Koronavirusas nestabdo šilutiškių pomėgio pirkti Kinijoje

virusas 4Naujasis koronavirusas, kuriuo užsikrėtė tūkstančiai, mirė šimtai, persirito į Europos šalis. Lietuvoje dar neužregistruota šio viruso sukeltų susirgimų, tačiau grėsmė kelia baimę ir šilutiškiams.

Žmonės nerimauja ir dėl to, kad koronavirusas gali plisti per pirkinius atkeliaujančias iš Kinijos. Juk ir Šilutės paštą kasdien pasiekia šimtai siuntų iš Kinijos elektroninių parduotuvių, o jų pasiimti išsirikiuoja eilės žmonių.

Ir nors teigta, kad apsikrėsti virusu per daiktų paviršių neįmanoma, Kinija nusprendė imtis papildomų atsargumo priemonių – dezinfekuos pašto siuntas, keliaujančias per viruso epicentre atsidūrusį Uhano miestą.

Šilutiškiai reaguoja įvairiai

Daugelis šilutiškių, kaip ir dauguma lietuvių, jau įpratę pirkti smulkmenas, elektronikos prietaisų dalis, drabužius, ar net dulkių siurblius, telefonus iš populiariųjų Kinijos „AliExpress“ ar „GearBest“ parduotuvių.

Tačiau paskutiniu metu, grėsmingai plintant mirtį nešančiam virusui, tokie apsipirkimai kai kam sukėlė nerimo. Viena „Šilutės naujienų“ skaitytoja pasakojo, kad iš Kinijos gavusi telefono stikliuką, išpakavusi siuntinį, pagalvojo: o kas jeigu?..

Kita, gavusi voką su smulkmena, siuntinį padėjo į balkoną. „Sveikas protas sako, kad virusas negali plisti per siuntas, bet kažkaip pasidarė nesmagu. Artimiausius kelis mėnesius susilaikysiu nuo pirkinių iš Kinijos“, – pasakojo kita moteris.

Šilutiškis Linas iš Kinijos parduotuvių yra pirkęs daugybę prekių. Per mėnesį jis gauna apie 20 siuntinių, šiuo metu laukia 27. „Skaičiau, kad virusas neišgyvena siuntiniuose, tai dėl to nesijaudinu“, – pasakoja šilutiškis. Jis džiaugiasi, kad kokybiškas prekes iš tolimos šalies galima atsisiųsti kur kas pigiau.

Pirkti iš Kinijos nesibaimina ir Inesa. Moteris prieš kelias dienas užsisakė dirbtines blakstienas, drabužėlius šuniukui. Ji pastebėjo, kad kai kurie užsakymai jau išsiųsti, o kiti dar nepatvirtinti. „Labai tikiuosi, kad mano prekės nebus užkrėstos. Skaičiau, kad koronavirusas neišgyvena be žmogaus“, – savo nuomonę išdėstė ji.

Tuo tarpu Alvydas pats siuntinių iš Kinijos neužsakinėja, o ir užsikrėsti koronavirusu jis nesibaimina. „Naujasis virusas yra labai panašus į gripą. Kas kažkiek metų vis naujų gripo atmainų atsiranda, ligos keičiasi, kaip ir viskas pasaulyje“, – sakė jis. Vyras pataria visiems stiprinti savo imunitetą, nes tai palengvina kovą su šia liga. Jis pats valgo daug česnakų, citrinų, imbiero, rankas dezinfekuoja arbatmedžio aliejumi.

Pašte – „etatiniai“ pirkėjai

„O, siaube!“, – šūktelėjo ir net rankomis suplojo paštininkė, kurios užklausėme, ar nesibaimina ji ir jos kolegės naujojo viruso. Moteris tikino tik tuo metu susivokusi, kad kaip tik jos darbas ir esąs pats pavojingiausias, nes kasdien rankomis liečia šimtus iš Kinijos parkeliaujančių siuntų.

Paštininkė pasakojo, jog Šilutės pašte kasdien gaunama arti 30-ies didžiulių – jai iki pažasties siekiančių maišų, kuriuose – tūkstančiai siuntų. „Mes nebesuprantame, ką tie žmonės tiek perka? Kasdien pašte išsirikiuoja ilgiausios jų eilės. Yra nemažai ir tų „etatinių“, kurie į paštą jau kaip į darbą – kiekvieną rytą keliauja“, – pasakojo moteris.

Kinija dezinfekuos siuntas

„Lietuvos pašto“ atstovė Aušra Kurtkutė „Šilutės naujienoms“ sakė, kad per „Lietuvos paštą“ į mūsų šalį iš Kinijos gaunamų siuntų srautas sudaro 64 proc. visų siuntų. Kiek siuntų atkeliauja į Šilutės paštą duomenų ji neturi, nes tokia statistika nevedama.

„Lietuvos pašto“ Saugos ir prevencijos departamento Darbo saugos grupės specialistai nenutrūkstamai bendradarbiauja su Nacionaliniu Visuomenės sveikatos centru (NVSC). Jeigu paaiškėtų užsikrėtimo virusu per daiktų paviršių rizika, „Lietuvos pašto“ specialistai būtų nedelsiant informuoti, o bendrovė imtųsi visų būtinų darbuotojų ir klientų saugos priemonių.

Anot A. Kurtkutės, šiuo metu nėra įrodymų, kad yra galimybė koronavirusu apsikrėsti liečiant daiktų paviršių, nes sveikatos institucijų duomenimis, virusas perduodamas žmogaus žmogui arba plinta oru, o viruso aktyvumo periodas yra trumpas.

Kadangi siuntos iš Kinijos į Lietuvą atkeliauja per 30 ir daugiau dienų, kol kas turimomis žiniomis tikimybė, kad virusas bus gyvybingas, yra beveik neįmanoma – nėra įrodymų, kad siuntos, net jei jas pakavo užsikrėtęs žmogus, galėtų kelti riziką.

„Kadangi nesame gavę kitokių nurodymų, siuntos iš Kinijos nėra dezinfekuojamos ar papildomai tikrinamos. Išskyrus įprastas Muitinės procedūras, kurias atlieka Muitinė bei tikrinamos oro uoste, logistikos terminaluose, ar jose nėra pavojingų ir draudžiamų siųsti daiktų bei medžiagų“, – sakė „Lietuvos pašto“ atstovė.

Bendrovės turima informacija, Kinija papildomai dezinfekuoja oro uostus ir geležinkelių stotis. Trečiadienį pranešta, kad imdamasi papildomų atsargumo priemonių, Kinija dezinfekuos pašto siuntas, keliaujančias per Uhaną. Pabrėžiama, kad tai papildoma prevencinė priemonė.

A. Kurtkutė sakė, kad „Lietuvos pašto“ darbuotojai apie šią situaciją nuolat informuojami vidinėmis bendrovės sistemomis. Atsiradus pagrįstam pavojui užsikrėsti koronavirusu liečiant paviršius, pašto darbuotojai bus nedelsiant informuoti ir instruktuoti, kokių saugos priemonių imtis.

Beje, atšaukti kai kuriuos užsakymus rekomenduoja ir patys kinų pardavėjai. Internete plinta žinutės, kurias gauna lietuviai: „Dėl epidemijos, mes negalime išsiųsti jums šio siuntinio. Jei nenorite laukti, rekomenduojame užsakymą atšaukti“.

Nėra įrodymų, kad plinta per daiktus

Sveikatos apsaugos ministerija informuoja, kad šiuo metu nėra įrodymų, jog virusas gali būti perduodamas per daiktus.

Remiantis šiuo metu turima informacija, Pasaulio sveikatos organizacija pataria netaikyti jokių kelionių ar prekybos apribojimų Kinijai. Lietuvos Užsienio reikalų ministerija dėl naujojo viruso rekomenduoja laikinai nevykti į šią šalį.
Keliautojai, kuriems kelionės metu ar 14 dienų laikotarpiu po jos atsirado į gripą panašių simptomų, turi nedelsdami skambinti bendruoju pagalbos numeriu 112.

Siekiant apsisaugoti nuo koronavirusinių infekcijų, rekomenduojama laikytis standartinių ligos plitimą mažinančių priemonių: dažnai plauti rankas su šiltu vandeniu ir muilu, neliesti rankomis veido ir akių, laikytis kosėjimo, čiaudėjimo etiketo (kosėti ar čiaudėti prisidengus vienkartine servetėle arba į sulenktos alkūnės vidinę pusę), laikytis saugaus maisto ruošimo (ypač naudojant termiškai neapdorotą mėsą, kiaušinius), vengti artimo sąlyčio su visais, kam yra pasireiškę kvėpavimo takų ligos simptomai, pavyzdžiui, kosulys, čiaudulys.

Pasak Vilniaus universiteto profesoriaus Vytauto Kasiulevičiaus, apie 80 procentų užsikrėtusių pacientų būklė ir ligos eiga panaši į mums žinomas įprastas žiemos sezonui kvėpavimo takų infekcijas. Tačiau 20 procentų sergančiųjų reikalingas gydymas intensyvios terapijos skyriuje. Šiuo metu prognozuojamas mirštamumas yra beveik 3 procentai. Iki šiol dauguma mirusių yra vyresni negu 60 metų amžiaus. Skaičiai gali keistis, nes trečiadienio duomenimis iš beveik 5 000 patvirtintos infekcijos atvejų 1000 pacientų būklė traktuojama kaip sunki.

Reklama: greitos siuntos į Daniją