Pirmosios tvarios LEGO kaladėlės parduotuvėse atsiras jau 2018 m.

 

LEGObotanicalelements02LEGO kaladėlių augalų elementai, tokie kaip medžiai, krūmai ir lapai, bus gaminami iš augalinės kilmės plastiko ir LEGO rinkinių dėžutėse atsiras jau 2018 metais. Tvarių LEGO kaladėlių elementų – medžių, krūmų ir lapų – gamyba pradėta iš augalinės kilmės plastiko, išgauto iš cukranendrių.

„Mes, dirbantys LEGO Grupėje, norime saugoti bei tausoti mus supantį pasaulį ir stengiamės sukurti vaikams žaislus iš tvarių medžiagų. Didžiuojamės, kad pirmieji LEGO kaladėlių elementai jau gaminami iš tvaraus plastiko ir dar šiemet atsidurs LEGO rinkinių dėžutėse“, – sako Tim Brooks, LEGO Grupės aplinkosaugos viceprezidentas.

LEGO Grupė įsipareigojo iki 2030 m. naudoti tvarias medžiagas savo pagrindinių gaminių ir pakuočių gamyboje.

Kokybė ir saugumas – be kompromisų

Nauji tvarūs LEGO elementai gaminami iš polietileno – tai minkštas, patvarus ir lankstus bioplastikas, pagamintas iš cukranendrių, kuris techninėmis savybėmis beveik identiškas įprastam plastikui. Visi naujai pagaminti elementai buvo atidžiai testuojami, kad būtų įsitikinta, jog augalinės kilmės plastikas atitinka aukščiausius LEGO Grupės kokybės ir saugumo standartus, ko iš LEGO gaminių tikisi vartotojai.

LEGO žaislai visuomet pasižymi aukšta kokybe ir suteikia vaikams galimybę kūrybiškai žaisti ir pažinti pasaulį. Tėvai ir vaikai nepastebės naujų kaladėlių elementų kokybės ar išvaizdos pokyčių, nes augalinės kilmės polietilenas savo savybėmis nesiskiria nuo įprasto“, – sako Tim Brooks.

Unikalus, nepakitęs LEGO kaladėlių dizainas ir LEGO Grupės dėmesys kokybei bei saugumui per pastaruosius 60 metų išliko pamatinėmis vertybėmis, todėl LEGO kaladėlės, net ir pagamintos skirtingais dešimtmečiais gali būti sujungtos. Šios vertybės išliks LEGO grupės dėmesio centre ir pereinant prie pagrindinių produktų ir pakuočių gamybos iš tvarių medžiagų.

LEGO Grupė, siekdama remti ir didinti tvaraus plastiko paklausą bei jo tiekimą pramonei, bendradarbiavo su Pasaulio gamtos fondu ir prisijungė prie šio fondo iniciatyva įkurto Bioplastiko žaliavų aljanso. Bioplastikas, kuris naudojamas LEGO kaladėlių elementams gaminti, atitinka „Bonsucro“ gamybos grandies standartą, taikomą tvariai cukranendrių gamybai.

„Labai svarbu, kad kiekviena pramonės šaka rastų būdų pereiti prie tvarių medžiagų ir taip užtikrintų aplinkos, žmogaus ir ekonomikos klestėjimą,- pažymėjo Alix Grabowski, Pasaulio gamtos fondo vyresnysis programos pareigūnas. – LEGO Grupės sprendimas skatinti gamybą iš tvarios kilmės bioplastiko – tai puiki galimybė mažinti priklausomybę nuo ribotų išteklių, o bendradarbiavimas su Bioplastiko žaliavų aljansu suteiks galimybę jiems prisijungti prie kitų kompanijų ir kartu kūrybingai ieškoti tvarumo idėjų”.

Apie LEGO detales, pagamintas iš augalų

· Iš polietileno gaminama 1-2% viso LEGO grupės plastikinių kaladėlių asortimento. Iš augalinės kilmės bioplastiko gaminami LEGO® kaladėlių augalų elementai: lapai, krūmai ir medžiai.

· LEGO naudojamam augaliniam polietilenui gaminti naudojamas iš cukranendrių išgautas etanolis. Cukranendrių žaliava gaminama pagal Bioplastiko žaliavos aljanso gaires ir atitinka „Bonsucro“ gamybos grandies standartą, taikomą tvariai cukranendrių gamybai.

· LEGO grupė glaudžiai bendradarbiauja su savo tiekėjais, siekdama užtikrinti gyvavimo ciklo vertinimą, kuriame pateikiamas biologinės medžiagos gamybos poveikis aplinkai. Visi tiekėjai atitinka LEGO Grupės Etikos kodeksą, kuriame apibrėžti griežti etikos, aplinkosaugos, sveikatos bei saugumo reikalavimai.

Kas yra tvarios žaliavos?

Nėra vieningo tvarios žaliavos apibrėžimo. Žaliavos tvarumas labai priklauso nuo jos kilmės, cheminės sudėties, jos panaudojimo (gaminyje) ir valdymo (pasibaigus eksploatacijos laikui) ir jo poveikio aplinkai ir socialinėse srityse.

LEGO Grupė laikosi nuomonės, kad naujos tvarios žaliavos turi daryti mažesnį neigiamą poveikį, nei žaliavos, kurias jos pakeičia, įvairiose – ekologijos, socialinio poveikio, iškastinio kuro išteklių naudojimo, žmogaus teisių ir klimato kaitos – srityse.

LEGO grupė bendradarbiauja su Pasaulio gamtos fondu (WWF), siekdama mažinti CO2 emisijų kiekį gamyboje ir tiekimo grandinėje ir skatinti aktyvesnius veiksmus pasaulyje sprendžiant klimato kaitos problemas.

LEGO Grupė investuoja į tvarias produktų pakuotes, vėjo energetiką, kurios resursai naudojami kaladėlių gamybai, o iki 2030 m siekiama sumažinti atliekų susidarymą gamyboje iki nulio.