Žiema – tinkamas laikas miško darbams

Winter forestŽiema – bene pats „teisingiausias“ laikas miško darbams atlikti. Medžiai be lapų, pašalus – išsaugota miško paklotė, nesuslėgta dirva, gera medienos kokybė.

Žmogus, gyvenantis savo miške ar šalia jo, nuolat jame besilankantis, visada žino, kas jo valdoje vyksta ir ką reikia padaryti. Atvažiuojantys miško savininkai turėtų padaryti žieminę miško inventorizaciją, o ši prasideda nuo apėjimo. Tai pagrindinis miško priežiūros būdas.

Į ką gi reikia atkreipti dėmesį einant per mišką? Pirmiausia į sklypo ribas ir riboženklius. Ir vieni ir kiti turi būti aiškiai matomi. Neiškirstos miško ribos tarsi provokuoja pažeidimus. Jūs ar Jūsų kaimynas vykdydami bet kokius miško darbus nejučia galite atsidurti svetimoje valdoje ir turėti dėl to nemalonumų bei kivirčų, kurių sprendimas dažnai nuveda iki teismo.

Antra, reikia stebėti miško paklotę – ar neboluoja kelmai, kurių atsiradimo autorius – ne Jūs. Jeigu tokių rasite, nedelsiant praneškite Valstybinės miškų tarnybos pareigūnui. Atgauti medieną ar pinigus už ją tikimybė maža, tačiau išvengsite kaltinimų savavališku miško kirtimu.

Pakelkite galvą kiek aukščiau ir apžiūrėkite eglių kamienus, ar ant jų neatsirado baltų taškelių. Kiekvienas taškelis – tai vartai į kinivarpos gūžtą, kurioje gausiai prikrauta kiaušinėlių. Jeigu ant kamieno tokių taškelių daug – eglė gali ir nugelsti.

Pakelkite galvą dar aukščiau ir apžiūrėkite spygliuočių medžių lajas. Išretėję ar parudavę spygliai byloja apie tai, kad medis miršta.

Užverskite galvą į mėlyną dangų ir paskaičiuokite, kiek turėsite nuostolių, jeigu visų šių pažeistų medžių nenukirsite drauge su išvartomis ar išlaužomis, jeigu tokių yra, ir neparduosite dar šią žiemą, kol stiebai sveiki. Ateinančią vasarą iš jų bus tik ketvirtarūšiai rąstai ir malkos. Tam, kad atliktumėte šį būtiną darbą teks kreiptis į Valstybinės miškų tarnybos pareigūną gauti leidimą kirsti ir į įmones, teikiančias paslaugas miško savininkams, darbams įgyvendinti, ar patiems žiemą šiuos darbus atlikti.

Po sunkaus, bet malonaus darbo praverstų atsiversti miško nuosavybės dokumentus ir apžiūrėti, ar ant valdos plano yra VĮ Registrų centro antspaudas, be kurio dokumentas negalioja. Jei nuosavybė įteisinta iki 2000-ųjų, gali būti, kad ir kadastrinis adresas (registro numeris) pasikeitęs. Visa tai patikslinti Jums padės minėtoji įstaiga.

Jeigu dar neturite individualaus miškotvarkos projekto ir apie savo miško perspektyvas ir vertę niekur nesidomėjote – žiema tam pats geriausias laikas. Gal staiga sužinosite, kad esate turtingas žmogus!