Spalvų fejerverkas suvienijo penkis krašto dailininkus

7 dailininkaiSpalvinga ir linksma paveikslų paroda džiugina visus H.Šojaus muziejaus lankytojus. Prieš savaitę į parodos „Penkių sąjunga. Spalvotieji. Plius vienas“ atidarymą pakvietę penki krašto dailininkai, sugriovė visus nusistovėjusius standartus bei dvare vyravusį ramių spalvų koloritą. H.Šojaus dvaro – muziejaus sienos, trykštančios iš paveikslų sklindančiomis ryškiomis spalvomis, irgi tapo pavasariškai linksmesnės.

Parodos lankytojus sutikusios muziejininkės sakė, kad ši paroda – galimybė pamatyti penkių dailininkų darbus vienoje vietoje, pažvelgti į subtilią pasaulio ir saviraiškos formą kūrybingų žmonių akimis.

Menas gyvena visuose

Idėja suburti krašto dailininkus bendrai parodai kilo Švėkšnos seniūnijoje, Žagatpurvių kaime gyvenančiam dailidei, dailininkui, senosios kultūros ir sakralinio paveldo puoselėtojui Eugenijui Šuldiakovui.

„Mūsų krašte yra daug talentingų žmonių, kurie dažnai savo sukurtus turtus slepia kažkur kambariuose, atokiose vietose. Mes kuriame ne tik paveikslus, bet ir gyvenimus, gražiausius prisiminimus. Visi esame kūrėjai“, – sakė jis, pabrėždamas, kad žmogus kiekvieną dieną tiesiogiai susiduria su menu. 7 dailininkai 2

Rusniškis menininkas ir turizmo verslininkas Raimondas Plikšnys savo darbuose atskleidžia žmogaus trapumą ir tai subtiliai perduoda spalvų deriniuose.R.Plikšnys prisipažino, kad jo paveikslai nutapyti kiek anksčiau. „Nenoriu apie juos pasakoti, tegul kiekvienas viską savaip pamato, įvertina ir įžvelgia, ką jais noriu papasakoti“, – sakė dailės išsilavinimą turintis verslininkas.

Gargždiškė dailininkė Nijolė Gadeikienė didžiąją gyvenimo dalį paskyrė interjero ir baldų kūrimui. Autorė sakė, jog ši paroda jai – išbandymas, nes tai pirmasis jos paveikslų pasirodymas viešojoje erdvėje. Reikšmingas buvo dailininkės susitikimas viename seminare su parodos idėjos autoriumi E.Šuldiakovu, kuris ir pakvietė ją prisijungti prie Šilutės menininkų.

Parodoje pristatomos jos drobės pasižymi savitu koloritu, jose – didelis dėmesys detalėms ir platus šviesių atspalvių šėlsmas, paprastų gėlių grožis ir žaismingas kūrinių gyvumas. N.Gadeikienė sakė, kad jos kūrinius galima pavadinti tema „Anūkų belaukiant“. Dailininkė anūkų dar neturi, bet jų labai laukia, tad pirmieji tapybos darbai ir gimė kuriant interjerą vaikų kambariui.

Kūryba be rėmų

penkiu dainininku paroda norbutas1Kūryba be rėmų – taip galima apibūdinti menininko Simono Norbuto darbus. Šio pagryniškio tapyba, kaip ir jis pats, laužo standartus, yra įdomi ir daug pasakanti. Ne tik ryškios spalvos, bet ir griežtos geometrinių figūrų linijos S.Norbuto drobėse turi ypatingą reikšmę.

„Tokios meninės sferos, kaip režisūra, rašymas, tapyba tinka arogantiškam charakteriui, kai gali kurti vienas“, – sakė S.Norbutas, prisipažindamas, kad tik būdamas tokios būsenos gali būti atsakingas už visus kūrybos proceso etapus.

E.Šuldiakovas S.Norbutą pristatė kaip vieną iš aukščiausių menininkų. Simonas aukštas ne tik ūgiu, bet ir ambicijomis bei savitu stiliumi.

„Ši paroda man – netikėta patirtis. Maniau, kad su Šilute jau nebeturėsiu nieko bendra“, – sakė Simonas. Prieš kelias savaites vaikščiodamas Vilniuje po paveikslų galeriją ir apžiūrinėdamas lietuvių autorių tapybą, jis bandė įsivaizduoti savo, kaip dailininko, vietą. Tuomet jo mintis pertraukė E.Šuldiakovo skambutis, kuriuo pagryniškis buvo pakviestas grįžti į Šilutę.

„Atvyksti į Vilnių ir supranti, kad jam neturi ką duoti, atvyksti į Klaipėdą ir supranti, kad čia – šeima, atvyksti į Šilutę, o čia – vienas iš tavo artimiausių brolių, bet… asocialus“, – sakė Simonas. Anot jo, provincijoje iš masės išsiskiriantys savo mąstymu žmonės dar nėra priimami, jie vertinami kritiškai, dažniausiai atstumiami, nes yra „kitokie“.

Verčia susimąstyti

Prieš 4 metus save tapyboje atradusi šilutiškė Gintarė Merkytė didžiąją dienos dalį praleidžia kurdama reklamas UAB „Šarūno reklama“, bet atranda laiko ir naujam hobiui.

Pasak E.Šuldiakovo, Gintarės paliestos spalvos sodriai sugula ant dažniausiai juodos drobės ir taip sukuria ryškų kontrastą. Jos koliažai – tai noras perduoti žinią, siekis priversti susimąstyti. Menininkė ne tik tapo, bet ir fotografuoja, rašo eiles – išbando save įvairiose kūrybos srityse.

„Prieš 4 metus nusipirkau dažų ir pabandžiau piešti. Šis įvykis buvo lemtingas. Šiandien jau esu save išbandžiusi su įvairia tapybos technika – teptukais, pirštais, kempinėmis, medžiagomis“, – sakė Gintarė.
Apjungė muziką, tapybą ir poeziją

Penktasis dailės darbų autorius – pats parodos sumanytojas E.Šuldiakovas. Jis parodoje eksponuoja darbus iš ciklo „Ženklai ant drobės. Energetiniai paveikslai“.

„Menininkas mato pasaulį taip, kaip nedaugelis. Savo paveikslais norėjau perduoti tą galimybę dalintis menu, sukurtu remiantis antgamtiškais dalykais, bei perteikti tai, ką ne visi geba pastebėti“, – sakė E.Šuldiakovas. Anot jo, ryškios spalvos kiekvienam žmogui gyvybiškai svarbios, tai – vilties išraiška, stiprinanti dvasią bei padedanti visavertiškai gyventi.

E.Šuldiakovas sakė nesitikėjęs tokio vienijančio rezultato, kurį pamatė penkių skirtingų kartų ir mokyklų autorių darbų derinyje, sukurtame ant parodos reklaminio maketo. Anot menininko, ir pavadinimas, kurį vėliau pakoregavo Simonas, pasiūlydamas pakeisti žodį „Spalvotai“ į „Spalvotieji“, reiškia labai daug – jis kelia emocijas, vidinę energiją, spalvų ir atspalvių žaismą.

Pristatyti ir penktokės darbai

Parodoje pristatyta ir neoficiali šeštoji dailės darbų autorė – penktokė švėkšniškė Judita Tarvydaite. Mergaitė, kuri savo talentą atrado besimokydama pas kaimynystėje gyvenantį E.Šuldiakovą, piešia nuo 5 metų, domisi keramika.

Džiaugdamasi tokia netradicine, spalvinga paroda muziejaus direktorė Roza Šikšnienė sakė, kad dailininkų darbai nustebino Izraelio ambasadorių Amir Maimon, kuris parodos atidarymo išvakarėse lankėsi Šilutės muziejuje. Svečias neslėpė nuostabos, kad šiuos paveikslus sukūrė šilutiškiai, kad Šilutėje gyvena tokie talentingi menininkai.

Daugiau nuotraukų „Šilutės naujienų“ Facebook albume.