Sumanę genėti medžius, gaukite leidimą

medziu genejimasPavasaris, be kita ko, dar ir medžių genėjimo metas. Šio darbo dažnas sodybos šeimininkas imasi vos radęs laisvą valandą.

Tačiau yra dar vienas darbas, kurį toks tvarkos mėgėjas turėtų atlikti pirma – kreiptis į seniūniją ir, pranešęs apie planuojamą medžių šalinimą arba genėjimą, gauti tam specialios komisijos leidimą. Antraip gali sulaukti piniginės patuštinimo.

Aplinkosaugininkai primena, kad leidimai būtini, norint genėti ar pjauti visų rūšių medžius, augančius ir viešose, ir privačiose teritorijose, išskyrus vaismedžius ir vaiskrūmius.

Pranešimas apie savavališką beržo nupjovimą šįkart atskriejo iš Juknaičių seniūnijos Leitgirių kaimo. Anot vietinių, čia storą beržą savo kieme nupjovė daugiabučio gyventojai, kurie tokį savo sprendimą pagrindė noru pagražinti aplinką.

Tačiau Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos departamento Šilutės r. agentūros vedėja Galina Misevičienė sako, kad ir šie gyventojai, ir tie, kurie sumano tik apgenėti prie namų augančių medžių lapiją, privalo tam gauti leidimus. Norint gauti leidimą reikia kreiptis į vietos seniūnijas, o šios, surinkusios visus prašymus, iškvies Savivaldybės želdinių priežiūros komisiją.

Pjauti ir genėti medžius galės tik tie gyventojai, kuriems komisija duos tokį leidimą. O apvažiuos ji visas seniūnijas.

Minėtiems Leitgirių daugiabučio gyventojams, pasak G.Misevičienės, gresia Administracinės teisės kodekso 78 straipsnyje numatyta bauda nuo 200 iki 700 litų. Be to, papildomai bus suskaičiuota ir gamtai padaryta žala.

Leitgiriškių negelbės net tai, kad, pasak jų, nupjautas beržas buvo jau supuvęs. Anot G.Misevičienės, tai nustatyti turi ne gyventojai, o minėtos komisijos nariai ir duoti (arba neduoti) leidimą nupjauti medį.

Besiaiškindami šį įvykį, aplinkosaugininkai pastebėjo ir šalia savo namų augantį solidų ąžuolą genintį kitą leitgiriškį. Vyras tikino, kad pastato stogą liečiančios ąžuolo šakos jau buvo  sugadinusios stogo dangą – ją teko perkloti. Todėl dabar savininkas nori apgenėti medį, kad vėl nesupūdytų stogo.

Pasak G.Misevičienės, ir šis pilietis pažeidė įstatymus, mat visi ąžuolai, storesni nei 20 cm skersmens, yra saugomi, tad norint juos genėti, reikia leidimo. Komisija atsižvelgia į visas aplinkybes, tad jos nariai įvertins visus žmonių nusiskundimus.