Jau greitai galėsime naudotis naujaisiais šiukšlių konteineriais

 

aiksteles konteineriu_1Jau daugiau kaip pusė metų šalia daugiabučių namų stovi pusiau požeminių atliekų rūšiavimo konteinerių aikštelės, tačiau ligšiol jomis dar nebuvo galima naudotis. Liepų gatvėje gyvenančiai „Šilutės naujienų“ skaitytojai, kaip ir daugeliui kitų šilutiškių iškilo klausimas, kodėl dar negalima naudotis naujaisiais konteineriais? Kodėl kai kurios aikštelės dar užrakintos, o antrinių žaliavų rūšiavimo konteineriai paženklinti stop juostomis?

Šiuos klausimus adresavome Šilutės rajono savivaldybės Viešųjų paslaugų skyriaus vedėjui Remigijui Rimkui. Jis patikino, kad artimiausiomis dienomis 20-čia tokių aikštelių, tarp kurių – ir esanti Liepų gatvėje, jau bus galima naudotis. Konteineriais anksčiau nebuvo galima naudotis todėl, kad reikėjo juos įregistruoti, su vežėju pasirašyti eksploatavimo sutartis.

Būtina įregistruoti

Viešųjų paslaugų skyriaus vedėjas R. Rimkus pasakojo, kad tos pusiau požeminių konteinerių aikštelės, kurios yra įregistruotos, netrukus bus pradėtos eksploatuoti. Trečiadienį Savivaldybėje vyko susirinkimas, kuriame buvo aptarti su šia tema susiję reikalai.

R. Rimkus aiškino, kad aikštelės dar nėra įregistruotos Registrų centre, kaip Savivaldybės turtas, priklauso projekto vykdytojui ir jomis negalima pradėti naudotis. „Jeigu nepriduotas objektas bus eksploatuojamas, konteineriai bus sulaužyti, kas tada atsakys?“ – klausė jis. Prieš pradedant naudotis pusiau požeminių konteinerių aikštelėmis, dar reikės pasirašyti ekspoatacijos sutartį su vežėju, kad šis atsakytų už švarą, tvarką, konteinerių būklę.

Taigi pirmosios 20 aikštelių jau yra įregistruotos ir netrukus šilutiškiai galės pradėti jomis naudotis. Iš viso rajone yra 69 tokios aikštelės. Kitoms aikštelėms dar reikia kosmetinio remonto ar padaryti geresnę prieigą, sudėti trinkeles, pakelti vartelius ir t.t.

Senieji buitinių atliekų ir antrinių žaliavų rūšiavimo konteineriai, kuriais gyventojai naudojosi ligšiol, bus nuvežti į vežėjo teritoriją, kur bus nuplauti, suremontuoti, perdažyti, apklijuoti lipdukais. Taip pagražinti senieji konteineriai bus pastatyti prie sodų bendrijų, seniūnijose, taip pat regioniniame parke. Anot vedėjo, į Pamario kraštą suvažiuoja daug žvejų, o Aplinkos ministerija neskiria pinigų antrinių žaliavų tvarkymui.
aiksteles konteineriu
Aikštelės bus ir rakinamos

Naujosios pusiau požeminių konteinerių aikštelės yra aptvertos ir ateityje bus rakinamos. Pasak R. Rimkaus, atliekų surinkimo ir rūšiavimo sistema Šilutėje bus tobulinama, tačiau, kad tai įvyktų laukia milžiniškas darbas.

Aikštelės bus rakinamos tam, kad būtų galima diferencijuoti mokestį už buitines atliekas. Pavyzdžiui, penkiems namams bus priskirta viena aikštelė, namų gyventojai turės raktus. Jeigu jie rūšiuos atliekas, kontroliuos kaimynus, kad šie nepaliktų baldų ar kitų neleistinų atliekų, mokės mažesnį mokestį už buitinių atliekų išvežimą. Pasak R. Rimkaus, įvedus tokią sistemą, žmonės patys bus suinteresuoti rūšiuoti atliekas, nes už jų išvežimą mokės mažiau.

„Tikimės tą ateityje padaryti, nors kitur niekur Lietuvoje tokios sistemos nėra“, – sakė jis.

Svarbiau ne baudos, o prevencija

R. Rimkaus taip pat klausėme, kaip sekasi kovoti su žmonėmis, kurie šiukšles palieka neleistinose vietose arba į buitinių atliekų konteinerius meta padangas, šalia jų palieka baldus, unitazus ir kitą „turtą“.

Pasirodo, pažeidėjus ne visada pavyksta identifikuoti, nes filmuotoje medžiagoje dažnai matosi jų nugaros, nesimato automobilių numerių ar žmogaus tiesiog neina pažinti. Tačiau kai kuriuos šiukšlintojus pavyksta išaiškinti ir perspėti. Nesenai buvo atpažintas žmogus, kuris į buitinių atliekų konteinerį įmetė padangas. Sužinojęs šio žmogaus telefoną, R. Rimkus jam paskambino ir nurodė pasiimti padangas, nuvežti jas į aikštelę ir atvežti tai patvirtinančią pažymą. Priešingu atveju jam būtų surašytas administracinių nusižengimų protokolas. Žmogus susitvarkė, atsiprašė ir R. Rimkaus įsitikinimu, daugiau niekada taip nesielgs.

Anot vedėjo, svarbiausia pažeidėjus ne bausti, bet vykdyti prevenciją seniūnijose, garažų, sodininkų bendrijose. „Koks tikslas žmogų bausti, juk jis turi suprasti, kad negalima to daryti. Jeigu vykdoma prevencija, nusižengimų tikrai mažėja“, – sako jis.

Kitose ES valstybėse žmonės yra kur kas sąmoningesni, jie netgi cigarečių pakelį į tris skirtingus konteinerius išmeta. Vedėjas apgailestavo, kad mums iki to dar toli…