60 proc. lietuvių išmeta švenčių metu nesuvartotą maistą

6 iš 10 lietuvių per šventes nesuvartotą maistą išmeta, rodo „Maisto banko“ užsakymu atlikta apklausa. Lietuvoje vienam gyventojui namų ūkiuose išmetamo maisto kiekis siekia 86 kg ir viršija ES vidurkį. Kaip pasitikti šventes sąmoningiau – neišmesti maisto ir tuo pačiu sutaupyti?

Domestic waste for compost from fruits and vegetables. Woman throws garbage.

Viršijame ES vidurkį

Duomenys rodo, kad trečdalis apklaustųjų nesuvartoja ir išmeta iki 5 proc. vartoti tinkamo maisto, 15 proc. nesuvartoja iki dešimtadalio maisto, 5 proc. – 11-15 proc., o dar tiek pat – net iki penktadalio maisto.

Didėjančius išmetamo maisto kiekius pastebi ir „Maisto bankas“, kuris pernai šventiniu laikotarpiu išgelbėjo beveik 1 000 000 kg vartoti tinkamo maisto. Šis skaičius auga kasmet.

„Po švenčių mūsų savanoriams prasideda darbymetis, prekybos centruose, įmonėse, namų ūkiuose lieka didžiuliai kiekiai maisto. Dominuoja produktai šventinėmis pakuotėmis, pagausėja mandarinų, kūčiukų. Šventiniu laikotarpiu į mus dažniau kreipiasi gyventojai, kurie nori atiduoti gautas maistines dovanas. Tai rodo, kad vis dar nuperkame daugiau, negu galime suvartoti“, – sako „Maisto banko“ vadovas Simonas Gurevičius.

Pernai atliktas tyrimas atskleidė, kad Lietuvoje visoje maisto tiekimo grandinėje netenkama beveik 400 tūkst. tonų maisto per metus. Daugiausiai jo iššvaistoma namų ūkiuose. Lietuvoje vienam žmogui atitenka 86 kg išmetamo maisto per metus, ES – 70 kg, tad mes Europos vidurkį viršijame 22 proc. O Lietuvoje per šventes išmetama 30 proc. daugiau maisto nei įprastomis dienomis.

Kviečia mažinti

Pagrindinė maisto švaistymo priežastis – neplanavimas. „Maisto bankas“ dalijasi 10 patarimų, kurie padės ženkliai sutaupyti.

Prieš šventes pasidarykite svečių sąrašą ir suplanuokite meniu, įvertinkite, kiek maisto porcijų jums reikės gaminti.

Planuodami šventinį apsipirkimą peržiūrėkite savo spintelių ir šaldiklio turinį.  Eikite į parduotuvę tik su pirkinių sąrašu, parduotuvėje nuo jo nenukrypkite. Pirkdami stebėkite etiketes ir produktų galiojimą. Pirkite tik tiek produktų, kiek jums iš tikrųjų reikia. Nepasiduokite akcijoms. Tinkamai laikykite produktus, visą maistą tinkamai sudėkite į šaldytuvą. Kūrybiškai panaudokite maisto likučius. Nebijokite šaldyti. Jeigu antrąją Kalėdų dieną likusio maisto suvalgyti nepavyks – šaldykite. Jeigu liko per daug maisto, jo likučiais galite dalintis – supakuokite juos vakarienės dalyviams.

Pagal BNS inf.