Britų policija prašo pagalbos tiriant mįslingą juknaitiškio dingimą

policijos masina_copyJungtinės Karalystės policija ir toliau ieško prieš keturis metus mįslingai dingusio Ričardo Puišio. 2015 metais buvo pradėta R. Puišio, anksčiau gyvenusio Juknaičių kaime, nužudymo byla. Tačiau Ričardo kūnas niekada nebuvo rastas ir praėjus keturiems metams, buvo gauta informacija, verčianti policiją tikėti, kad Ričardas yra gyvas.

Trečiadienį Bedfordšyro, Keimbridžšyro ir Hertfordšyro Sunkių nusikaltimų skyriaus vyriausiasis detektyvas Adamas Gallopas surengė spaudos konferenciją, kurios metu prašė visuomenės – tiek Lietuvoje, tiek Anglijoje – pagalbos Ričardo paieškose.

Policijos atstovai pabrėžia, kad buvęs juknaitiškis nėra padaręs nieko nusikalstamo. Pareigūnai galvoja, kad jam yra nutikę kažkas blogo, todėl nori nuoširdžiai padėti.
„Ar Ričardas gyvas ar ne, kažkas vis tiek žino, kas jam nutiko. Prašome pasielgti teisingai ir susisiekti su mumis“, – pagalbos prašo vyriausias detektyvas.

Žadėjo 10 000 svarų atlygį

Skelbiama, kad tuomet 35-erių Ričardas Puišys dingo 2015-ųjų rugsėjo 26 dieną. Iš vyro jokių žinių nesulaukė nei šeimos nariai, nei draugai po to, kai jis baigė vakarinę pamainą Čateriso miestelyje „Nightlayer Leek“ kompanijoje.
Po lietuvio dingimo Visbičo policija keliskart išplatino viešus kreipimusis į visuomenę, tačiau lietuvis taip ir nebuvo rastas. Tąkart detektyvas A. Gallopas sakė, kad Ričardo dingimas yra tikra paslaptis.

„Esu tikras, kad atsakymo dėl Ričardo dingimo reikia ieškoti vietos bendruomenėje. Kažkas tikrai žino, kas jam nutiko. Raginu žmones tinkamai pasielgti ir atsiliepti. Bet kokia informacija, nesvarbu, kokia atrodytų nereikšminga, gali padėti tyrimui“, – sakė jis.

Nepriklausoma organizacija „Crimestoppers“ netgi siūlė 10 000 svarų atlygį už informaciją, kuri padėtų surasti ir sulaikyti už lietuvio dingimą atsakingą asmenį. 2016 metų gruodį buvo sulaikytas 31-erių vyras, įtariamas R. Puišio žmogžudyste, tačiau dėl įrodymų trūkumo buvo vėliau už užstatą paleistas.

Gavo žinių, kad dingusysis gyvas

Trečiadienį „Šilutės naujienų“ redakciją pasiekė Sunkių nusikaltimų skyriaus vyriausiojo detektyvo A. Gallopo asistentės Alinos Jablonskės laiškas, kuriame ji prašė pagalbos skleidžiant žinią apie paslaptimis apgaubtą Ričardo dingimą. Vyriausiasis detektyvas sakė, kad paskutinius keturis metus Ričardo dingimas jiems buvo neįspėjama mįslė.

„Mes atlikome išsamų tyrimą, bet vis tiek dar nežinome, kas jam nutiko. Mes pradėjome nuo dingusio be žinios žmogaus paieškos, tačiau neradę jokių gyvybės ženklų, ėmėme tikėti, kad jis buvo nužudytas. Dar tyrimo pradžioje sužinojome, kad Ričardui atsitiko kažkas blogo, dėl to areštavome vieną asmenį ir apkaltinome jį žmogžudyste. Tačiau dėl įrodymų stokos byla nepasiekė teismo ir kaltinimai buvo panaikinti“, – sakė A. Gallopas.

Ričardo kūnas niekada nebuvo rastas, o 2018 metų vasarą policija gavo naujos informacijos, bylojančios, kad jis dar gali būti gyvas. 2018 m. atsirado nauja feisbuko paskyra su Ričardo vardu ir nuotraukomis, kurios pareigūnų manymu, yra Ričardo. Policija bandė susisiekti su asmeniu, kuriam priklauso ši paskyra, bet išsiaiškinti ar Ričardas gyvas, taip ir nepavyko. Jų žiniomis, prie feisbuko paskyros yra prisijungiama iš Wisbechiaus teritorijos, tačiau jie negali nustatyti tikslios prisijungimo vietos.

Prašo visuomenės pagalbos

Vyriausias detektyvas A. Gallopas surengė spaudos konferenciją. Lietuviškai įgarsintoje video medžiagoje, kuri paviešinta ir „Šilutės naujienų“ feisbuke, detektyvas prašo lietuvių ir anglų pagalbos ieškant dingusio vyro.

Policijos pareigūnai galvoja, kad Ričardas gali būti laikomas kur nors prievarta, o galbūt jis vis dar bijo tų žmonių, kurie bandė jį nužudyti. Neatmetama ir versija, kad jam gali būti sutrikusi psichika.

„Mes norime pabrėžti, kad policija nori jam padėti ir sužinoti, ar jam viskas gerai. Jis nieko blogo nėra padaręs ir mes nuoširdžiai jaudinamės ir galvojame, kad jam yra nutikę kažkas blogo. Tiesiog aplinkybės yra labai keistos“, – „Šilutės naujienoms“ sakė A. Jablonskė.

Policija prašo susisiekti, jei turite kokios nors informacijos apie Ričardą, nes net mažiausias dalykas gali būti naudingas.

Emigravo seniai

„Šilutės naujienos“susisiekė su Juknaičių seniūnu Alfredu Gaubiu. Jis sakė prisimenantis, kad Juknaičiuose gyveno Ričardas. Vyras buvo sukūręs šeimą, dirbo paminklų gamybos įmonėje, juose įkalinėjo raides. Į užsienį jis išvykęs seniai, gal prieš 15 metų. Juknaičiuose gyveno Ričardo mama, kuri yra mirusi.

Jei turite informacijos, galite pateikti ją internetu https://mipp.police.uk/operation/

35SA020115C09-PO1 (angliškai) arba https://mipp.police.uk/operation/ 35SA020115C09-PO2 (lietuviškai).

Taip pat galite paskambinti Kembridžšyro policijai telefonu 101 arba anonimiškai susisiekti su nepriklausoma labdaringa įstaiga Crimestoppers telefonu 0800 555 111 arba internetu www.crimestoppers -uk.org