Policijos kasdienybė: vagysčių mažėja, nes vagys sėda už grotų

vagysŠiemet per 9 metų mėnesius Šilutės policijos komisariate užregistruota mažiau pranešimų ir mažiau nusikalstamų veikų nei per tą patį praėjusių metų laikotarpį: šiemet iki spalio 1 d. gauta 5740 pranešimų, o 2016-aisiais per tą patį laiką buvo 6030. Šiemet užregistruota 471 nusikalstama veika (pernai – 519), ištirta 345 (73 proc.), pernai – 50 proc. Mažiau įvykdyta ir pačių „populiariausių“ nusikaltimų – vagysčių.

Statistikos skaičius dėliojantis komisariato viršininkas Artūras Mikalauskas mano, kad viena tokių teigiamų poslinkių priežasčių – paskutinioji policijos reforma, dėl kurios dabar į gatves kasdien išvažiuoja daugiau ekipažų, o tyrėjai turi daugiau laiko tiesioginėms savo pareigoms – nusikaltimų tyrimui. Be to, per pastaruosius metus buvo sulaikyta keletas į Šilutę iš aplinkinių rajonų važinėjusių ir čia aktyviai „dirbusių“ ilgapirščių.

Pasigenda dėmesio turto apsaugai

Populiariausio nusikaltimo „titulo“ neužleidžia vagystės, kurių 2016 m. Šilutės rajone buvo įvykdyta 222, o šiemet – 154 (ištirta atitinkamai 54 ir 46, t.y., 24 ir 30 proc.).

Šiemet jau pradėti 23 ikiteisminiai tyrimai dėl vagysčių, įvykdytų įsibraunant į patalpas.

Pasak A.Mikalausko, rajono gyventojai neskiria pakankamai dėmesio asmeninio turto apsaugai. Tik dalis gyventojų įsigyja modernias signalizacijas, apsitveria sodybas tvoromis, ir tai dažniausiai gelbsti nuo vagysčių. Šiemet jau buvo atvejų, kai ilgapirščiams nepavyko apvogti namų, nes juos išbaidė pradėjusi kaukti signalizacija. Tad savininkai skaičiavo tik dėl išdaužytų langų ar sugadintų durų patirtus nuostolius.

Bet tokių apdairių, savo turtą saugančių žmonių yra mažai, dauguma vis dar mano, kad jų namus aplenks visos negandos, vagys – taip pat.

A.Mikalausko pastebėjimu, visoje šalyje gyventojai mažai draudžia savo turtą. Apsidraudusieji vagystės atveju bent žalos atlyginimą gauna.

Pasak komisariato viršininko, neskaičiuojant minėtų 23 atvejų, visais kitais atvejais svetimo turto pasigviešę vagys savo kelyje nesutiko jokio pasipriešinimo.

Apdairesni turėtų būti ir įvairių transporto priemonių savininkai, nors šio turto nugvelbimo atvejų per metus sumažėjo perpus – nuo 31 pernai iki 16 šiemet. Vagysčių iš transporto priemonių pernai užfiksuota 6, šiemet – 4.

Žinoma, nei apdrausti, nei signalizacijos įrengti neįmanoma ganyklose, iš kurių ganiavos laikotarpiu pavagiama labai daug akumuliatorių ir elektrinių piemenų. Tai yra lengvai realizuojami, todėl ilgapirščių ypač pageidaujami daiktai.

Būna ir gyvulių vagysčių: pernai iki spalio buvo pavogti 2, o šiemet – jau 3 galvijai.

Vagys staiga beveik paliko ramybėje parduotuves ir kitas prekybos vietas: per 9 praėjusių metų mėnesius vagysčių iš tokių objektų buvo 26, o šiemet – tik 8.

Sulaikė kelis vagišius

„Įgyvendinus naująjį policijos veiklos modelį, tyrėjai dabar gali daugiau laiko skirti nusikaltimų tyrimui, nes jiems rečiau nei anksčiau tenka vykti į įvykius, mažiau jiems tenka ir kitų darbų. Visa tai leido suaktyvinti ikiteisminių tyrimų baigimą“, – sako A.Mikalauskas.

Bet komisariato viršininkas įžvelgia ir dar vieną visų rūšių vagysčių sumažėjimo priežastį – tai kelių iš aplinkinių rajonų į Šilutę važinėjusių ilgapirščių sulaikymas. Taip pernai ir šiemet liepto galą priėjo du Plungės gyventojai, nuolat vogti važinėję į Šilutę ir siaubę mūsų mokyklas, ligoninę, kitas įstaigas. Sulaikytas ir vienas klaipėdietis bei itin daug vagysčių padaręs šilutiškis.

Šiemetinė statistika rodo, kad mažėja ir nusikalstamų veikų viešose vietose, ir smurto artimoje aplinkoje. Užtat vis dar „ant bangos“ išlieka sukčiavimas, o patiklūs kraštiečiai vis naujas schemas susigalvojantiems gudragalviams kartais nė nesusimąstydami atiduoda dideles pinigų sumas.

Apie šiuos nusikaltimus informuosime kituose „Šilutės naujienų“ numeriuose.