„Žvaigždutėje“ – ypatingas dėmesys vaikų mitybai

zvaigzdute mitybaSveikas, gražus, dailiai sudėtas vaikas – tai visų tėvų svajonė ir pedagogų tikslas. Ar vaikas toks užaugs, priklausys, kokį gyvenimo būdą jis perims iš tėvų, nuo sąlygų, kurias galės vaikui sudaryti darželis.

Vaikai ne visada gali patys rinktis ir spręsti, kuo ir kaip maitintis, todėl yra labiausiai pažeidžiami. Jų mitybai pirmiausia daro įtaką tėvų žinios apie sveiką mitybą, šeimos socialinė bei ekonominė padėtis, gyvenamoji vieta ir pan. Be abejo, labai svarbu ir kitos aplinkos, šiuo atveju, darželio vaidmuo.

Taigi viena pagrindinių sąlygų, nulemiančių vaikų sveikos mitybos įpročių ugdymo(si) sėkmę – šeimos ir visos ikimokyklinės įstaigos dėmesys vaiko mitybai. O mes pedagogai esame ta jungiamoji grandis, kuri gali ir turi palaikyti ryšį tarp administracijos ir šeimos.

Labai svarbu, kokį maistą vaikai valgo, ar jis yra kokybiškas, kaip ir kur ruošiamas, kaip dažnai keičiamas, derinamas pagal vaikų poreikius, ar yra pakankamos  temperatūros, ar atitinka paros maistinių medžiagų normas.

Pagal Higienos norma HN 75:2010, per parą mūsų priešmokyklinio amžiaus vaikai turi gauti 55 g baltymų, 60 g riebalų, 235 g angliavandenių. Taip pat labai svarbu, kad vaikai gautų jų amžių atitinkančias maisto porcijas. Pvz., 2-3 metų vaikai: žuvies, mėsos – 70 g, daržovių – 70-100 g, sriubos, košės – 150 g, pieno, arbatos, sulčių, kakavos ir kt. – 150 g; 4-6 metų vaikai: žuvies, mėsos – 80 g, daržovių – 80-120 g, sriubos, košės – 200 g, pieno, arbatos, sulčių, kakavos ir kt. – 200 g).

Darželyje organizuojami 3 maitinimai. Maitinimo valgiaraščiai yra sudaromi 10 dienų. Tačiau nesame prisirišę prie vienų ar kitų patiekalų, vyksta nuolatinė kaita. Mūsų tikslas, kad pokyčiai atitiktų vaikų poreikius.

Dalyvaujame ES programose „Vaisių vartojimo skatinimas švietimo įstaigoms“ ir „Pienas vaikams“, ir vaikai gauna papildomai vaisių ir pieno nemokamai. Tai labai praturtina mitybą, nes vaikai gauna ir priešpiečius ir pavakarius – to anksčiau nebuvo. Kartais visko nebesuvalgo ir parsineša į namus.

Siekiant sėkmingo ir kokybiško ugdymo(si), kuris būtų susijęs su sveikos gyvensenos ypatumais ir vaikų poreikiu būti sveikiems, mūsų įstaigoje įgyvendinamos įvairios sveikatinimo priemonės: sveikatos valandėlės kiekvieną savaitę, kasdieniniai vandens gėrimo ritualai, penktadieninė arbatėlė iš vaistinių žolelių, česnakų ir citrinų terapijos ir t.t.

Ypač efektyviai bei naujoviškai pažvelgti į vaikų sveikos mitybos nuostatų ugdymą(si) padeda projektinė veikla, kurioje aktyviai dalyvauja ir maži, ir dideli bendruomenės nariai. Siekiant pažadinti vaikuose poreikį rinktis sveiką produktą, kuo mažiau vartoti maisto „šiukšlių“, projektinių veiklų metu išbandomos įvairios formos. Pavyzdžiui, labai naudingos sveikatos savaitės „Sportuokim, skanaukim ir sveiki aukim“, „Sveikai maitinkis ir vaišinkis“, kurių metu ugdytiniai kartu su tėveliais mokosi, kaip teisingai pasirinkti maisto produktus, sveikos mitybos taisykles taikyti kasdienėje veikloje.

Tuo metu visose amžiaus grupėse vyksta pokalbiai, diskusijos apie daržovių ir vaisių naudą organizmui. Vaikai lygina gėrybes pagal spalvas, formas, uodžia  kvapus, entuziastingai ragauja ir skirsto į skonių kraiteles: saldu, rūgštu, kartu, skanu, „neišvirtas skonis“…

Sukauptas žinias ir įspūdžius vaikai išreiškia piešdami, aplikuodami, užrašydami savo mintis, patarles apie sveiką mitybą.
Ugdydami nuostatą sveikai maitintis siekiame, kad vaikai darželyje valgytų visavertį maistą. Pastebėjome, jog vaikai pasidarė itin išrankūs: daugelis nebenori valgyti košių, nes nėra pratinami prie tokio maisto. Gydytojai rekomenduoja neatsisakyti šio vertingo ikimokyklinio amžiaus vaikams patiekalo. Kruopos turi daug baltymų, celiuliozės, vitaminų, mineralinių druskų, ypač kalio, magnio, fosforo – visko, ko reikia augimui.

Norėdami sužinoti tėvų nuomonę apie vaikų mitybą namuose, palyginti su maitinimu darželyje, organizavome tėvų ir pedagogų anketinę apklausą, kurios tikslas – išsiaiškinti vaikų maitinimosi ypatumus namuose ir darželyje, siekiant jų dermės, ugdant nuostatą sveikai maitintis.

Apklausos analizė padėjo suformuoti tam tikrus apibendrinimus: palyginus namų ir darželio mitybos ypatumus, daugiausia skirtumų aptikta pusryčių racione; dauguma vaikų nenoriai valgo pusryčius dėl to, kad prieš tai užkandžiavo namuose; didesnė dalis vaikų valgo ne visas daržoves, bet mieliau valgo iš jų pagamintas salotas; vaikai vartoja gana daug saldumynų.

Šeimos ir ikimokyklinės įstaigos veiklos dermė efektyvina sveikatos ugdymo procesą darželyje, padeda tėvams įgyti daugiau žinių ir praktinių gebėjimų vaiko sveiko maitinimosi klausimais. Tai teigiamai paveikia vaikų sveikos mitybos nuostatų formavimąsi.

Sunku konkuruoti su pramonės reklamuojama maitinimosi kultūra, tačiau pasiūlyti rinktis sveikesnį gyvenimo būdą, padėti vaikams bei jų tėveliams pasirinkti tokį maistą, kuris užtikrintų gerą sveikatą – mūsų  pareiga.

Ir dar norėtume priminti, kad tie tėveliai, kurių vaikučiai ruošiasi rudenį pradėti lankyti darželį, turėtų paskubėti pateikti prašymą Šilutės r. savivaldybėje, Dariaus ir Girėno g. 1.