Gerindami Rusnės infrastruktūrą užtvėrė gyventojų kelią namo

 

SALIGATVIS 1„Šilutės naujienų“ redakciją skundais užpylė rusniškiai: miestelio Donelaičio g. 7 ir dar dviejų daugiabučių namų Neringos g. gyventojai skundžiasi, kad nauju šaligatviu Neringos gatvėje jiems užkertamas kelias į namus.

Neringos gatvėje šiuo metu rekonstruojamas dešinės pusės šaligatvis. Rusniškiai negali atsistebėti matydami, kad nauja šaligatvio juosta užkerta įvažiavimą į keliuką, kuriuo jie pasiekia namus. Šiuo keliu visais metų laikais važinėja ir daug Rusnės svečių, turistų, taip pasiekdami vadinamąją promenadą ir Pakalnės upės prieplauką.

Net ir ne specialistui matyti, kad po tokios „rekonstrukcijos“ čia gyvenantiems žmonėms namo teks grįžti tik pirma įvažiavus į ankštą seniūnijos automobilių aikštelę, ir iš jos išlaviravus stačiais kampais. O jei aikštelėje stovės daugiau automobilių, gali būti, kad vietiniams savo namus teks pasiekti pėstute…

 

Seniūnė nežino ką daryti

Rusniškiai žino, jog seniūnė Dalia Drobnienė domisi įgyvendinamais projektais ir stengiasi, kad rusniškių gyvenimas būtų kuo patogesnis ir gerėtų. Tad jie stebisi, kad tiesiog seniūnei po langais vyksta tokie dalykai, kurie jų gyvenimo patogesniu tikrai nepadarys.

Donelaičio g. 7 name gyvenantis Romualdas Endriukaitis sakė su kaimynais negalintis patikėti, jog kažkas taip parengė projektą, kurį įgyvendinus vietiniams gyvenimas tik pasunkės. Juolab, kad projekto aprašyme teigiama, kad „Projekto tikslas – prisidėti prie gyvenamosios aplinkos kokybės netolygumo mažinimo skatinant socialinę plėtrą Rusnės miestelyje. Planuojama projekto veikla – atnaujinti Rusnės miestelio viešąją infrastruktūrą, pritaikant ją viešosioms bendruomenės, poilsio, laisvalaikio ir verslo reikmėms, mažinant gyvenimo kokybės netolygumus. Sėkmingai įgyvendintas projektas prisidės prie Rusnės miestelio infrastruktūros patrauklumo didinimo, gyventojų užimtumo ir saviraiškos skatinimo, sąlygų tam sudarymo.“ Tuo tarpu realiai porai dešimčių šeimų ir salos svečiams jis tik užkirs normalų privažiavimą iki namų ir iki patrauklaus gamtovaizdžio – upės pakrantės.

D. Drobnienė „Šilutės naujienoms“ irgi prisipažino, kad yra „pašiurpusi“ dėl tokio projekto. Seniūnei aišku tik tiek, kad vilniečiai projektuotojai – UAB „Plentprojektas“ atstovai vargu ar lankėsi Rusnėje prieš rengdami tokį projektą. Bent jau ji projektuotojų Rusnėje nematė ir nebuvo pakviesta ką nors derinti.

Kai seniūnė pamatė, kad ruošiamasi šaligatviu uždaryti įvažiavimą į servitutinį keliuką, kuris būtinas kelių daugiabučių namų gyventojams, ji ėmė klausinėti statybininkų. Tačiau šie tik kraipė pečius, rodė jiems įteiktus projekto dokumentus ir įtikinėjo, kad tiesiog privalo daryti tai, kas tuose dokumentuose suplanuota.

Seniūnė teigė, kad apie daromą „nesamonę“ ji jau pranešė Šilutės savivaldybės administracijos Ūkio skyriaus vyriausiajam specialistui Mindaugui Oželiui. Tačiau lig šiol jokių pakeitimų nesulaukė. Statybininkai ir toliau kloja toje vietoje šaligatvio plyteles.

D. Drobnienė mano, kad servitutinis kelias neturėtų būti užtvertas šaligatviu. Toks įvažiavimas į keliuką, kaip numatyta projekte – per seniūnijos automobilių stovėjimo aikštelę, yra netinkamas ir nesaugus. Be to, naujai suprojektuotu taku nepravažiuos stambiagabaritis, pavyzdžiui, buitinių atliekų surinkimo, transportas.

Gali tekti taisyti klaidą

Savivaldybės ūkio skyriaus vyr. specialistas M. Oželis sakė, kad šaligatvio problema pasirodė tik dabar, kai statybininkai pradėjo toje vietoje vykdyti darbus. Gavęs seniūnės D. Drobnienės pranešimą, jis jau pradėjo aiškintis tokio projekto atsiradimo aplinkybes.

Projektuotojai pateikė informaciją, kad projektas buvo derinamas su tuometiniu Šilutės savivaldybės architektu Edmundu Benečiu. Šis architektas Šilutėje jau nebedirba.

M. Oželis sakė, kad projektuotojai yra numatę, jog šaligatvis ties keliuku bus ne 15 cm aukščio, bet perpus žemesnis. Tačiau ir tokį šaligatvį galės pravažiuoti tik specialusis transportas. Visiems kitiems vairuotojams šaligatvius pervažiuoti yra draudžiama.

Todėl M. Oželis planuoja dar tartis su seniūne D. Drobniene, ir gali būti taip, jog bus teikiamas pasiūlymas pakoreguoti rekonstruojamo šaligatvio projektą.