Viešosiose bibliotekose – gyventojų ir vietos valdžios dialogas

bibliotekaVisą šią savaitę Lietuvos viešosiose bibliotekose vyks savivaldos dienos. Gyventojai kviečiami į bibliotekose vyksiančias diskusijas su savivaldybių ir seniūnijų atstovais, užsukę į bibliotekas taip pat galės išreikšti savo nuomonę apie savivaldos institucijų darbą specialioje anketoje.

„Savivaldos savaitės bibliotekose“ metu bus gvildenamos opios bendruomenių problemos – nuo mokesčių naujovių smulkiajam verslui, socialinės paramos iki komunalinių atliekų tvarkymo aktualijų.

„Tikimės, kad iniciatyva „Savivaldos savaitė bibliotekose“ paskatins gyventojus aktyviau įsilieti į visuomeninį gyvenimą, dalyvauti sprendžiant regionui svarbias problemas. Tai nebus vienkartinė akcija – jos metu iš gyventojų anketų surinkta informacija keliaus pas valdžios atstovus ir sudarys jiems aiškesnį vietos bendruomenių gyvenimo vaizdą. Todėl manome, kad ši iniciatyva paskatins aktyvesnį savivaldybių, bibliotekų ir gyventojų bendruomenių dialogą. Tai atitinka šiuolaikinės bibliotekos misiją ne tik skatinti lankytojus naudotis e. valdžios ir kitomis e. paslaugomis, bet ir tapti bendruomeninio gyvenimo centrais“, – sakė Kęstutis Juškevičius, akciją inicijavusio projekto „Bibliotekos pažangai“ vadovas.

Anot iniciatyvos „Savivaldos savaitė bibliotekose“ partnere tapusios Lietuvos savivaldybių asociacijos patarėjo švietimo ir kultūros klausimais Jono Mickaus, ši akcija – svarbus vietos iniciatyvos skatinimo pavyzdys. „Tikimės savivaldybių ir seniūnijų geranoriškumo, pagalbos bibliotekoms organizuojant susitikimus ir diskusijas. Intensyvesnis dialogas gali tapti puikia galimybe valdžios atstovams išgirsti tikruosius gyventojų skaudulius ir imtis žingsnių juos sprendžiant“, – pažymėjo J. Mickus.

Į „Savivaldos savaitę bibliotekose“ įsijungė per 500 šalies viešųjų bibliotekų. Didžioji dalis jų šią savaitę gyventojus pakvies į atviras diskusijas, susitikimus su savivaldybių, seniūnijų atstovais. Viešosios bibliotekos iš viso ketina suorganizuoti daugiau nei 200 tokių renginių.

Planuodamos renginių tematiką, bibliotekos atsižvelgė į savo lankytojų, vietos bendruomenių pageidavimus. Gyventojams rūpi išgirsti socialinės paramos naujoves, asbestinių stogų dangos keitimo aktualijos. Susitikimuose bus paliečiama ir daugelis kitų temų. Pavyzdžiui, Naujosios Vilnios gyventojai, susitikę su seniūnu, aptars galimybes aplinkosaugos ir aplinkos tvarkymo srityje, Akmenės bibliotekose vyks diskusijos apie projektus ir iniciatyvas, skirtas jaunimui, Tauragės bibliotekoje turizmo informacijos centro darbuotojai atskleis lankytinas gamtines ir istorines vietoves.

Kaip pasakojo Kauno Vinco Kudirkos viešosios bibliotekos darbuotoja Nomeda Nomeikienė, šioje bibliotekoje ir jos filialuose per savaitę vyks net 26 lankytojų susitikimai su savivaldos atstovais.

„Nustebino mūsų darbuotojų ir lankytojų entuziazmas siūlant susitikimų temas. Akivaizdu, jog tokios diskusijos yra reikalingos. Kodėl? Kai žmogus vienas eina į valdininko kabinetą aptarti rūpimos bėdos, dažnai jaučiasi nedrąsiai. O dabar už jo stovi biblioteka, mes esame tarsi atstovai, suteikiantys platformą drąsiai klausti, kritikuoti, išsakyti viską, kas rūpi. Kiek pastebėjau, žmonės labiausiai nori kalbėti apie socialinę paramą, kompensacijos mechanizmus, teritorijos tvarkymą, būsto modernizaciją“, – teigė ji.

Akcijos „Savivaldos savaitė bibliotekose“  metu taip pat bus atliekami gyventojų nuomonės tyrimai. Bibliotekininkai kvies užpildyti elektronines anketas ir išsakyti savo nuomonę apie regionui aktualias problemas ir savivaldos institucijų veiklą jas sprendžiant. Pasibaigus akcijai, pagal kiekvienos iš 60 Lietuvos savivaldybių teritorijų gyventojų atsakymų rezultatus anketų duomenys bus apibendrinti. Tyrimas bus pristatytas savivaldybių taryboms arba administracijoms bei gyventojams viešosiose bibliotekose.

„Tikimės, kad savivaldos savaitės bibliotekose metu atliktas tyrimas, atspindėsiantis šviežiausias bendruomenės aktualijas, padės savivaldybėms ieškoti ir rasti būdų įvardintoms problemoms spręsti“, – pabrėžė Lietuvos savivaldybių asociacijos patarėjas J. Mickus.