet kurtis verslui, stabdyti emigraciją”, – sakė S. Tamašauskienė.

Ekonomikos ir finansų komiteto pirmininkas Vygantas Kamarauskas ir jo pavaduotojas Sigitas Majus, išklausę pristatymą tarėsi, kad tokį biudžeto projektą jie galėtų svarstyti atskirame šio komiteto posėdyje.
Šių metų savivaldybės biudžeto projektas bus tvirtinamas po diskusijų Tarybos komitetuose, vasario 27 dieną Savivaldybės tarybos posėdyje.