Pradines mokyklas ir progimnazijas „Reitingai“ vertino pagal „balsavimą kojomis“

pradiniu reitingai_katyciu_mokyklos_projektas_0379Gegužės pradžioje žurnalas „Reitingai“ paskelbė geriausias Lietuvos mokyklas ir universitetus.

Praėjusiuose „Šilutės naujienų“ numeriuose apžvelgėme, kaip vertinamos mūsų rajono pagrindinės mokyklos ir gimnazijos.

Šiandien apžvelgsime, kokiose vietose reitingų sąraše išsidėstė Šilutės rajono pradinės ir pagrindinės mokyklos pagal „balsavimą kojomis“. Tai  kriterijus, rodantis, kiek mokinių atėjo į pirmą arba penktą mokyklos klasę ir kiek baigė ketvirtąją arba aštuntąją klasę.

Pradinės smuktelėjo žemyn

Žurnale rašoma, kad mokinių „balsavimas kojomis“ atskleidžia tikrąjį kiekvienos mokyklos klimatą. Šis reitingas nuvainikuoja netgi ne vieną tariamai gerą mokyklą, tereikia tik atidžiai paanalizuoti skaičius, mokinių kaitą.

„Patyčios, fizinis smurtas, slegianti atmosfera, žemas akademinis lygis, individualių vaikų ugdymosi poreikių ignoravimas – tai priežastys, dėl kurių vaikai palieka skirtingo lygmens Lietuvos mokyklas“, – „Reitinguose“ rašo Jonė Kučinskaitė.

Iš viso „Reitingų“ sudarytame Lietuvos pradinių mokyklų sąraše – 157 mokyklos. Šiame sąraše – abi mūsų rajone išlikusios pradinės mokyklos.

31-46 vieta su kitomis šalies pradinėmis mokyklomis dalijasi Žemaičių Naumiesčio pradinė mokykla – darželis.

2012 metų rugsėjo 1 dieną į 1-ąją klasę čia atėjo 16 vaikų, o po 4 metų, 2016-aisiais, ją baigė 16 mokinių.

Šiemet šios mokyklos vieta reitinguose – prastesnė, nes pernai ji buvo trečiojoje vietoje.

Šilutės Žibų pradinė mokykla – 71-oje reitingų vietoje. 2012 metų rugsėjo 1 dieną į 1-ąją klasę čia atėjo 81 vaikas, o 2016-aisiais ją baigė 77 mokiniai. Pernai Žibų pradinė buvo 44-45 reitingų vietoje.

Vertino ir pagrindines

Tame pačiame „Reitingų“ straipsnyje yra 148 progimnazijų sąrašas, į kurį įtrauktos penkios Šilutės rajono pagrindinės mokyklos. Vertinta, kiek mokinių rugsėjo 1-ąją atėjo į penktą klasę ir kiek jų baigė aštuntąją klasę.

Trečioje vietoje iš visų 148 mokyklų – Katyčių pagrindinė mokykla. 2012 metų rugsėjo 1 dieną į 5-ąją klasę čia atėjo 20 vaikų, o 2016-aisiais aštuntą klasę baigė 24 mokiniai.

15-oje vietoje – Kintų pagrindinė mokykla. 2012 metų rugsėjo 1 dieną į 5-ąją klasę atėjo 16 vaikų, o 2016-aisiais aštuntą klasę baigė 17 mokinių.

54-oje vietoje – M.Jankaus pagrindinė mokykla. 2012 metų rugsėjo 1 dieną į 5-ąją klasę atėjo 103 vaikai, o 2016-aisiais aštuntą klasę baigė 100 mokinių.

59-oje vietoje – Pamario pagrindinė mokykla. 2012 metų rugsėjo 1 dieną į 5-ąją klasę atėjo 120 vaikų, o 2016-aisiais aštuntą klasę baigė 116 mokinių.

134-oje vietoje – Saugų J.Mikšo pagrindinė mokykla. 2012 metų rugsėjo 1 dieną į 5-ąją klasę atėjo 25 vaikai, o 2016-aisiais aštuntą klasę baigė 21 mokinys.

Mažėja mokinių ir mokyklų

Žurnalas „Reitingai“ rašo, kad dėl emigracijos regionuose mažėja ne tik pačių mokyklų, bet ir jose besimokančių mokinių. Šiandien jau yra savivaldybių, kuriose nebėra ne tik pagrindinių mokyklų, bet ir progimnazijų ar pradinių.

Daugėja kaimiškų vietovių, kuriose buvusios vidurinės virto daugiafunkciais centrais, kur mokosi vos po 10-20 vaikų nuo pirmos iki dešimtos klasės, o kitose buvusių didžiulių mokyklų patalpose veikia po keletą įvairios paskirties įstaigų.

Į akis krinta ir tai, kad kaimiškose savivaldybėse jau beveik nebelikę vadinamųjų išgrynintų mokyklų, tai yra keturmečių pradinių, progimnazijų bei trumpųjų gimnazijų. Sparčiai senstančiose kaimiškose savivaldybėse taupumo tikslais po vienu stogu vėl sukeltos ir pradinės, ir progimnazinės, ir gimnazinės klasės.

Bet esama ir nemažai savivaldybių, kuriose veikia tik gimnazijos ir pagrindinės, o kitų tipų mokyklos uždarytos. Dėl šios priežasties „Reitingų“ vertinime prie pradinių mokyklų ar progimnazijų įtrauktos ir pagrindinės mokyklos (tų rajonų, kuriose nebeliko vadinamųjų išgrynintų mokyklų).