Kompiuterinių žaidimų nauda

Vaizdo žaidimai – nenumaldomai populiarėjanti ir besivystanti industrija, pasižyminti įspūdingomis inovacijomis. Kompiuteriniai žaidimai praturtina milijonų žmonių laisvalaikį visame pasaulyje, o tobulėjančios technologijos leidžia efektyviau pasinerti į virtualų pasaulį. Nauji žaidimai vis iš naujo pranoksta jiems keliamus lūkesčius ir kylančius standartus, taip nesiliaudami stebinti žaidimų entuziastų. Žinoma, vyrauja prieštaringos nuomonės dėl žaidimų teikiamos naudos bei daromos žalos, tačiau vienareikšmiško atsakymo į šią diskusiją nėra – požiūris priklauso nuo kiekvieno asmeninės nuomonės ir patirties.

Žaidimai visoms amžiaus grupėms

Tai, kad kompiuteriniai žaidimai yra skirti tik jauniems žaidėjams tėra mitas. Šių žaidimų pasirinkimas yra didžiulis, apimantis visų amžiaus grupių poreikius: nuo mažiausiųjų iki senjorų. Xbox One žaidimai išsiskiria kūriniais, kurie lavina motoriką, pavyzdžiui, „Just Dance“ šokių serijos kūriniai yra smagus pasirinkimas mėgstantiems šokti ar tiesiog energingai pajudėti. Ne visi kompiuteriniai žaidimai yra kupini veiksmo, kovos ir šaudynių, kaip yra linkę manyti dauguma žmonių. Tiek senyvo, tiek jaunesnio amžiaus žmonės gali mėgautis šia veikla, apimančią daug žanrų. 

Galima rasti daugybę vyresniems skirtų strateginių ar paprastesnių kūrinių, pasižyminčių lėtesniu tempu, todėl jie nereikalauja itin didelio susikaupimo. Tuo tarpu mažiesiems gausu žaidimų, kurie skirti ne tik linksmai praleisti laiką, bet kartu lavinti besivystančius motorikos, problemų sprendimo įgūdžius. Žaidimai taip pat gali padėti perprasti fizinius vairavimo aspektus, įvertinti greitį, ar net įgyti pradmenis pilotuoti lėktuvą! Nors tai, ką lavina žaidimas, priklauso nuo žanro, bene kiekvienas kompiuterinis žaidimas gali prisidėti tiek prie fizinių, tiek prie psichologinių, ar motorinių gebėjimų vystymo.

Moko spręsti problemas

Steam žaidimai, kurie gali būti aktyvuojami vienoje iš populiariausių pasaulyje žaidimų platformų, apima didžiulę žanrų įvairovę, dėl itin plataus žaidimų pasirinkimo net ir išrankiausi gali rasti kūrinius, atitinkančius jų poreikius bei žaidimo stilių. Dažnas žaidimas įstumia žaidėjus į situacijas, kuriose svarbu priimti sprendimus, turinčius pasekmes vėlesnėje žaidimo stadijoje, kituose tenka greitai susiorientuoti ir atlikti keletą veiksmų iš karto. Dėl šios priežasties žaidėjai priversti adaptuotis, greitai reaguoti netikėtose situacijose ir kritiškai spręsti iškilusias problemas.

Be to, tokios situacijos žaidimuose imituoja stresą, ir taip padeda žaidėjams išmokti pažaboti šį jausmą, ypatingai įvykių sūkuryje, reikalaujančiame racionalaus sprendimo čia ir dabar. Virtualiame pasaulyje vykstantis veiksmas suteikia unikalią progą žaidėjams treniruoti įgūdžius nepatiriant realios fizinės žalos. Kadangi žaidimai įtraukia bei efektyviai stimuliuoja vaizduotę, žaidėjai sparčiau įsisavina naują informaciją, pateikiamą kompiuteriniame žaidime.

Puoselėjama vaizduotė

Daugelis kompiuterinių žaidimų turi fantastinių bei alternatyvios istorijos elementų, kurie įtraukia bei lavina vaizduotę. Tokio tipažo žaidimai skatina kūrybiškumą, kadangi žaidėjai susipažįsta su įvairiomis fantastikos būtybėmis, tampa istorijos dalimi, stebi naratyvo pokyčius ir kaip veikėjų išskirtinumas išnaudojamas fantastikos žanro naratyvuose. Tokie vaizdo žaidimai taip pat pateikia unikalaus dizaino veikėjus bei pasaulius, kuriuose vyksta nuotykiai, taigi žaidėjai yra lavinami greičiau atpažinti ir apdoroti vaizdinę informaciją.