Vakarų kranto jaunimo studija raško darbo vaisius

mykolas gmd grojaŠiuos metus vienas Vakarų kranto jaunimo studijos įkūrėjų, profesionalus muzikantas, pedagogas Mykolas EIVA vadina pakilimu. Susiformavęs branduolys ir muziką pamilę jaunieji kūrėjai dalyvavo ir organizavo vieną renginį po kito, drumstė vandenis ir įtikino, kad Šilutės kraštas – muzikalus.

Išmokę įveikti scenos baimę, jaunieji atlikėjai muziką natūraliai įlydė į savo gyvenimą ir tikina, jog tai užkrečiama.

Prie Vakarų kranto studijos šiųmetinio sužydėjimo daug prisidėjo garsus Šilutės krašto muzikantas Vygantas Stoškus. „Kur besi pirštu, visur atrasi Vygantą“, – šypsosi Mykolas, kalbėdamas apie kolegą ir bičiulį.

Aukščiausio kalibro studijos įkūrėjų komanda – ne tik M.Eiva, V.Stoškus, bet ir Šilutės meno mokyklos pučiamųjų fanfarinio orkestro „Pamarys“ vadovas Gražvydas Raila, ilgametis skautų vadovas Alvydas Ežerinskis.

Vakarų kranto jaunimo studija – it gyvas organizmas: kunkuliuoja iš vidaus, auga, keičiasi ir pilni jaunatviško maksimalizmo jos nariai stengiasi parodyti, kad jaunimas Šilutėje nemiega, yra veiklus ir turi idėjų. Atlikėjai visus metus dūzgė įvairiausiuose projektuose ir koncertuose. Vienas brandžiausių studijos organizuotų renginių – Šilutės miesto šventės metu Jaunimo parke veikęs „Muzikos tiltelis“, sulaukęs didelio susidomėjimo ir pasisekimo.

M.Eiva pastebi, kad nors jaunimas turi ugnelę muzikuoti, tačiau jaunimo grupių mūsų rajone trūksta. Tą atskleidė „Muzikos tiltelyje“ rengtas jaunimo grupių konkursas.

„Bendrame katile verda ir koncertuose pasirodo jau senbuviais vadinami muzikantai, o nauji talentai nedrįsta išlįsti į dienos šviesą. Galbūt jiems trūksta drąsos parodyti save, jaučia scenos baimę“, – svarsto muzikantas.

Studijos išugdyta grupė „18:20“ su vokaliste Kornelija Čepyte priešakyje dabar mažina koncertinę veiklą, nes grupės branduolys išvyksta studijuoti į kitus miestus.

„Gaila, kad ta karta išeina, tačiau pokyčiai neišvengiami. Mano tikslas – užauginti naujus muzikantus, suteikti jiems drąsos, sceninės patirties, pasitikėjimo savimi, padėti atrasti meilę muzikai“, – planus dėsto M.Eiva.

Pasak Mykolo, niša, kurią dar reikėtų užpildyti Šilutėje, – trūksta ansamblių, vokalistų, muzikantų, grojančiųjų bosine gitara, būgnais. „Anksčiau visi sakydavo, kad Šilutė – gitaristų kraštas. Aš drąsiai sakau – tai būgnų kraštas“, – sako muzikantas.
Nuo pernai studijoje veikianti jo vadovaujama mušamųjų instrumentų ir perkusijos klasė auga. Visas būrys Mykolo mokinių surengė būgnų fiestą „Drum2gether“ per Gatvės muzikos dieną. Jei mokinių toliau daugės, planuojama pasikviesti profesionalius mušamųjų pedagogus iš uostamiesčio muzikos studijos „Grock“.

Vakarų kranto jaunimo studijoje veikia gitaristų ansamblis „Cantabile“, pavadintas M.Eivos rengiamo respublikinio klasikinės gitaros festivalio vardu. Organizatorius sako, jog kitąmet festivalis turi ambicijų tapti tarptautiniu. Prie gitaros klasės veikia džiazinio dainavimo studija, vadovaujama pedagogės, muzikantės Natalijos Chareckajos.

Mykolas džiaugiasi, jog jo buvęs gitaros klasės mokinys Martynas Baltutis dabar pats vadovauja gitaristų ansambliui Šilutės pirmojoje gimnazijoje. Vaikinas baigė Klaipėdos S.Šimkaus konservatoriją, dabar studijuoja Klaipėdos universiteto džiazo katedroje.

Buvę mokiniai visuomet sugrįžta ir noriai koncertuoja kartu su jaunaisiais, todėl vadovas įsitikinęs, kad tai – geriausias darbo įvertinimas.
Projektas „Šilutės krašto kultūra ir žmonės: tradicijos, istorija, kūryba”.