Specialistai įspėja: nepasitikėkite nelegaliais gamintojais. Būkite atidūs pirkdami mėsos konservus ir rūkytą žuvį

rukyta zuvisPastaruoju metu internetinėje erdvėje pasirodė pranešimų apie Šilutėje ir rajone gaminamus žvėrienos ir kiaulienos konservus iš neva ekologiškos savo ir užsakovo žaliavos.

Šilutės valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai pataria tokia produkcija nesižavėti, nes ji gali būti labai nesaugi.

Pirkėjai rizikuoja savo sveikata

„Šilutės rajone nėra nė vienos registruotos įmonės, kuri galėtų gaminti tokius konservus“, – iš karto žemėn nuleidžia apie tokios produkcijos legalumą klausiama VMVT valstybinė veterinarijos gydytoja – inspektorė Rasa Šarkienė.

Inspektorė pirmiausia suabejoja, kad sąlygos, kuriomis gali būti gaminama tokia internetu reklamuojama produkcija, gali atitikti higienos reikalavimus. Abejoti, pasak R.Šarkienės, verta ir mėsos kokybe, tiksliau – ar ji patikrinta, ar neužkrėsta salmonelėmis ir trichinelėmis.

Konservų žaliavos ekologiškumu inspektorė irgi abejoja, nes ekologiškai auginti kiaules nėra paprasta, reikia laikytis daugybės reikalavimų.

R.Šarkienė taip pat įspėja, kad sandariuose konservuose neretai pradeda gamintis vienas nuodingiausių toksinų – botulinas. Šio toksino neįmanoma nustatyti kitaip, kaip tik atliekant laboratorinius tyrimus, nes jis nepakeičia mėsos skonio, neišpučia ir dėžutės.

„Tokius konservus perkantys žmonės labai rizikuoja“, – įspėja VMVT atstovė.

Ji taip pat pastebi, kad neretai šalia parduotuvių ar turgavietės prieigose galime pamatyti lašinukus ar dešreles pardavinėjančius žmones. Tokia produkcija specialistei irgi kelia didelių įtarimų, nes ir joje gali slypėti tie patys pavojai.

„Tokiose dešrelėse gali būti ir trichinelių, ir salmonelių, ir listerijų – mikrobų, kurie slypi šaltai rūkytuose produktuose“, – vardija specialistė.

Atidumo reikia ir perkant žuvį

R.Šarkienė ragina pirkėjus būti atidžius ir perkant rūkytą žuvį.

Mūsų rajone yra registruotos tik 7 įmonės, kurios gali rūkyti ir pardavinėti žuvį. Tačiau niekam ne paslaptis, kad tokia veikla užsiima kur kas daugiau žuvies perdirbėjų. Pardavinėja jie savo produkciją kur tik netingi – net per kaimus važiuoja ir tiesiai į kiemus užsuka.

Perkant žuvį, pasak R.Šarkienės, reikėtų žiūrėti, ar dėžės, kuriose ji sudėta, paženklintos, ar jos pagamintos iš plastiko, kurį galima išplauti. Jei žuviai laikyti naudojamos iš prekybos centrų surinktos dėžės nuo citrusinių vaisių, jose turėtų būti įklotas maistinis popierius arba žuvis kaip nors kitaip higieniškai įpakuota.

Ženklinime turi būti nurodytas žuvies pavadinimas, jos saugojimo temperatūra, tinkamumo vartoti terminas.

Ir žinoma, joks save gerbiantis gamintojas nepardavinės savo produkcijos tiesiai iš automobilio bagažinės: žuvis turi būti sudėta termodėžėse arba parduodama iš specialiai tam pritaikyto automobilio.