Šilutė ir Šilalė – Slavsko projekto partnerės

slavska delegacijaŠilutės, Šilalės ir Slavsko (Kaliningrado sr.) vadovai sausio 21 d. pasirašė projekto „Valymo įrenginių ir kanalizacijos tinklų statyba bei vandentiekio tinklų statyba pasienio teritorijose tarp Kaliningrado srities ir Lietuvos“ paramos sutartį.

Projektą „Kanalizacijos ir nuotekų valyklų ir vandentiekio tinklų įrengimas Kaliningrado srities ir Lietuvos pasienio teritorijoje“ įgyvendins Slavsko municipalinio rajono administracija, o Šilutės ir Šilalės rajonų savivaldybių administracijos bus projekto partneriai.

Projekto biudžetas yra 8 159 805,91 euro. Lietuvos, Lenkijos ir Rusijos EKPP bendradarbiavimo per sieną programos finansuojama dalis yra 81,94 proc. ir sudaro 6 686 470 eurų, o likusią dalį – 18,06 proc. – išlaidų padengs paramos gavėjas ir jo partneriai.

Projekto tikslai yra gerinti Baltijos jūros teritorijos vandens aplinkos apsaugą ir Nemuno upės deltos teritorijos gyventojų gyvenimo kokybės standartus. Bus siekiama mažinti Nemuno upės deltos vandens taršą, gerinti prieigas prie geros kokybės geriamojo vandens ir geriau koordinuoti aplinkos apsaugos priemones, įgyvendinamas abiejose sienos pusėse.

Projekte įgyvendinamų veiklų svarbą pagrindžia akivaizdus faktas, kad tankiai apgyvendintos projekto tikslinės teritorijos namų ūkių ir gamybos įmonių nuotekos yra vienas didžiausių regiono jūros aplinkos taršos šaltinių. Sėkmingas projekto įgyvendinimas leis išspręsti daug problemų, su kuriomis susiduria projekto teritorijos gyventojai.

Prieš porą savaičių Slavske vyko konferencija, kuri buvo skirta projekto įgyvendinimo pradžiai aptarti. Konferencijoje dalyvavo Šilutės rajono savivaldybės merė Daiva Žebelienė bei Administracijos Planavimo ir plėtros skyriaus vyriausioji specialistė Rasa Kmitienė.

D.Žebelienė konferencijos dalyviams ir svečiams palinkėjo sėkmės projekto įgyvendinime, o šeimininkams – Slavsko rajono vadovui Sergejui Laurikiečiuis ir Slavsko administracijos vadovui Sergejui Artiuchovui įteikė atminimo dovanėles.

Konferencijoje taip pat kalbėjo Šilalės rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Vera Macinė, Jungtinio techninio sekretoriato Varšuvoje atstovė Nina Štok, Lietuvos Respublikos konsulė Sovetsko mieste Liuda Kleimanova.
Projekto koordinatorius Ivanas Malachovas pristatė projekto tikslus ir uždavinius, supažindino su projekto biudžetu ir igyvendinimo terminais.

R.Kmitienė konferencijos dalyviams pasakojo apie veiklas, kurios pagal šį projektą bus įgyvendintos Šilutės rajono savivaldybės Juknaičių miestelyje:

* vandentiekio tinklų statyba Juknaičiuose – apie 1684 m;

* savitakinių nuotekų tinklų statyba Juknaičiuose – apie 4643 m;

* slėginių nuotekų tinklų statyba Juknaičiuose – apie 513 m;

* naujų požeminių modulinių siurblinių statyba Juknaičiuose – 3 vnt., su prijungimu prie elektros tinklų.

Šilalės rajono savivaldybės šiame projekte planuojamas įgyvendinti veiklas pristatė Šilalės rajono savivaldybės administracijos atstovas Stasys Aušbikas.

Vyko diskusija su projekto koordinatoriais ir konferencijos dalyviais. Didžioji dalis dalyvaujančių projekte miestų gyventojų gaus prieigą prie nenutrūkstamo centralizuoto vandens tiekimo ir valymo, bus pagerintos vietos gyventojų gyvenimo sąlygos ir bendra gyvenimo kokybė.

Taip pat projektas turės teigiamą poveikį dalyvaujančių teritorijų ekonominiam vystymuisi, atveriant geresnes turizmo plėtros perspektyvas ir pagerinant būtiną verslui infrastruktūrą.