UAB „Šilutės polderiai“ gerina Nidos uostą

nidos uostas poderiai stato1Vakarų pusės Šilutės savivaldybės kaimynas – Neringos savivaldybė, kurią mums aplankyti patogiausia plaukiant laivais, po rugsėjo 1 dienos bus dar svetingesnė. Rekonstruojamas Nidos uostas: montuojamos trys naujos prieplaukos, kuriose galės švartuotis apie 100 laivų ir katerių.

Šilutei – garbė, kad uosto gerinimo darbus atlieka įmonė UAB „Šilutės polderiai“.

Išsinuomavo Šventosios uosto pontonus

UAB „Šilutės polderiai“ direktoriaus pavaduotojas gamybai Darius Valeika „Šilutės naujienoms“ pasakojo, kad tai bene pirmas bendrovės darbas Neringoje per pastaruosius dešimt metų.

„Šilutės polderiai“, pasak D.Valeikos, laimėjo UAB „Neringos komunalininkas“ paskelbtą konkursą iš Šventosios uosto į Nidos uostą  pervežti ir sumontuoti prieplaukas.

Šventosios uostas nuo pat pastatymo buvo nefunkcionalus, nes jį iškart jūra užnešė smėliu. Neišgilinus jūros ekvatorijos, uostu negalėjo naudotis net nedideli žvejų laivai.

Klaipėdos valstybinė jūrų uosto direkcija Neringos savivaldybei išnuomavo Šventosios uosto prieplaukų pantonus. „Šilutės polderiai“ juos išmontavo ir išvežė į Nidą.

Dabar, pasak D.Valeikos, Šventosios uosto kaip ir nebeliko. Pontonus čia laikė gelžbetoniniai inkarai, jokių polių nebuvo įrengta. Tad išvežus pontonus uostas liko tuščias.

Buvo svarstomas pasiūlymas pontonus iš Šventosios uosto į Nidą atplukdyti laivu. Tačiau ekonominiai skaičiavimai parodė, kad vis dėlto pigiau yra pontonus sukrauti į sunkvežimius ir su jais persikelti į Neringą Smiltynės keltu.

Darbai – ypatingo tikslumoNIDOS PRIEPLAUKOS 2

D.Valeika pasakojo, kad Nidos uosto trys naujos prieplaukos turi būti pastatytos iki rugsėjo. Šilutiškiai tikisi viską atlikti laiku.

Sudėtingiausi darbai – sukalti 51 metalinį polį – jau atlikti.

10,7 m ilgio ir 0,508 m skersmens storasienius vamzdžius kalė subrangovai – UAB „Borta“, savo kraną pastačiusi ant baržos. Poliai į gruntą įsodinti naudojant vibracijos įrangą. Sudėtingiausia buvo tokiomis sąlygomis polius itin tiksliai sukalti į numatytas vietas – 2-3 centimetrų tikslumu.

Dabar jau galima sakyti, kad UAB „Šilutės polderiai“ statybos darbų vadovas Arūnas Vilčiauskas ir darbuotojai su užduotimi susitvarkė puikiai: visi pontonai sėkmingai tvirtinami prie polių specialiomis apkabomis.

Kaip bebūtų keista, tačiau Nidoje naujų prieplaukų statyba atliekama be ES paramos lėšų. „Neringos komunalininkas“ „Šilutės polderiams“ sumokės 170 tūkst. eurų, o šilutiškiai savo ruožtu nemažą dalį iš šios sumos – apie 68 tūkst. eurų – sumokės vienai lenkų metalo gaminių įmonei už specialiai pagamintus prieplaukų polius.

Darbų apimtys – optimalios

„Šilutės polderiai“, pasak D.Valeikos, šiuo metu džiaugiasi kiekvienu užsakymu. Bendrovės darbuotojų skaičius labai priklauso nuo užsakymų gausos. Pavyzdžiui, praėjusiais metais įmonėje dar dirbo 150 darbuotojų, o šiuo metu darbuojasi tik 90. Darbų stygių patiria visos statybinės organizacijos, nes visi laukia naujojo ES finansinio periodo įsilingavimo.

Todėl ir mažų apimčių viešuosiuose konkursuose tenka konkuruoti su stambiomis statybinėmis organizacijomis, kurios įprastai į mažos apimties darbų konkursus anksčiau nepretenduodavo.

UAB „Šilutės polderiai“ darbininkai dabar dirba Nidoje, Gargžduose, jau pradėjo Vilhelmo kanalo valymo darbus Klaipėdos rajone. Savo rajone jau dirba prie Šyšos upės: ūkininkų asociacijos užsakymu tvarko kairįjį Šyšos pakrantės pylimą.