Asociacijos „Traksėdžių vilties“ pirmininkė V. Pozniakovienė: „Džiaugiuosi, kad bendruomenė aktyvi, o gyvenvietė gražėja“

Kaimo bendruomenės telkia gyventojus bendriems kaimo plėtros, socialinės raidos, aplinkosaugos tikslams įgyvendinti, kultūros ir bendravimo poreikiams tenkinti, tradicijoms saugoti. Neseniai minėjome savivaldos dieną, kurios metu buvo apdovanoti geriausi savivaldos darbuotojai. Savivaldybės mero Vytauto Laurinaičio padėka įteikta ir Vidai Pozniakovienei, jau daugiau kaip pusmetį vadovaujančiai Traksėdžių bendruomenei. Kuo šiandien gyvena kaimo bendruomenės, ar joms užtenka seniūnijų dėmesio ir su kokiais iššūkiais kasdienybėje susiduria jų pirmininkai, - apie tai sukosi pokalbis su „Traksėdžių vilties“ pirmininke.

Bendruomenės ataskaitinio susirinkimo akimirka.
Bendruomenės pirmininkė V. Pozniakovienė

– Jau kuris laikas turite gražias bendruomenės namų patalpas. Kam už jas esate dėkingi ir kur glaudėtės anksčiau?

– Nuo pat bendruomenės įsikūrimo rinkdavomės Traksėdžių bibliotekoje, kur aš ir dirbu. Čia spręsdavome įvairius klausimus, čia susitikdavome ir su Šilutės seniūnijos, kuriai priklauso Traksėdžių kaimas, darbuotojais. Dvejus metus buvome gavę patalpas Traksėdžių vaikų darželyje. Dabartines naujai suremontuotas patalpas turime senajame mokyklos pastate, kur dabar veikia Traksėdžių Šilojų mokykla. Už jas esame dėkingi Šilutės rajono savivaldybės administracijai.

– Pirmininkės pareigas perėmėte iš ilgametės bendruomenės vadovės Eglės Paulauskienės. Ko iš jos išmokote?

– Su Egle kartu buvau nuo pat pirmos bendruomenės įsikūrimo dienos. Tada viskas buvo nauja ir nežinoma. Esu dėkinga, kad Eglė ėmėsi šio darbo, kad neišsigando sunkumų ir nenuleido rankų jiems iškilus. Todėl bendruomenė gyvuoja jau 10 metų.

– Kaip šiame darbe padeda Traksėdžių seniūnaitės, kurios pareigas keletą metų ėjote, patirtis?

– Būdama seniūnaite, turėjau galimybę iš arčiau susipažinti su traksėdiškiais, jų problemomis ir pabūti tarpininku tarp bendruomenės ir seniūnijos. Šiandien dėl to daugeliu atvejų lengviau, nes žinomos ir problemos, ir jų sprendimo keliai, ir specialistai.

– Traksėdžiai – Šilutės pašonėje įsikūrusi gyvenvietė. Tai privalumas ar minusas? Ar užtenka dėmesio iš seniūnijos? Kokia Jūsų, kaip bendruomenės pirmininkės, ateities vizija?

Manau, kad yra  privalumas gyventi arčiau rajono centro, nes visos svarbiausios kasdienės paslaugos greta. Dėmesio iš seniūnijos pakanka, į mūsų prašymus visada reaguoja ir seniūnas, ir specialistai.

Džiaugiuosi, kad mūsų gyvenvietė nuolat gražėja. Šiuo metu tvarkoma pagrindinė gatvė ir šaligatviai. Ilgai to laukėme. O ateities vizija – bendruomeniška, vieninga, aktyvi, vystanti kultūrinę bei socialinę veiklą bendruomenė, kur gera augti mažam, smagu ir jauku gyventi suaugusiajam ir oriai senti pagyvenusiajam.

– Kas didžiausi jūsų pagalbininkai: vaikai, jaunimas ar senjorai? Ką norėtumėte pagirti, kam padėkoti?

– Aktyviausi, smalsiausi, didžiausi pagalbininkai yra vaikai, tačiau šiuo metu labai aktyvūs ir senjorai. Padėkoti turiu daug kam, galėčiau sudaryti ilgiausią sąrašą. Džiaugiuosi, kad mūsų žmonės iniciatyvūs, kad turiu į ką atsiremti. Kol kas dar neteko atsimušti į abejingumo sieną, kai sunku, turiu šaunią komandą, kuri palaiko ir padeda.

– Tęsiate senas tradicijas ar kuriate naujas?

– Tęsiame kai kurias senas tradicijas – minime valstybines šventes, organizuosime eglės įžiebimo šventę. Kursime ir naujas, įvairesnes tradicijas, kad pritrauktume dar daugiau žmonių. Idėjų ateičiai turime nemažai. Buvo atvykusi Vainuto mėgėjų teatro grupė „Čemodans“, kuri parodė komediją pagal B. Vilimaitę „Mirusiųjų reikalai“. Šiais metais pirmą kartą organizavome Helovino vakarą, kuris sulaukė didelio susidomėjimo. Organizuojame laisvalaikio vakarus – šokius, sporto užsiėmimus, maisto gaminimo ir kt. užimtumo veiklas.

– Kas sunkiausia šiame darbe ir kuo galite pasidžiaugti?

Daugiausia jėgų ir energijos reikalauja projektų administravimas, nes reikia paruošti galybę dokumentų, parengti ataskaitų. Didelį rūpestį kelia bendruomenės namų išlaikymas, išaugę komunaliniai mokesčiai, ypač žiemos laikotarpiu, kuris yra gana ilgas. Tad ieškome būdų, kaip  pritraukti lėšų bendruomenės veiklai vystyti ir sumokėti mokesčius.

Šiemet pirmą kartą traksėdiškiai surengė ir Helovino vakarėlį

Per šį trumpą vadovavimo laikotarpį pateiktas ir įvykdytas projektas „Bendrystės keliu“, suorganizuota ekskursija į Telšius. Išvykos labai suartina bendruomenės narius. Įsigyta palapinė, sulankstomas stalas ir suolai, nauja viryklė, priemonių užimtumo veikloms.

Palaikome ryšius ir su Traksėdžiuose veikiančia Klasmann-Deilmann įmone. Jie yra mūsų nuolatiniai rėmėjai, keletas įmonės darbuotojų yra ilgamečiai aktyvūs bendruomenės nariai.

– Kaip sekasi suderinti darbą bibliotekoje ir vadovavimą bendruomenei? Kas labiausiai džiugina?

– Stengiuosi suderinti taip, kad nenukentėtų darbas bibliotekoje. Dažniausiai bendruomenės veikla vyksta po darbo valandų, tad tenka ir pavakaroti ar savaitgaliais padirbėti. Bet džiaugiuosi, kad Traksėdžiuose gyventi tampa įdomiau, gyvenvietė gražėja, bendruomenės nariai tampa aktyvesni, noriau dalyvauja organizuojamose veiklose.

„Traksėdžių vilties” nariai dalyvavo ir Žuvienės virimo čempionate

Kalbino Birutė MORKEVIČIENĖ