Ką šilutiškiai mano apie migrantus ir nepaprastąją padėtį šalyje?

Dėl migrantų plūstelėjimo iš Baltarusijos ir sukeltos krizės Lietuvoje įvesta nepaprastoji padėtis.

Prie Lenkijos, Lietuvos ir Latvijos sienų, taip pat Baltarusijoje jau susitelkė tūkstančiai nelegalių migrantų iš Azijos šalių.
Ji truks mėnesį – nuo lapkričio 10 iki gruodžio 9 dienos, ir apima pasienio ruožą ir 5 kilometrus į šalies gilumą nuo jo, taip pat migrantų apgyvendinimo vietas Kybartuose, Medininkuose, Pabradėje, Rukloje ir Vilniuje. Šilutiškių paklausėme: Ar sekate naujienas šia tema? Ar įžvelgiate grėsmę mūsų visų saugumui? Pyktį ar gailestį labiau jaučiate migrantams?

Simas Knapkis, karys savanoris

– Taip, seku įvykius ir įžvelgiu grėsmę mūsų šalies saugumui. Tačiau manau, kad tie migrantai – pažeidėjai, apsimetantys pabėgėliais, ir tai man kelia pyktį. Tarp tokių pabėgėlių yra karo nusikaltėlių ir teroristų, vieni jų jau identifikuoti, kiti dar tik numanomi ir įtariami.

Žygimantas Kurlianskas, teisininkas 

– Sekiau įvykius nuo pradžios, net papildomai situacija pasidomėdavau turimais kanalais centrinėje valdžioje. Manau, kad situacija yra pavojinga ir visuomet reikia išlikti budriems, kol mūsų kaimynines šalis valdo diktatoriai. Jiems neegzistuoja taisyklės, priimtos tarptautinės bendruomenės normos, tad iš jų pusės joks akibrokštas nebeturėtų 

nustebinti. Galime tik pasidžiaugti, kad šie išbandymai davė akstiną pagaliau tinkamai pasirūpinti savo sienos apsauga. Apmaudu, kad nuo istoriškai artimų kaimynų reikia atsitverti, bet šiandien situacija tokia. Bet tikiu, jog savojo atgimimo kaimynai dar sulauks. 

Ir gaila migrantų, ir užjaučiu juos. Manau, kad nerastume tokio kietaširdžio, kuriam sušalusio kūdikio nuotrauka lapkričio žvarboje nesukeltų emocijų. Visoje gausybėje atvykėlių tikrai yra tokių, kuriems reikia pagalbos ir mes jiems negalime leisti numirti miške. Tačiau didžioji dalis atvykusių – sveiki, jauni ar pusamžiai vyrai.

Arvydas Jakas, buvęs politikas

– Taip, seku naujienas, susijusias su migrantų krize Lietuvos ir Lenkijos pasienyje lygiai taip, kaip sekiau analogišką krizę prieš penketą metų Graikijoje, Italijoje ir kitose ES šalyse. Bandau lyginti savo ir kitų Lietuvos žmonių reakcijas tuomet ir dabar. Atsimenate, kaip tuo metu mes kategoriškai buvome prieš tai, kad dalintis migrantais, nuimant dalį šios krizės naštos nuo savo Europos Sąjungos partnerių? O dabar, kai tai palietė mūsų šalį, mes laukiame palankesnės reakcijos bei pagalbos iš kitų europiečių. Dėkui visiems, kurie prisidėjo prie krizės malšinimo bei suteikė humanitarinės pagalbos mūsų šaliai. Ir tuo metu, ir dabar galvoju tą patį – tai yra dalis hibridinio karo, kurį vykdo ES šalims priešiškos valstybės. Nors ir mūsų vyriausybė susilaukė tikrai pozityvios kritikos, bet esu giliai įsitikinęs, kad stabdant nelegalią migraciją į ES šalis, Lietuva ir Lenkija tvarkosi geriau nei mūsų partneriai Europoje. Ir nepaprastosios padėties įvedimas yra teisingas sprendimas, nors, mano galva, šiek tiek suvėluotas. Nors šiuo metu aistros dėl migrantų truputį aprimę, bet grėsmė išliko. Turime būti pasiruošę naujiems „siurprizams“ ir mūsų visos tarnybos – karinės, pasienio, migracijos, turi nuolat būti pasiruošusios išpuoliams. Nežinau ką šiandien daro, pavyzdžiui, Šilutės savivaldybė šiuo klausimu. Bet ir ji turėtų pateikti gyventojams savo planus ką darytų, jei Šilutėje reiktų priimti, pavyzdžiui, 200 nelegalių migrantų. Ar yra toks planas? Jei yra, tai kaip jis viešinamas?

Sigitas Šeputis, Savivaldybės administracijos direktorius

Žinoma, domiuosi šiais įvykiais, jie – antri pagal svarbą po Covid-19 situacijos. Seku ir domiuosi ne tik migrantų krize, bet ir įvykiais Rusijoje, Ukrainoje. Faktas, kad žmonės iš savo šalies bėga ne iš gero gyvenimo, ne tam, kad paatostogautų pas mus ar kur kitur Europoje. Ir, deja, niekada negalime žinoti, kokie įvykiai nutiks pas mus, kai visai čia pat Rusijos pasienis.

Jaučiu didelį gailestį migrantų šeimoms, nes suprantu, kad jie yra prispausti didelės nelaimės, jei turi palikti savo namus, turi kęsti šaltį, badą ir kitus dalykus. Skaudu matyti per televiziją transliuojamas žinias apie šąlančius vaikus, moteris, apie mirtis.

Mūsų rajone taip pat buvo svarstoma galimybė, kas būtų, jei tektų suteikti prieglobstį migrantams. Šiuo metu neturime tam patalpų, bet rekomendavome, kad tiek Žemaičių Naumiestyje, tiek Pagrynių kaime yra bendrabučiai, kurie šiuo metu priklauso Švietimo, mokslo ir sporto ministerijai. Tuose bendrabučiuose būtų galima apgyvendinti kelias dešimtis migrantų.

Donatas Jaunius, ūkininkas, buvęs šaulių vadas

Sunkus laikotarpis. Ten, pasienyje, tikrai nelinksma nei vieniems, nei kitiems. Gaila, kad to nesupranta aukščiausi ES valdininkai, labiausiai gaila niekuo dėtų žmonių, kuriuos tiesiog apgavo, pasakė, kad galės keliauti be jokių kliūčių kur tik nori. Viltis dėl geresnio gyvenimo jų akyse sudužo. Mano nuomone, turėtų būti „koridorius“ migrantams ne bet kur, bet tiesiai į Briuselį. Visi be išimties turėtų būti sodinami į autobusus ir vežami ten, kur gyvena ponai – viską išmanantys europarlamentarai, kurie dar net kelnių neužsimovė, kad pradėtų spręsti, ką daryti… Vyksta aktyvi žvalgyba, viskas kaip ant delno, visi blokpostai, valdymas, judėjimai ir t.t. Visa tai stebi iš palydovų kaimynų karinė žvalgyba. Jei būtų šachmatų partija, sakyčiau, kad jau figūros pajudėjo, baltieji žengė žingsnį, juodieji atsakė. Taigi, ant lentos – dvi figūros viena prieš kitą. Šachmatų partijoje po pėstininko ėjimo būna ėjimas žirgu, rikiu, arba kitu pėstininku. Ką pasirinks baltieji?..