Grabupių kiaulių augintojui sankcijos neišvengiamos: po fermas zuja graužikai, nustatyta net kiaulių kanibalizmo atvejų

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) inicijavo pakartotinį patikrinimą Šilutės rajono kiaulininkystės ūkyje, kuriame ankstesnio tikrinimo metu buvo nustatyta daug pažeidimų.

VMVT inspektoriai K. Baginsko kiaulių ūkiuose užfiksavo daugybę gyvūnų gerovės ir kitų pažeidimų. VMVT nuotr.

Priminsime, kad apie tai, jog iš šio ūkio sklindanti smarvė ne vienerius metus piktina Šilutės gyventojus, rašėme jau ne kartą, ir ne du.

VMVT inspektoriai, tikrindami, kaip Grabupių kiaulių ūkyje šalinami anksčiau užfiksuoti trūkumai, nustatė, kad duoti privalomi nurodymai nėra vykdomi, o pažeidimai nepašalinti. Ūkio savininkui gresia baudos.

VMVT inspektoriai K. Baginsko ūkiuose užfiksavo daug rimtų riestasnukių laikymo pažeidimų.

Tikrino nebe pirmą kartą

VMVT informuoja, jog dar rugpjūtį tikrinant įtarimus apie itin prastomis sąlygomis laikomas kiaules, inspektoriai nustatė biologinio saugumo ir gyvūnų gerovės teisės aktų reikalavimų pažeidimų. Taip pat fiksavo, kad netinkamai yra tvarkomos veterinarinės atliekos, šalutiniai gyvūniniai produktai ir naikinami veterinariniai vaistai. Apie tai buvo pranešta rugpjūčio 20 d.

Gruodžio mėnesį atlikę dar vieną patikrinimą, inspektoriai nustatė, kad ūkininkas Kazimieras Baginskas toliau nevykdo privalomų reikalavimų ir nurodymų. Jis nesiėmė reikiamų priemonių užtikrinant gyvūnų sveikatingumo ir biologinio saugumo reikalavimų įgyvendinimą. Pakartotinai užfiksuota, kad visuose tvartuose nevykdoma graužikų, kurie platina užkrečiamąsias ligas, kontrolė (pastebėta pelinių graužikų pašarų loviuose ir takuose, taip pat prie gaišenų, rasta graužikų išmatų).
Ūkyje atliekant patikrinimą nustatyta šalutinių gyvūninių produktų tvarkymo pažeidimų, rasta garduose gyvūnų gaišenų, kurios buvo tiesiog netvarkingai sumestos ant grindų.

Tikrinant kiaulių laikytoją, rasta ir kitų pažeidimų. Neužtikrinta, kad darbuotojai ir lankytojai į kiaulių laikymo patalpas įeitų tik persirengę specialiais drabužiais, nebuvo galimybių darbuotojams nusiprausti duše, persirengti švariais rūbais, reguliariai valyti ir dezinfekuoti avalynę. Prie kai kurių įėjimų į kiaulių laikymo vietas nebuvo dezinfekcinių kilimėlių, kurie turi būti pripildyti dezinfekcinėmis priemonėmis. Daugumos nerekonstruotų tvartų durų būklė kritiška, jos pasidengę pelėsiu, nesandarios, todėl į tvartus bet kada gali patekti peliniai graužikai ir kiti laukiniai gyvūnai.
Taip pat pakartotinai nustatyti ir gyvūnų gerovės pažeidimai. Kiaulių laikymo patalpose grindų grotelės išlūžusios, daugelio tvartų garduose tarpai neužtaisyti, netinkamos kanalizacijos grotelių angų plotas nujunkytiems paršeliams ir kt.

Inspektorius stebino ir glumino ir kiaulių laikymo fermų būklė… VMVT nuotraukos.

Tas pats ir kitame ūkyje

VMVT informuoja, kad analogiška situacija dėl pasikartojančių gyvūnų laikymo reikalavimų pažeidimų yra ir kitame K. Baginsko kiaulininkystės ūkyje Kelmės rajone. Ūkį tikrinę inspektoriai nustatė, kad į ankstesnius nurodymus nereaguojama ir pažeidimai netaisomi: kenksminga kiaulėms amoniako koncentracija, neįrengta ventiliavimo sistema, netvarkinga kiaulių laikymo įranga, pertvaros su aštriais kampais, kelia pavojų gyvūnų sveikatai, pastebėta net kiaulių kanibalizmo atvejų ir kt.
„Toks piktybiškas teisės aktų reikalavimų nepaisymas kelia nuostabą ir glumina. Šiam laikytojui buvo sudarytos visos galimybės ištaisyti pažeidimus, pratęstas trūkumų šalinimo terminas, tačiau tai situacijos nepakeitė, kiaulės ir toliau laikomos labai blogomis sąlygomis. Toliau daromi pakartotiniai biosaugos ir gyvūnų sveikatingumo pažeidimai kelią žalą ne tik laikomiems gyvūnams, bet sudaro sąlygas užkrečiamųjų ligų protrūkiui, kuris atneštų labai skaudžių pasekmių ne tik šiems dviem ūkiams, bet ir aplinkiniams bei visai Lietuvai. Gyvūnų sveikata ir jų gerovė tiesiogiai lemia ir gyvūninio maisto kokybę“, – komentuoja VMVT direktorius Mantas Staškevičius.

VMVT vadovo teigimu, inspektorių nurodymų nevykdymas užtrauks ir atitinkamas sankcijas. Už pakartotinius pažeidimus šiam laikytojui gresia per 2000 eurų bauda ir yra uždrausta, kol nebus pašalinti visi pažeidimai, kergti bei didinti kiaulių skaičių ūkiuose.

Tas pats buvo rugpjūtį

Dar rugpjūtį VMVT informavo, kad patikrinus Kelmės rajone esantį K. Baginsko ūkį irgi nustatyta daugybė biologinio saugumo ir gyvūnų gerovės reikalavimų pažeidimų. Ūkyje gyvūnai laikomi netinkamose sąlygose, kiaulės negali net laisvai atsigulti ir patekti į kitas joms skirtas vietas. Ūkyje rasta sužeistų, sergančių kiaulių, netvarkinga įranga, atlūžę gardų strypai, pertvaros atsikišusios, sulūžusios, su aštriais kampais, keliančios pavojų.

Tvartuose ir tuomet pastebėta graužikų, neužtikrinamas reguliarus mėšlo šalinimas iš gardų, tvora ir vartai nesandarūs, netinkamai tvarkomos atliekos ir naikinami vaistai.

Grabupių ūkyje tuomet irgi fiksuota daugybė pažeidimų: transporto priemonės buvo plaunamos kiaulių auginimo zonoje, vaistai laikomi netinkamai, gydymui naudojami švirkštai nešvarūs ir t. t.
Minėto ūkininko vardu yra registruoti skerdykla, mėsos cechas ir prekybos subjektai, tad VMVT tikrino ir juos. Vėl rasta daugybė pažeidimų: prastos būklės maisto tvarkymo patalpos, neužtikrinama kenkėjų kontrolė, netvarkinga nuotekų surinkimo sistema, neužtikrinamas skerdžiamų gyvulių, parduodamų kiaulienos produktų atsekamumas ir t. t.

VMVT informuoja, kad ūkininkui bus skirtos administracinio poveikio priemonės, jam laikinai uždrausta išvežti iš ūkio kiaules.