5 Velykų receptai iš didžiausios Lietuvos salos – Rusnės

velyku-pyragasDaugelį amžių šventinius Velykų valgius pamario krašto žvejų žmonos dažniausiai gamindavo iš žuvies, todėl ne veltui buvo sakoma: „Srėbk sriubą, žuvį dugne rasi“. Nenuostabu, kad didžiausioje Lietuvos saloje Rusnėje per Velykas nepasigendama mėsos – šventinį stalą dažniausiai papuošia patiekalai, pagaminti iš šviežiai pavasarį pagautos žuvies. Karpis, karšis, silkė – vienos iš pagrindinių žuvų, be kurių Velykos Rusnėje yra neįsivaizduojamos.

„Rusnės sala yra neatrastų skonių šalis. Kiekvieną sezoną čia žvejoja ne tik vietiniai, bet atvyksta ir būriai žvejų iš kitų Lietuvos vietų, būtent todėl kasdienio maisto raciono pagrindas rusniškiams visada buvo ir liks žuvis. Dėl savo įvairovės žuvis puikiai tinka ne tik Kalėdų, bet ir Velykų stalui“, – pasakoja Rusnės salos etnokultūros ir informacijos centro vadovė Birutė Servienė.

B. Servienė visiems žuvies mėgėjams ir kiekvienam, norinčiam paįvairinti šventinį stalą, atskleidžia Rusnės saloje jau ne vienerius metus saugomus velykinių žuvies patiekalų receptus bei dalinasi patarimu, kaip iškepti skanų velykinį keksą:

1. Keksas

Ingredientai:
0,5 kg miltų
300 g cukraus
4 kiaušiniai
8 šaukštai pieno
2 šaukštai kakavos
Kokoso ir migdolų esencija
1 pakelis kepimo miltelių
Druska

Gaminimo eiga:
Kiaušinius, cukrų ir margariną maišykite tol, kol neliks cukraus kristalų. Į masę supilkite pieną, kakavą, esencijas bei miltus, sumaišytus su kepimo milteliais. Viską gerai išmaišykite ir kepkite orkaitėje 1 val. 10 min.

2. Silkės blynai

Ingredientai:
1 kiaušinis
Stiklinė miltų
Žiupsnelis druskos
Stiklinė vandens
1 sūdyta silkės filė

Gaminimo eiga:
Silkę supjaustykite smulkiais gabalėliais, o iš likusių produktų paruoškite pakankamai tirštą miltinių blynų tešlą. Į ją sudėkite silkę, išmaišykite ir kepkite keptuvėje, kol gražiai apskrus. Skaniausia – su grietine.

3. Keptas karpis su graikiniais riešutais

Ingredientai:
1 karpis
200 g graikinių riešutų
Džiūvėsiai
Pipirai
Žiupsnelis druskos

Gaminimo eiga:
Išvalykite karpį ir supjaustykite gabalėliais, juos pasūdykite ir apibarstykite pipirais. Žuvį palikite šaldytuve 20 minučių, o tuo metu susmulkinkite graikinius riešutus ir sumaišykite juos su džiūvėsėliais. Tuomet ištraukite karpį iš šaldytuvo, pavoliokite jo gabaliukus džiūvėsių ir graikinių riešutų mišinyje bei kepkite, kol žuvis įgaus gelsvą atspalvį.

4. Karšio vyniotinis

Ingredientai:
2–3 karšiai
Svogūnai
2 virtos morkos
1 sviesto pakelis
2 virti kiaušiniai
Druska
Penkių rūšių malti pipirai
Žolelių mišinys
Žuvies prieskoniai
Laurų lapai

Gaminimo eiga:
Supjaustykite karšį, įtrinkite jį prieskoniais ir pakepkite įkaitintame aliejuje. Iškeptą žuvį atvėsinkite, išimkite kaulus, o likusią mėsą malkite 4 kartus, kad susimaltų ir smulkieji žuvies kauliukai. Į paruoštą masę supilkite išlydytą atvėsintą sviestą, pagal skonį įberkite druskos, pipirų, įmuškite kiaušinį, įpjaustykite morkas ir gautą masę gerai išmaišykite. Atvėsusią žuvies masę formuokite kepimo plėvelėje, kartu įsukant ir virtus kiaušinius. Viską stipriai susukę, įdėkite į šaldytuvą 6–8 valandoms.

5. Virtas karpis

Ingredientai:
1 karpio filė
200–300 g mėgstamų daržovių
2–3 kietai virti kiaušiniai
Lydytas sviestas
Žiupsnelis druskos
Smulkinti krapai ir petražolės
Bulvės

Gaminimo eiga:
Pirmiausia į pasūdytą vandenį įdėkite virti daržoves su prieskoniais. Virimo metu pasūdykite karpio file ir virkite ją kartu su daržoviene 20–25 minutes. Baigus virti, atsargiai kiaurasamčiu išimkite žuvį ir daržoves, sudėkite į lėkštes ir kiekvieną porciją apibarstykite supjaustytais kietai virtais kiaušiniais, smulkintais krapų ir petražolių lapeliais, užpilkite lydytu karštu sviestu. Skaniausia – su virtomis bulvėmis ir raugintais agurkais.

Daugiau informacijos apie didžiausią Lietuvos salą Rusnę galima rasti internetinėje svetainėje www.salarusne.lt ir socialinio tinklo „Facebook“ puslapyje adresu https://www.facebook.com/salarusne/.