Šilutės nevyriausybinių organizacijų taryba ieško ką veikti

NVO TARYBA 1Išrinkus naujosios kadencijos savivaldybės Tarybą keitėsi ir savivaldybės politikų atstovai Šilutės savivaldybės nevyriausybinių organizacijų (NVO) taryboje. Dabar į šią mažai kam žinomą tarybą deleguoti nauji politikai – socialdemokratas Antanas Kubaitis, „tvarkietė“ Laimutė Uselienė ir liberalas Jonas Jatautas.

Deja, pirmą kartą (!) šiemet susirinkusi NVO taryba, kuriai prieš metus vadovauti paskirta sportinių šokių trenerė Asta Maigienė, naujiems politikams apie nuveiktus darbus nieko papasakoti negalėjo, nes nieko neveikė.

Mat Vyriausybės nurodymu savivaldybės Tarybos įsteigta NVO taryba, pasak A.Maigienės, neturi nei kabineto, nei telefono, nei finansų ir galiausiai jai pačiai neaišku, kokios konkrečios funkcijos yra priskirtos šiai NVO tarybai.

Stebint NVO tarybos susirinkimą, piršosi viena mintis: kad Vyriausybės nurodymu „iš aukščiau“ sukurtas dar vienas biurokratinis darinys niekam nereikalingas, nes net neaišku, kokia jo paskirtis…

Gerai būtų negriauti senos sistemos…

Savivaldybės administracijos atstovė minėtoje NVO taryboje Rasa Bičkauskienė vietoj pirmininkės veiklos ataskaitos ar pristatymo naujiems politikams pateikė duomenis apie savivaldybėje veikiančias NVO ir jų projektams skiriamas savivaldybės biudžeto lėšas.

Taigi Registrų centro duomenimis, Šilutės rajono savivaldybės teritorijoje veikia 41 nevyriausybinė organizacija. Pagal veiklos pobūdį jos yra jaunimo, sporto bei socialinės paskirties organizacijos, turinčios savo atskiras tarybas. Minėtų sričių NVO rengia projektus ir gauna savivaldybės biudžeto lėšų jiems įgyvendinti. Bent pusė iš 41 NVO yra aktyvios ir praėjusiais metais savo veiklai vystyti iš rajono biudžeto gavo nei daug, nei mažai – 58,2 tūkst. eurų.

R.Bičkauskienė, tarsi nuogąstaudama, kad naujoji NVO taryba, ieškodama kaip bendrauti ir koordinuoti visų nevyriausybinių organizacijų veiklas, gali įnešti sumaištį į projektų finansavimą, sakė, kad per daugelį metų jau nusistovėjo NVO finansavimo sistema. Todėl būtų gerai, kad naujais politikais papildyta NVO taryba negriautų tos sistemos ir būtų apsieita be chaoso…

Žinomumas, bendravimas ir apžvalga

NVO tarybos posėdyje teikti veiklos pasiūlymus turėjo pirmininkė A.Maigienė, tačiau posėdžio moderatoriaus vaidmens ėmėsi savivaldybės Tarybos narys J.Jatautas, kuriam tyliu pritarimu talkino kiti jo kolegos politikai.

Diskusijos ašimi tapo idėjų paieška, kokios funkcijos vertėtų imtis NVO tarybai, kad ji nesugriautų esamos NVO programų finansavimo tvarkos. Atmesti siūlymai išklausyti projektus įgyvendinusių organizacijų ataskaitas ir svarstyti, ar efektyvūs ir naudingi bendruomenei buvo tie projektai. Niekas nežino, kokią naudą projektai duoda, kai Savivaldybė skiria tik dalinį finansavimą.

NVO tarybos nariai sutarė, kad jie nesiims jokių auditoriškų funkcijų. NVO tarybos nariai imsis paprastesnės veiklos: stengsis padidinti žinomumą, jog tokia taryba egzistuoja, kvies visų nevyriausybinių organizacijų atstovus prie apvalaus stalo išklausyti jų poreikius ir rengs savivaldybės Tarybai pasiūlymus dėl NVO finansavimo prioritetų.

NVO taryba sutarė susirinkimus organizuoti kas tris mėnesius.