Gruodis išėjo su trenksmu: drėbė sniegą, šalčius, plikledį

Paskutinį šių metų mėnesį, ko gero neperdedant galima vadinti nemaloniausiu, nes jo dienomis orai dribtelėjo visą „spalvų“ paletę: nuo stingdančio šalčio, neįtikėtino sniego sluoksnio iki atšilimo ir daugelio nelaimių priežastimi tapusios lijundros. Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba (LHMT) informuoja, kad baltų Kūčių sulaukti šiemet nepavyks, o Kalėdų dienomis orai bus skirtingi.

Prisnigo iki 30 cm

LHMT duomenimis, paskutiniojo metų mėnesio pirmojo dešimtadienio vidutinė temperatūra Lietuvoje buvo -3,1°C, bet kai kur ir -7, o Nidoje -0,9°C. Aukščiausia oro temperatūra 4,2°C registruota 8 d. Šventojoje, žemiausia -21,3°C – 10 d. Mažeikiuose.

Vidutinis kritulių kiekis Lietuvoje pirmąjį gruodžio dešimtadienį buvo artimas normai – 17,7  mm, bet Klaipėdos, Kretingos ir Plungės rajonuose jų iškrito net 30–54 mm. Didžiausias dešimtadienio kritulių kiekis 53,9 mm registruotas Kartenoje.

Vėliau visą Lietuvą padengė gausus sniegas. Storiausia sniego danga buvo Tauragnuose (29 cm) ir Laukuvoje (31 cm).

Antradienis – košmariškas medikams

Gruodžio 20-oji, antradienis, šilutiškiams, o kartu ir visai Lietuvai, dribtelėjo dar vieną nemalonumą – žemę padengė toks lijundros suformuotas plikledis, kad buvo neįmanoma nei eiti, nei važiuoti. Nors meteorologai iš anksto įspėjo, kad ateina lietūs, o jie ant visų paviršių formuos ledą, visgi tokią gamtos nemalonę jau primiršę lietuvaičiai tądien ją pajuto vos peržengę slenkstį. Ne vienas krito tiesiog ant laiptų, nes ir jie, ir šaligatviai jau buvo virtę čiuožyklomis.

Labai sunki toji diena buvo Šilutės ligoninės medikams, ypač – traumatologams. Vyr. gydytojas Algis Starkus dieną pavadino „tiesiog košmariška“. Anot jo, traumatologai tądien iš Priėmimo skyriaus neišėjo visą dieną, nes traumas patrusių pacientų buvo mažiausiai 3 kartus daugiau, nei būna įprastai.

„Mes, medikai, turime tiesioginę priklausomybę nuo orų, mes tiesiog neatsiejami nuo jų pokyčių ir jie visada tiesiogiai mus paliečia“, – konstatavo vyr. gydytojas.

Lijundra šalies neapleido ir trečiadienį, tvyrojo rūkas, o po kojomis žliugsėjo patižusio sniego sluoksnis.

Darbo turėjo ir ugniagesiai

Lietuvos automobilių kelių direkcija visą savaitę ir visais kanalais informavo apie ypač sudėtingas eismo sąlygas dėl susiformavusio plikledžio, ypač – vakarų, šiaurės vakarų, pietvakarių ir vidurio Lietuvoje. Kelių dangos daug kur buvo padengtos ledu, prispausto ar puraus sniego sluoksniu, kuris vietomis dar siekė iki 10 cm.

Šilutiškiai dalijosi vaizdais iš kelių, o kelyje į Klaipėdą, ties Vilkyčiais antradienio rytą buvo ypač pavojingas ruožas: kelio vingių neįveikę automobiliai vienas po kito slydo į šalikelę.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamantas informuoja, jog darbo nestigo ir ugniagesiams. Nuo antradienio 6 val. iki trečiadienio 6 val. 13 išvykimų šalinti ant kelių užvirtusius medžius registruota Tauragės apskrityje, po 6 – Kauno ir Telšių, po 4 – Klaipėdos ir Šiaulių apskrityse ir t.t. Šilutės PGT vyrai taip pat skubėjo šalinti kelius užvirtusių medžių kelyje Vainutas – Žemaičių Naumiestis ir Girininkų kaime.

Meteorologai nieko gero nežada ir švenčių dienoms, baltų Kūčių, anot jų, sulaukti vargu ar pavyks. Šeštadienio naktį daug kur, dieną vietomis trumpi krituliai, formuosis plikledis. Vėjas naktį vakarų, šiaurės vakarų, 8–13 m/s, dieną besikeičiančios krypties, 4–9 m/s. Temperatūra naktį 1–6 laipsniai šalčio, dieną nuo 3 laipsnių šalčio iki 2 laipsnių šilumos. Remiantis išankstiniais skaičiavimais jie prognozavo, kad gruodžio 25 d. bus švelniai šalta ir sausesnė, o gruodžio 26–oji – šiltesnė ir drėgnesnė.