2021 metų prognozės knygų industrijai: išmoktos pamokos, iššūkiai, naujovės

2020 metai įsirašys į istoriją kaip sukėlę tikrą perversmą visuomenėje: dėl COVID-19 pandemijos pasaulio valstybėms teko kardinaliai performuoti vidaus ir užsienio politiką, o pokyčiai palietė praktiškai visus ekonomikos sektorius. Taip pat ir knygų rinka pasauliniu mastu patyrė nemenkų iššūkių, susijusių su pasikeitusiais gyventojų pirkimo įpročiais.

knygos

Kita vertus, 2020-aisiais knygų leidybos industrija nepatyrė stagnacijos – skaitytojus ir toliau pasiekė naujos knygos. Akivaizdu, jog, nepaisant neramumų visame pasaulyje, žmonės neprarado pomėgio skaityti knygų. Gal net atvirkščiai: kadangi daugelyje pasaulio valstybių paskelbtas karantinas apribojo žmones nuo išvykų, susibūrimų, renginių ir kitų veiklų, nemaža dalis žmonių tarsi iš naujo atrado knygų skaitymo malonumą. Dar kiti – pasijautė pagaliau turintys laiko sulėtėti ir pasimėgauti taip ilgai norėta perskaityti knyga.

Kokios tendencijos knygų industrijoje išryškėjo 2020-aisiais Lietuvoje ir globaliu mastu? Kokių pokyčių galima tikėtis ateinančiais metais? Kokių 5 knygų pasirodymo 2021-aisiais laukia pasaulio skaitytojai ir kada šios knygos pasirodys Lietuvoje? Atsakymus į šiuos klausimus rasite šiame straipsnyje.

Pasaulinei knygų industrijai – nelengvi metai

 Pastarąjį dešimtmetį įsigalėjus skaitmenizacijai, itin išaugo internetinė knygų prekyba, skaitytojus pasiekė audio ir elektroninės knygos, išpopuliarėjo savileidyba, kuomet patys autoriai savo iniciatyva ir lėšomis leidžia knygas. Visa tai ženkliai padidino knygų leidybos mastus ir pardavimus. Knygų leidybos industrija tapo itin atvira ir prieinama norintiems publikuoti savo kūrybą, o skaitytojai niekada anksčiau nebuvo susidūrę su tokia milžiniška knygų pasiūla, kokia rinkoje yra šiandien.

Pastebima, jog 2020-aisiais savileidyba užsiimantys autoriai pradėjo daugiau bendradarbiauti su redaktoriais, kadangi gaunamos įžvalgos ar kritika iš profesionalų itin pagerina kūrinio kokybę. Kaip ir pastarąjį dešimtmetį, taip ir 2020-aisias, daugėjo nepriklausomų, mažesnių leidyklų, toliau sparčiai augo audio knygų pardavimai.

Amazon duomenimis, 2020-aisias tarp grožinės literatūros žanrų populiariausios buvo fantastikos, mokslinės fantastikos ir distopinės fantastikos knygos. Tarp negrožinės literatūros žanrų, daugiausiai populiarumo sulaukė memuarai ir autobiografijos, biografijos, kulinarinės knygos. Pasak leidėjos Jane Friedman, pasaulinėje rinkoje šiais metais lyderiavo negrožinės literatūros knygos.

Pasaulinėje rinkoje naujausios knygos sulaukė itin daug populiarumo. Goodreads duomenimis, 2020-aisiais viena skaitomiausių buvo Jeanine Cummins romanas „Amerikos purvas“. Amazon statistika rodo, kad vienos perkamiausių 2020-aisiais buvo Dalia Owens „Ten, kur gieda vėžiai“, Michelle Obama „Mano istorija“.

Kalbant apie tiesioginę COVID-19 pandemijos įtaką knygų industrijai, įvairiuose šaltiniuose nurodoma, jog 2020-aisias sumažėjo fizinių knygynų paklausa, tačiau itin išaugo internetinė prekyba knygomis. Remiantis 2020 metų pasaulinės knygų leidybos rinkos apžvalga, prognozuojama, jog iki 2020-ųjų pabaigos, knygų industrijos metinio augimo koeficientas (CAGR) sumažės 7,5 procentais, lyginant su 2019 metais.

Lietuvoje knygų internetu pardavimai išaugo dvigubai

Skirtingai negu globaliu mastu, pastarąjį dešimtmetį Lietuvoje bene kasmet buvo fiksuojamas mažėjantis išleidžiamų knygų skaičius, nors knygų tiražai padidėjo. 2020-aisiais

Lietuvos knygų industrijoje išryškėjo panašios tendencijos, kaip ir daugelyje pasaulio valstybių: išpopuliarėjo nepriklausomos, mažesnės leidyklos, savileidyba, išaugo susidomėjimas audio knygomis.

Lietuvos knygynų atstovai teigia, jog 2020-aisiais knygų pardavimai internetu išaugo beveik dvigubai, o fizinė prekyba knygynuose krito apie 20-30 proc., lyginant su 2019 metais. Elektroninė prekyba ir knygų prekyba prekybos centruose kompensavo knygų pardavimų kritimą fizinėse parduotuvėse, tad knygynų patirti nuostoliai dėl COVID-19 pandemijos yra sąlyginai maži, o dalis leidyklų džiaugėsi pakilusiais pardavimų rodikliais.

Knygynų atstovai pastebi, kad šiais metais Lietuvoje į populiariausiųjų sąrašus įkopė grožinės literatūros knygos, kai praeitais metais rinkoje lyderiavo negrožinė literatūra. Be to, karantino metu itin išaugo vaikų literatūros pardavimai, susidomėjimas edukacine literatūra.

2020-aisiais Lietuvoje vienos perkamiausių knygų buvo Dovydo Pancerovo ir Birutės Davidonytės „Kabinetas 339” ir Kristinos Sabaliauskaitės „Petro imperatorė“. Vaikų literatūros kategorijoje – Linos Žutautės „Kakė Makė“ ir J.K.Rowling Hario Poterio knygos. Tarp užsienio autorių literatūros, daugiausiai populiarumo sulaukė Delia Owens knyga „Ten, kur gieda vėžiai“, Waris Dirie „Dykumų gėlė“, Joseph Murphy „Jūsų pasąmonės galia“.

2020 m. Lietuvos rinką pasiekusios naujos knygos kaip visuomet sulaukė didelio skaitytojų susidomėjimo. Iš užsienio rašytojų autorių, vienos perkamiausių buvo Yuval Noah Harrari „Sapiens. Glausta žmonijos istorija“, Marijos Melija „Palikitę vaiką ramybėje! Paprastos išmintingų tėvų taisyklės“, Heather Morris „Cilkos kelias“. Iš lietuvių autorių: Donatos Konteniemės „Kažkas prarasto arba Penktoji aveniu“, Beno Lyrio „Kiekvienos dienos terapija“, Indrės Tursovės „Sveika ir gardu“. Vaikų literatūros kategorijoje populiarumo sulaukė Z.Tucker ir Z.Persico knyga „Greta ir milžinai“, o tarp jaunimo – Ignės Zarambaitės „Juodavandeniai“.

Kokie 2021 metai bus knygų industrijai Lietuvoje ir visame pasaulyje?

 Tikėtina, jog 2021-aisiais knygų industrijai ir toliau didelį poveikį turės COVID-19 pandemija. Klestės internetinė prekyba arba prekyba prekybos centruose, mažės fizinių knygynų paklausa.

Prognozuojama, jog skaitytojai dažniau rinksis didesnės apimties knygas, paklausesnėmis taps knygos, kuriose aktualizuojamos mirties, gedulo, netekties temos. Populiariomis išliks vaikų grožinės ir mokomosios literatūros knygos, taip pat knygos apie socialines problemas, edukaciją, savipagalbą.

Kadangi pandemijos neigiama įtaka ekonominei valstybių situacijai yra akivaizdi, manoma, kad savileidyba ir toliau atkakliai skinsis kelią leidybos industrijoje, o knygų reklamavimas socialinėse medijose dar labiau intensyvės. vis labiau persikels ir socialines medijas. Spėjama, jog daugės įvairių rašymo ir leidybos kursų, vis daugiau žmonių norės užsiimti savo kūrybos viešinimu.

Be to, specialistai įspėja, kad vis daugiau knygų pritaikant į elektronines arba audio versijas, didėja ir plagiavimo riziką.

5 knygos, kurių išleidimo 2021 metais laukia visos pasaulis

 Pastaraisiais mėnesiais vis garsiau kalbama apie tai, kokios knygų naujienos skaitytojus pasitiks 2021 metais, kokie naujausi leidiniai knygų rinkoje yra laukiamiausi viso pasaulio skaitytojų. Įvertinę populiariausių apžvalgininkų ir naujienų portalų knygų sąrašus, pateikiame laukiamiausių knygų visame pasaulyje penketuką:

Stiveno Kingo romanas „Later“ (liet. Vėliau) apie nežemiškų galių turintį berniuką, kuriam pavedama užduotis sustabdyti mirusįjį žudiką. Paskelbta, jog knyga pasirodys kitų metų gegužę. Nenuostabu, jog knyga yra viena laukiamiausių: S.Kingo romanai jau seniai įėjo į istoriją kaip siaubo žanro klasika.

Kristin Hannah istorinis romanas „The Four Winds“ (liet. Keturi vėjai) apie Amerikos didžiosios depresijos laikotarpį, meilę, herojiškumą ir viltį. K.Hannah pripažinta New York Times bestselerio autorė, dėl to skaitytojai su nekantrumu laukia naujos autorės knygos pasirodymo.

Angie Thomas romanas „Concrete Rose“ (liet. Betoninė rožė) apie prieš jo pirmosios knygos pasakojamų įvykių laikotarpį, kuriame koncentruojamasi į rasinę nelygybę, policijos brutalumą. A.Thomas į knygų rinką įėjo kaip fenomenalus, jaunatviškas veidas, o pirmoji jo knyga gavo itin daug apdovanojimų.

Caroline Kepnes trileris „You Love Me“ (liet. Tu mane myli) apie vyro gyvenimo pokyčius, santykius su moterimis. C.Kepnes ankstesnės knygos sulaukė itin daug pripažinimo, jos romano pagrindu Netflix sukūrė serialą.

Kazou Ishiguro mokslinės fantastikos romanas „Klara and the Sun“ (liet. Klara ir Saulė) apie tai, ką reiškia mylėti. K.Ishiguro pirmasis romanas jam pelnė Nobelio literatūros premiją, jo kūriniai tapę bestseleriais.

Nors pasaulio skaitytojai su nekantrumu laukia šių knygų pasirodymo, kol kas nei viena Lietuvos leidykla nepateikė informacijos apie šių knygų išvertimą ir publikavimą Lietuvoje.