Trejus metus šilutiškiai su lenkais ir švedais suks kultūros renginių karuselę

griskeviciene svedu muziejujeLenkijoje sausio viduryje viešėjusi oficiali Šilutės savivaldybės delegacija ne tik sprendė dalyvavimo trijų šalių kultūriniame projekte klausimus, bet ir parsivežė neišdildomų įspūdžių.

Apie kraštiečiams menininkams suteikiamas galimybes ir regėtas įdomybes kalbamės su savivaldybės Kultūros skyriaus vedėja Vilma GRIŠKEVIČIENE.

Vykdys trišalius projektus

Trys partneriai – Šilutė, Lenkijos Gdansko Pruščo miesto gmina ir Švedijos Foteviken muziejus, esantis netoli Malmės miesto, – dar pernai nutarė parodyti iniciatyvą ir sukurti trišalę kultūrinių mainų programą.

„Projekto idėja – labai ambicinga ir patraukli. Renginiuose, kurie kasmet vyks visuose trijuose miestuose, visų trijų šalių žmonės ne tik pristatys savo tautos išskirtines tradicijas, kultūrines idėjas, bet tuo pat metu susipažins su kitų kultūrų svarbiausiais akcentais. Norime, kad susipažintų ir patys žmonės – kolektyvai, menininkai, kūrėjai, ir ateityje užsimegztų tvirta draugystė ir partnerystė“, – pasakojo V.Griškevičienė.

Į Gdansko Pruščo miesto gminą taip pat vyko meras Virgilijus Pozingis, Savivaldybės administracijos direktorė Ida Vasiljevienė, Komunikacijos ir Planavimo ir plėtros skyrių specialistės. Rajono vadovai su Lenkijos ir Švedijos atstovais pasirašė kultūrinio projekto „Kultūros paveldo išsaugojimas Pietų Baltijos regione – Craftland“ įgyvendinimo sutartį.griskeviciene lenkija trenoruokliai

Partneriai aptarė Pietų Baltijos programos reikalavimus, projekto tikslus, biudžeto paskirstymą partneriams bei veikloms, partnerių atsakomybę bei pareigas.

Šilutės rajono savivaldybės administracijai skirti 103 773 eurai (apie 360 tūkst. Lt)  renginiams įgyvendinti, kurie vyks 2012-2014 m. Lietuvoje, Lenkijoje bei Švedijoje.

Vizito metu buvo aptartos ir naujo projekto teikimo galimybės, kuriame ketina dalyvauti partneriai iš Gdansko Pruščo Gminos, Zelenogradsko rajono (Kaliningrado sr., Rusija) ir Šilutės rajono savivaldybių. Zelenogradsko rajono savivaldybės atstovai taip pat buvo atvykę aptarti projekto sąlygų. Iš planuojamo projekto lėšų Savivaldybė ketina sutvarkyti Šilutės istorinį miesto parką.

Projektas finansuojamas pagal Pietų Baltijos bendradarbiavimo per sieną programos priemonę „Europos teritorinis bendradarbiavimas“.

Šilutė pirmoji rengs folkloro festivalį

Per pirmajam projektui skirtus trejus metus Šilutėje, švedų Foteviken muziejuje ir lenkų Gdansko Pruščo mieste įvyks po tris kultūrinius renginius: miestų turnyras, tradicinių amatų ir liaudies meno šventės.

Šiemet miestų turnyras bus rengiamas birželio mėnesį Lenkijoje. Tradicijų amatų šventė šurmuliuos Švedijoje, o štai Šilutėje jau gegužę skambės liaudies dainos ir šilutiškiai galės smagiai patrypti tarptautiniame folkloro festivalyje.

Kasmet šventės keis vyksmo vietą – kitąmet Pamario krašte bursis trijų šalių amatininkai, o 2014 metais mes rengsime miestų turnyrą.

Kokį kultūrinį atspalvį kasmet įgaus tą patį pavadinimą turinčios šventės, priklausys nuo šventės rengėjų išmonės.

„Jau sprendžiame, ką mes kviesime į tarptautinį festivalį – folkloro kolektyvus ar kapelas. Kadangi esame vandenų kraštas, prašysime, kad kolektyvai pasiruoštų bent po keletą kūrinių, susijusių su vandeniu arba žvejyba. Pažiūrėsime, kuo gi tas vanduo toks ypatingas ir kaip meniškai jį galima išreikšti“, – apie būsimo renginio ypatumus atviravo Kultūros skyriaus vedėja.

V.Griškevičienė neabejoja, kad festivalių liks patenkinti ne tik jo dalyviai, bet ir žiūrovai, nes planuojama surengti linksmas ir šmaikščias varžytuves.

„Šilutiškiai mėgsta šventes, susibūrimus. Užsienio kolektyvų ne tiek daug atvažiuoja, tad bus kai kas nauja“, – vylėsi V.Griškevičienė.griskeviciene svedu muziejuje 2

Kūrėjus deleguos bendru sutarimu

Kultūros specialistė tiki, kad projekto tęstinumas – garantuotas: „Kai rasime bendrą vardiklį, galėsim įgyvendinti naujas idėjas, kitus projektus“.

Pasak V.Griškevičienės, kelionių ir vyksmo turėtų užtekti visiems. Kas važiuos į miestų turnyrus, tradicinių amatų ir liaudies meno šventes, bus sprendžiama drauge su rajono kūrėjais. Pasirinkimas priklausys ir nuo švenčių rengėjų reikalavimų.

Pavyzdžiui, jau dabar žinoma, kad švedai į tradicinių amatų šventę yra įtraukę ir edukacinę – mokomąją programą. Tiesa, kol kas dar neaišku, kokios krypties amatininkai bus laukiami.

Išvykti į Lenkijoje šiemet vyksiantį miestų turnyrą gali tikėtis ir sportininkai, nes ten, ko gero, prireiks ir šiek tiek fizinės jėgos.

Iš nieko sukūrė traukos centrą

V.Griškevičienė neabejoja, kad projekto renginiuose dalyvausiančius mūsų saviveiklininkus ir kūrėjus sužavės ir Lenkija, ir Švedija.

Nors už 30 km nuo Malmės įsikūrusiame švedų Foteviken kaimelyje kultūros specialistė dar nesilankė, apie unikalų jo gyvenimą žino iš pasakojimų.

„Visos kaimelio bendruomenės idėjos nukreiptos į vikingų kaimo atkūrimą – tokio, koks jis buvo senovėje. Tenykščiai žmonės labai didžiuojasi savo istorija. Bendruomenė turi muziejų, kurį puoselėja, bet įdomiausia tai, kad žmonėms darbas yra tapęs gyvenimo būdu“, – sakė Kultūros skyriaus vedėja.

Daugiau informacijos V.Griškevičienė gali pateikti apie Gdansko Pruščo miestą – didumo griskeviciene lenkija faktorijasulig Šilute. Pruščo kadaise buvo tik Gdansko miesto pramoninis rajonas ir gėlo vandens tiekėjas. Kryžiuočių laikais visą miestą išvagojo svarbios gyvybinės arterijos – kanalai.

Ypatingo žavesio pramoniniame mieste nerasi, tačiau net ir tokiomis sąlygomis miesto valdžia su bendruomene rado išeitį, kaip padaryti, kad Pruščo miestas taptų patrauklus ir turistams. Miesto viduryje, didžiulėje plynėje, žmonės sukūrė ypatingą traukos centrą – faktoriją. Ją juosia nusmailintų rąstų tvora, kurią praėjęs įžengi tarsi į viduramžių pasaulį. Aikštėje pastatytuose nameliuose veikia įvairiausios ekspozicijos. Galima pasižiūrėti senovinių eksponatų – papuošalų, namų apyvokos daiktų ir panašių dalykų. Dar kitame namelyje rodoma, kaip apdorojamas gintaras, galima pasigrožėti dirbiniais.

Faktorija atidaryta tik pernai, tačiau per metus joje apsilankė jau 16 tūkst. lankytojų.

„Idėjos dar tikrai nesibaigusios, nes erdvės laisvos likę. Šalia faktorijos kuriamas amfiteatras, yra stadionas, kuris vasaromis tampa koncertų sale po atviru dangumi. Vaikams įrengta žaidimų aikštelė. Kitame miesto gale kuriame pėsčiųjų alėją“, – pasakojo V.Griškevičienė.

Nustebino politikai – savanoriai

Šilutiškių delegaciją nustebino ir greta Pruščo apskrities Neįgalių vaikų centro esančiame stadione tiesiog po atviru dangumi įrengta sporto salė. Šiuolaikiškais lauko treniruokliais nemokamai gali naudotis kiekvienas miestietis.

„Šiame centre su neįgaliais vaikais savanorystės principu dirba ir vietos politikai. Jie tuo didžiuojasi, tačiau nesureikšmina ir garbės neprašo“, – kolegas iš Lenkijos gyrė V.Griškevičienė.

Delegacijai teko apsilankyti ir nuostabioje gotikinėje bažnyčioje. Iš jos, pasak pašnekovės, visi išėjo pakylėti. „Džiaugiuosi, kad mūsų žmonės gaus galimybę ten pasisvečiuoti“, – sakė V.Griškevičienė, turėdama omenyje, kad šį svetingą ir įdomų kraštą aplankys ir mūsų rajono kultūros kūrėjai.

Silutes naujienu LOGO copy