Šilutės jaunimas ir nedaug laiko pietums galintys skirti žmonės greitai atrado takus į HBH užkandinę, kuri įsikūrė Tilžės g. 21, šalia Vydūno skvero.
Prieš savaitę čia individualią veiklą pradėjo švėkšniškis Algimantas Romanauskas su savo tėčiu Ričardu.
Prieš kelerius metus emigranto duonos Anglijoje ragavęs Algimantas „Šilutės naujienoms“ sakė, kad ilgesys jį privertė grįžti į Tėvynę. Dabar norisi savame krašte realizuoti tai, ką išmoko dirbti viename Anglijos Leičesterio miesto greitojo maisto restorane.
Skanu, greitai ir nebrangu
A.Romanauskas sako, kad yra pasiruošęs ginčytis su greitojo maisto skeptikais. Jo niekas neįtikins, kad kepta šviežia vištiena (krūtinėlė ir kulšelių mėsa) su bandele ar įsukta į ploną lavašą, paskaninta šviežiausiomis daržovėmis, yra kuo nors blogesnis maistas už įprastus lietuviškos virtuvės patiekalus.
Pasak HBH užkandinės virtuvės meistro, užkandinės dažniausi klientai yra jauni ir dirbantys žmonės, kurie neturi laiko ar nenori jo švaistyti per trumpą pietų pertrauką.
Vargu ar kurioje įprastoje valgykloje galima pakankamai sočiai pavalgyti už 2,90 Eur – tiek čia kainuoja viena kebabo porcija.
Pasirinko vištieną
HBH užkandinėje kebabai gaminami tik su vištiena. Užkandinės šeimininkas Algimantas sakė, kad yra gaminęs kebabus ir su kiauliena ar aviena. Bet jam asmeniškai ir daugumai klientų skanesni kebabai su vištiena.
Keptos vištienos pjaustiniai patiekiami bandelėje, lavaše (susukti į lietinį) arba gali būti patiekti lėkštutėje. Porcijoje yra šviežių, iš turgaus pirktų ar nuosavo daržo daržovių – baltagūžių kopūstų, Pekino kopūstų, agurkų, pomidorų, pagardintų specialiu gaivios citrinos padažu.
HBH užkandinė neapsiriboja vien tik kebabais. Užkandinės patiekalų asortimente yra ir gruzdintuvėje pakeptų Kijevo kotletų, vištienos sparnelių ir šlaunelių, skrudintų bulvyčių. Galima nusipirkti ir HBH giros ar alaus – jie parduodami tik išsinešti.
Ir užkandinės patiekalus klientai dažniausiai išsineša, nes prie užkandinės stalo yra tik kelios sėdimosios vietos.
Šeimininkas: „Tikriausiai esu trenktas“
Optimizmo nestokojantis HBH užkandinės šeimininkas Algimantas tiki, jog jam pavyks įsitvirtinti su šeimos verslu Šilutėje. Visa šeima savo patirtimi nori įrodyti, kad ir Lietuvoje smulkus verslas turi teisę gyvuoti.
Pasak Algimanto, jis jau dabar mato mūsų šalies ir, pavyzdžiui, Anglijos verslo pradžios skirtumus. Anglijoje smulkųjį verslą pradedantis žmogus su valdiškomis institucijomis susiduria tik po metų nuo veiklos pradžios – tada mokesčių inspekcijoje įvyksta pokalbis apie verslo sėkmę, jaunas verslininkas konsultuojasi, ar verta registruoti verslą, ar ne. Čia, Lietuvoje, valdiškų institucijų slenksčius reikia minti nuo pat veiklos pradžios, ir mokesčius tenka mokėti dar net neįsitikinus, ar bus iš to verslo nauda, ar ne.
Rašyti atsakymą