Pirmą kartą Šilutėje – Kryžiaus kelio procesija

Kryziaus keliasŠiandien Didysis penktadienis, labiausiai sielvartinga krikščionių kalendoriaus diena, nes tai – Kristaus mirties ir palaidojimo diena. Minint šią dieną, Šilutės šv. Kryžiaus parapija kviečia į Kryžiaus kelio procesiją Šilutėje, kuri prasidės šiandien 17 valandą. Dalyvauti joje ir apmąstyti Kristaus kančios kelią kviečiami visi šilutiškiai.
Šaltiniuose rašoma, kad Kristaus laiku valdančioji bažnyčia (judėjai) už religinę išdavystę norėjo nužudyti Jėzų. Tačiau Kristus buvo mylimas ir turėjo daug pasekėjų. Todėl buvo neįmanoma jį suimti dienos metu. Vienas iš Jėzaus artimiausių mokinių, Judas Iskariotas, už 30 sidabrinių išdavė Mesiją. Yra žinoma, kad Judas buvo Jėzaus ir Jo mokinių iždininkas.

Nukryžiavimas – senovinė mirties bausmė, kai auka vinimis prikalama prie didelio medinio kryžiaus per riešus ir pėdas ir paliekama kankinamai mirčiai. Ši bausmė buvo plačiai praktikuojama Romos imperijoje, panašūs metodai buvo naudoti ir Persijoje.
Pats garsiausias nukryžiuotas žmogus Jėzus Kristus, todėl kryžius yra pagrindinis krikščionių simbolis.

„Jėzus kryžių nešė ne miškais, ne pievomis, jis ėjo per miestą. Kryžiaus kelio tradicija – eiti miestų gatvėmis vyksta daug kur, tik Šilutėje to nebuvo. Tad šiemet tokią procesiją sumanėme padaryti ir mūsų mieste“, – pasakojo Šilutės klebonas Remigijus Saunorius.

Šiemet procesija eis Katalikų bažnyčios, Gegužės, Pylimo, Nidos, Vydūno gatvėmis. Joje dalyvaus ir Kristaus kančios kelią apmąstys Šilutės Šv. Kryžiaus parapijos bendruomenė, tarp kurių ir religinių organizacijų nariai, ir kunigai, ir vaikai bei jaunimas.

Pasak R. Saunoriaus, jeigu žmonėms ši procesija patiks, kitais metais į ją įtrauks ir daugiau organizacijų – policijos pareigūnus, ugniagesius, medikus. 2 metrų kryžių, o jam iš šonų du deglus, procesijos dalyviai neš pasikeisdami visas 14 Kryžiaus kelio stočių, tokiu būdu sudarydami gyvąją grandinę. Pasak klebono, 14 stočių simbolizuoja Jėzaus kančios kelio momentus.

R. Saunorius kviečia prisijungti visus ir kartu apmąstyti Kryžiaus kelią, praeiti miesto gatvėmis.