2023 metų vaistinis augalas – čiobrelis

Vytauto Didžiojo universitetas (VDU), Lietuvos farmacijos sąjunga ir „Švenčionių vaistažolės“ organizavo „Vaistinio augalo 2023“ rinkimus. Visuomenės balsavimu ir komisijos sprendimu, šių metų vaistažole išrinktas čiobrelis.

Šis augalas lengvina kosulio ir peršalimo simptomus, gerina virškinimą, bet turi ir kontraindikacijų bei nepageidaujamų poveikių.

Tradicija tampantys „Vaistinio augalo 2023“ rinkimai šiemet skirti paminėti VDU Botanikos sodo įkūrimo 100-ąsias metines ir UAB „Švenčionių vaistažolės“ 140-ąsias metines. Renkant metų vaistinį augalą, siekiama atkreipti visuomenės dėmesį į tokių augalų pažinimo svarbą, praktinį naudojimą, supažindinti su augalinių vaistinių preparatų gydomosiomis savybėmis ir nepageidaujamais poveikiais, sąveika su kitais vaistais.

Rezultatus trečdaliu lėmė visuomenės balsavimas, o dviem trečdaliais – specialistų komisijos sprendimas. Komisija įvertino visuomenės bei medicinos ir farmacijos bendruomenės 2023 m. vaistinio augalo rinkimo rezultatus pagal vertinimo kriterijus: Lietuvoje paplitę, visuomenei gerai žinomi ir dažnai vartojami vaistiniai, prieskoniniai augalai; kokybiška, saugi vaistinė augalinė žaliava bei iš jos pagaminti preparatai ir jų poveikis, pagrįstas moksliniais tyrimais. Į finalą pateko čiobrelis, vaistinė ramunė, kartusis kietis, vaistinis šalavijas, vaistinis valerijonas. Prioritetas atiduotas čiobreliui.

Palyginus keturbriaunio ir paprastojo čiobrelio cheminę sudėtį nustatyta šių rūšių augalų eterinio aliejaus dominuojančių chemotipų įvairovė ir jų skirtingos savybės: jie pasižymi priešuždegiminiu, antiseptiniu, priešgrybeliniu poveikiais, plačiai naudojami maisto pramonėje kaip prieskoniai. Čiobrelis gerina virškinimą, mažina skrandžio spazmus, normalizuoja žarnyno mikroflorą, turi raminamąjį poveikį.

Čiobrelių preparatų negalima vartoti nėščiosioms, o vaikams skiria tik gydytojas. Jie turi ir nepageidaujamų poveikių (vartojant didesniais kiekiais ir ilgiau gali pasireikšti kepenų, inkstų sutrikimai, pykinimas).

Pagal VDU inf.