Jaunimas Kintuose nori sukurti vandens pramogų Meką

kintu jegos aitvaru bazes vizualizacijaJau kelerius metus Kintuose, Kuršių marių pakrantės paplūdimyje, jėgos aitvarus (dažnai vadinamus kaitais) kinko kintiškiai ir jų svečiai. Toje pat vietoje, kuri seniūnijos bei Kintų bendruomenės pastangomis yra sutvarkyta ir tapo populiaria saulės ir maudynių vandenyje mėgėjų vieta.

Nei vieni, nei kiti dėl paplūdimio teritorijos nesipeša – vieniems tinka tykios, saulėtos ir šiltos dienos, o jėgos aitvarų valdytojams saulė ir šiluma ne tiek svarbi – jiems rūpi vėjas.

Įsivaizduojama vandens pramogų ir sporto plėtra Kintuose, Kuršių marių pakrantėje, praėjusį penktadienį buvo pristatyta Vilniaus dailės akademijos, architektūros katedros studentų vizijose.

Tarp paplūdimio ir žvejų uosto

Laurynas Juodeška, Kintuose labiausiai žinomas jėgos aitvarų sporto entuziastas, sertifikuotas treneris – instruktorius, prieš KINTU AITVARAI 1savaitę Kintų daugiafunkcio centro susirinkimų salėje organizavo Kuršių marių pakrantės panaudojimo vizijų pristatymą.

Jis sakė, kad kartu su bičiuliais jau seniai puoselėja ambicingus tikslus – Kuršmarių pakrantę Kintuose paversti tobula vandens pramogų ir sporto teritorija, kurioje aktyviai laisvalaikį galėtų leisti ne tik kintiškiai, bet ir daug svečių iš Lietuvos ir užsienio.

Pasak L.Juodeškos, jėgos aitvarų sporto mėgėjų, norinčių gaudyti vėją mariose ties Kintais, skaičius sparčiai auga ir pasiekė ribą. Jo žiniomis, dabar paplūdimio teritorijoje savo bures, vandenlentes ir kitas būtinas priemones gali susiguldyti tik apie 30 sportininkų. Todėl jau dairomasi, kur būtų įmanoma plėstis. Ir visų žvilgsniai krypsta į čia pat esančią pakrantę tarp paplūdimio ir ką tik rekonstruoto žvejų uosto. Tai apie 800 metrų pakrantė, apaugusi nendrynais, kurioje nėra griežtų regioninio parko ar botaninio draustinio suvaržymų.

Ši pakrantė, pasak L.Juodeškos, bent dvigubai didesnė už dabar Svencelėje esančią jėgos aitvarų mėgėjų bazę, 8 kartus platesnė nei dabar esantis Kintų paplūdimys. Tad kodėl ši vieta negalėtų tapti jėgos aitvarų, buriuotojų mėgėjų, sportininkų ir kartu su jais atvykstančių šeimos narių poilsio Meka?

Pasitelkė jaunuosius architektus

KINTU AITVARAIPirmoji atvira diskusija apie minėtą Kuršmarių pakrantės panaudojimo perspektyvą įvyko ne prie tuščio stalo. L.Juodeškos bei jo mamos Audros Juodeškienės, artimiausios sūnaus sumanymų rėmėjos, VšĮ „Kintai Arts“ direktorės, Kintus jau garsinančios įspūdingu muzikos festivaliu, iniciatyva, kurti pakrantės pritaikymo vandens pramogoms vizijas paprašyti Vilniaus dailės akademijos Architektūros katedros studentai ir jų pedagogai.

Bemaž dviejų dešimčių studentų grupė, vadovaujama katedros vedėjo Mariaus Prano Šaliamoro bei kelių kitų pedagogų, praėjusią vasarą Juodeškų sodyboje Kintuose surengė vasaros stovyklą. Tuomet buvo surinkta medžiaga projektiniams darbams, kurių tema – Kuršių marių pakrantės ties Kintais vizija. Buvo vykdomos kintiškių apklausos, aiškinamasi pakrantės paskirties keitimo galimybės. Taigi dabar į susitikimą su kintiškiais studentai atsivežė net keturis projektinius darbus, iš kurių du – su skambiais, prasmingais pavadinimais „Kinttakis“, „Kintai kinta“.

Studentai paeiliui pristatė savo darbus. Vizijos iliustruotos piešiniais, schemomis. Autoriai siūlė pakrantėje tiesti dviaukštį taką, kad juo keliaujantys matytų ir Neringos pakrantę, ir čia pat esančius nendrynus. Siūlė pakrantės nendrynuose ir netgi vandenyje sukurti saleles poilsiautojams, pontonų tiltus iki vandens bei apžvalgos aikštelę žiūrovams ar netgi koncertams.

Studentai įsivaizduoja, kad pakrantėje vandens sporto ir poilsio mėgėjams turėtų būti įrengtos poilsio ir inventoriaus nuomos ar saugojimo patalpos, parduotuvėlės, lauko kavinė, informacinis centras, WC. Projektų autoriai siūlo rengti atskiras zonas jėgos aitvarų sportininkams, buriuotojams, baidarininkams, irklalentininkams, maudyklėje besiilsinčioms šeimoms.

Studentai nustatė, kad Kintai jau dabar turi dalį būsimam projektui svarbių detalių. Tai keliai į paplūdimį ir žvejų uostą, tose vietose jau sutvarkyta aplinka. Be to, šalia pakrantės yra mažai šiuo metu išnaudojama ir rekonstruotina poilsiavietė, kurioje galėtų apsigyventi į Kintus ilsėtis ir sportuoti atvykę žmonės.

Studentai neplanuoja iškirsti nendrių iš Kuršių marių pakrantės, nes jos saugo kranto liniją nuo erozijos, tad projektuose nendrėms buvo numatyta vieta ir jau sutvar-kytoje aplinkoje.

Pastabos ir patarimai

Pasak Kintų seniūno Antano Kliženčio, studentai aiškiai suformulavo pakrantės panaudojimo tikslus ir viziją. Tai daugelio KINTU AITVARAI 3kintiškių mintyse seniai puoselėjamos idėjos, tik dabar jos pasakytos garsiai ir aiškiai. Seniūno nuomone, niekas neabejoja, kad marių pakrantė turi tapti rekreacine zona, bet jis patarė toliau vystant idėjas apie pakrantės statinius ir jų konstrukcijas labiau atsižvelgti į Kuršmarių potvynius ir ledonešius.

Kintiškis Andrius Varnas siūlė L.Juodeškai ir vizijų kūrėjams nesusikoncentruoti vien tik į jėgos aitvarų sportui skirtą pakrantę. Jo manymu, dalį pakrantės reikėtų skirti nemažiau mėgstamam užsiėmimui – buriavimui. Pasak A.Varno, būtų puiku, jei Kintų pakrantėje galėtų mokytis buriavimo vaikai ir jaunimas.

Šilutės r. savivaldybės vyriausiasis architektas Edmundas Benetis sveikino būsimuosius kolegas su pirmuoju gana vykusiu darbu. Architektui patiko dviejų aukštų apžvalgos takas, tačiau jis pasigedo tikslesnio būsimų aikštelių išdėstymo ir statinių parametrų. Be to, pasak E.Benečio, studentai tikriausiai visai negirdėjo apie suplanuotą dviračių taką, kuris anksčiau ar vėliau turėtų būti nutiestas Kuršmarių pakrante.

Tačiau puiku, pasak architekto, kad pirmoji kregždė – pakrantės panaudojimo vizijų darbai – jau atskrido ir lieka tik palinkėti, kad studentai prie šių darbų sugrįžtų besimokydami ir trečiajame bei baigiamajame kursuose ir ištobulintų projektus.

Su studentų darbais gali susipažinti visi norintys. Stendai su pakrantės tvarkymo piešiniais ir schemomis bus laikomi Kintų bibliotekoje, o savo nuomonę galima pareikšti Kintų bendruomenės svetainėje.