Pagauta pirmoji meldinė nendrinukė su slovakišku žiedu

meldine2Alkos polderis nenustoja stebinęs. Ornitologas Vytautas Eigirdas liepos mėnesį sugavo meldinės nendrinukės patinėlį, žieduotą slovakišku žiedu (SLOVAKIA) S221690. Šis atvejis gana įdomus, kadangi iki šiol sugauti paukščiai su užsienietiškais žiedais buvo žieduoti vadinamajame vakarų Europos paukščių migracijos kelyje (einančiame per Lenkiją, Vokietiją, Prancūziją, Ispaniją ir tada pasiekiančiame vakarų Afriką). Šiuo atveju sugautas paukštis, žieduotas gerokai toliau į rytus nuo minėto migracijos kelio.

V.Eigirdas šiemet buvo pagavęs 3 meldines nendrinukes su užsienietiškais žiedais. Visos jos buvo žieduotos Prancūzijoje. Ornitologas sugavo vieną patelę birželio 27 d. Alkos polderyje, 2 patinėlius – vieną birželio 22 d. tame pačiame Alkos polderyje, kitą – gegužės 21 d. Tyrų pelkėje (Kliošių kraštovaizdžio draustinyje).

Birželio 22 d. ir liepos 22 d. Alkos polderyje ir Kliošių pievose (Kliošių kraštovaizdžio draustinyje, esančiame Klaipėdos rajone, netoli Drevernos) Ventės rago ornitologui pavyko sugauti dar dvi meldines nendrinukes su prancūziškais žiedais.

Gegužės 21 dieną Tyrų pievose V.Eigirdas pastebėjo vieną meldinę nendrinukę su metaliniu žiedeliu. Ornitologui pavyko paukštį sugauti. Tai buvo Prancūzijoje žieduota meldinė nendrinukė – ant žiedelio buvo įrašas „MUSEUM PARIS 7448037”.

V.Eigirdas ir pats žieduoja meldines nendrinukes. Jis paukščius pažymi specialiais spalvotais žiedais, pagal kuriuos net iš tolo galima sužinoti, kur paukštis buvo žieduotas, – kiekvienam naudojama unikali spalvinė kombinacija.

Šiais metais V.Eigirdui pavyko sugauti ir sužymėti 109 meldines nendrinukes ir užregistruoti apie 20 šių paukščių, turinčių ankstesniais metais uždėtus žiedus.