Šilutės neįgalieji pagerbė duoną

 

duonos sventeŠilutės rajono neįgalieji tęsia gražią tradiciją kasmet surengti popietę, skirtą Šv. Agotos duonai. Antradienį draugijos salė ir vėl vos sutalpino iš visų rajono pakraščių suvažiavusius neįgaliuosius ir jų svečius – čia vyko tradicinis renginys „Gerbkim duoną – gyvybę žmonių“.

Iš visų draugijos padalinių suvažiavę neįgalieji dar gerokai iki šventės pradžios dėjo ant stalų pačių keptos duonos kepalėlius, pyragus ir kitokius kepinius. O iš Tarvydų atvykę Daiva ir Vaidas Austynai atgabeno didžiulį bidoną savo firminio gėrimo – duonos giros, be kurios neįgaliųjų šventės jau nebeįsivaizduojamos.

Tiesa, neįgalieji ir tądien nebuvo sotūs vien tik duona, pasak draugijos pirmininkės Laimos Micienės, krosnyse tuo metu kepė „didelis ir storas kugelis“ bei troškinosi puodas kopūstų. Pasigaminti šiuos gardėsius neįgaliesiems padėjo juos parėmusi verslininkė Danutė Auškalnienė. Tai tam, kad ilgai su saviškiais bendravę suvažiavusieji neišvyktų namo sušalę ir alkani, šias vaišes ruošė Danutė Žydonienė ir Eugenija Savickienė.

Neįgaliųjų renginį pagerbė Šilutės katalikų bažnyčios klebonas Remigijus Saunorius ir Savivaldybės meras Vytautas Laurinaitis. Klebonas ne tik pašventino duoną, bet ir plačiau papasakojo apie šventosios Agotos gyvenimą. Klebonui taip pat įteiktas neįgaliųjų užimtumo būrelio „Mėta“ narių keptas pyragas, o jis tikino, kad suvalgius šį kepinį jo neims, nei gripas, nei ugnis – nuo šių negandų apsaugos Agotos duona.

Meras V. Laurinaitis pastebėjo, kad ši draugijos organizuojama šventė išties graži ir prasminga, o dėmesys duonai – tikrai pelnytas. Susirinkusiesiems jis palinkėjo niekada nepritrūkti duonos.

Šventės metu skambėjo liaudiški pamokymai, ansamblio „Šilainė“ atliekamos dainos, Lilija Žąsytienė ir Olga Matažinskienė skaitė eiles, o vėliau visi vaišinosi prie stalų, kuriuos papuošė floristikos būrelio vadovė Zinaida Mikelionis su talkininkėmis Irma Reikertiene, Alma Kromeliene, Zita Alūziene ir Irena Gedmintiene.
Metus pradėję aktyviai rajono neįgalieji žada juos taip ir tęsti.