Prasidėjo Europos judrioji savaitė

Rugsėjo 22- ąją - akcija „Tarptautinė diena be automobilio“. / © silutesnaujienos.ltNuo 2001 m. kasmet rugsėjo 16-22 d. daugelyje Europos miestų rengiama Europos judrioji savaitė, vyksta akcijos „Tarptautinė diena be automobilio“ renginiai.

Jais stengiamasi ne tik atkreipti visuomenės dėmesį į neigiamą transporto įtaką aplinkai, žmonių sveikatai, eismo saugumui, bet ir raginti miestų gyventojus asmeniškai prisidėti prie švarios aplinkos išsaugojimo, atsisakant važiavimo automobiliu ir pasirenkant mažiau orą teršiantį visuomeninį transportą, dviračius, naudoti biodegalus ir biokurą, keliauti pėsčiomis.

2012 m. Europos judrumo savaitės šūkis: „Judėjimas teisinga kryptimi“.

Europoje pirmą kartą ši akcija buvo surengta Prancūzijoje 1998 m. Puiki idėja greitai išplito ir 2000 m. šiame renginyje jau dalyvavo 760 miestų ir 26 Europos šalys, tarp jų – ir Lietuva.

Rugsėjo 22 d. minima Tarptautinė diena be automobilio – puiki proga paskatinti eismo dalyvius elgtis kitaip nei įprasta, pateikti naujų eismo ir aplinką tausojančio transporto modelių.

Žmonės raginami bent vieną dieną mieste išsiversti be automobilio, ieškoti kitokių susisiekimo būdų: eiti pėsčiomis, važiuoti dviračiu. Tai ne tik gerina gyvenimo kokybę miestuose, mažina oro taršą ir triukšmą, bet ir efektyviai prisideda prie eismo saugumo gerinimo, todėl reikėtų stengtis ne tik akcijos dieną, bet ir ištisus metus kelionei į darbą, parduotuvę ar į svečius rinktis ne greitą ir patogų savo automobilį, o sveikesnę ir taupesnę transporto rūšį.

Pusė kelionių automobiliu Europoje yra trumpesnės nei 6 km, o 10 proc. – trumpesnės nei 1 km! Vis dėlto Europos transportas kasmet atsakingas už 70 proc. ES sunaudojamos naftos bei 21 proc. išmetamo anglies dvideginio. Be to, net 80 proc. europiečių gyvena miesto vietovėse, kuriose oro tarša ir yra didžiausia.

Taršos poveikis sveikatai

Oro teršalų trumpalaikis poveikis gali sukelti:
* akių, nosies ir gerklės sudirginimą;
* kvėpavimo sunkumą;
* viršutinių kvėpavimo takų infekcijas, tokias kaip bronchitas, plaučių uždegimas;
* kvėpavimo takų ligos paūmėjimą;
* kitus simptomus, įskaitant galvos skausmą, pykinimą, alergines reakcijas.

Moksliniai tyrimai rodo, kad oro tarša per ilgą laiką gali būti labai pavojinga.

Ilgalaikio poveikio pasekmės:
* lėtinės kvėpavimo takų ligos;
* plaučių vėžys;
* širdies ligos;
* plaučių funkcijos sumažėjimas;
* astmos priepuolis;
* smegenų, nervų sistemos, kepenų ir inkstų pažeidimai.

Automobilio tarša aplinkai:
* kenksmingi kuro degimo produktai;
* kuro nutekėjimai;
* kuro nugaravimai;
* atitarnavę tepalai;
* agregatai bei atliekos po aptarnavimo;
* padangų ir kelių dangos nusidėvėjimo dulkės;
* triukšmas.

Ką kiekvienas gyventojas gali padaryti, norėdamas sumažinti transporto sukeliamą aplinkos teršimą:
* kai tik įmanoma, vaikščiokite pėstute arba važinėkite dviračiu;
* vietoj asmeninio automobilio naudokitės visuomeniniu transportu;
* venkite bereikalingų kelionių;
* stenkitės naudoti mažiau teršiantį kurą (pvz.: suskystintas dujas, bešvinį benziną);
* išjunkite variklį, kad nedirbtų tuščiąja eiga, kai automobilis stovi;
* reguliariai prižiūrėkite automobilį, sureguliuokite variklį optimaliam kuro sunaudojimo režimui;
* neplaukite automobilių prie upių, ežerų, naudokitės specialių ploviklių paslaugomis;
* nelaistykite kuro, tepalų, nemėtykite senųjų padangų, pristatykite visas Jūsų automobilio atliekas į specialias atliekų surinkimo vietas;
* mokykime savo vaikus, kad yra daug susisiekimo priemonių, ne vien automobilis.

Akcijoje „Tarptautinė diena be automobilio“ Šilutės miestas dalyvauja jau trečią kartą, o Pagėgiai – antrą. Šilutės ir Pagėgių miestai, nors ir pamažu, bet eina miestų infrastruktūros gerinimo link. Reikia tikėtis, kad eisime į priekį, o ne atgal, ir ateityje veiksmingai vyks eismo saugumo, gyvenimo kokybės miestuose gerinimas bei miestų švarios aplinkos išsaugojimas.

Kviečiame visus Šilutės rajonų ir Pagėgių savivaldybių gyventojus prisidėti prie šios akcijos ir iki rugsėjo 18 dienos registruotis (-ti), kas vyksta į darbą ar mokymo įstaigą be automobilio.

Registruokitės Šilutės rajono savivaldybės Visuomenės sveikatos biure (Lietuvininkų g. 8-3, Šilutė): tel. (8 441) 52217, mob. tel. 8 656 37 295 arba el. paštu: sveikatosstiprinimas@silutessveikata.lt (nurodyti savo vardą, pavardę, telefono numerį bei gyvenamąją vietą).

Rugsėjo 21 dieną apdovanosime prisiregistravusius gyventojus, keliaujančius į darbą ar ugdymo įstaigą be automobilio.