Susitikimas su serialo „Giminės“ autoriumi

Po Lietuvą keliaujantis prozininkas, scenaristas, lietuviškų TV serialų kūrėjas Bronius Bušma užsuko ir į Švėkšną. Biblioteka organizavo susitikimą su rašytoju, scenaristu, pirmojo lietuviško serialo „Giminės“ autoriumi ir knygos „Giminės. Taip jie jas kūrė“ pristatymą. Rašytojas yra pirmojo lietuviško serialo, pasirodžiusio 1993 metas, scenarijaus autorius.

Svečias atvyko darbo dienos popietę, tad ne visi norintys galėjo dalyvauti renginyje. Susitikimo dalyviams jis priminė akimirkas iš populiaraus serialo, jo kūrimo istoriją, jame vaidinusius aktorius, „Giminių“ dainą, pristatė savo knygą „Giminės. Taip jie jas kūrė“, papasakojo linksmų istorijų iš to laiko, kai vyko scenarijaus rašymas, filmavimas. Serialas, anot scenaristo, žmonėms tiesiog „prilipo“, tapo laukiamu.

Praėjęs laikas anapusybėn jau išsivedė beveik 20 serialo aktorių. „Todėl neatsitiktinai knygos pagrindinė misija ir buvo pagerbti buvusius kolegas“, – sakė rašytojas, pristatęs savo kūrinį, kurį įsigijo nemažai švėkšniškių.

Prie knygos atsiradimo prisidėjo daug žmonių, vienas jų – fotografas Martynas Vidzbelis, padovanojęs teisę nemokamai dėti aktorių nuotraukas. Kitaip būtų brangu, nes knyga išleista asmeninėmis lėšomis.

Rašytojo pastabumas ir jautrumas aktualijoms – neabejotinas. Pagarbiai atiduota duoklė praeities laikotarpiui ir aktoriams, kitiems kūrybinės grupės nariams, kurie prisidėjo prie vieno populiariausių lietuviškų serialų kūrimo.

B. Bušma Švėkšnos bibliotekai padovanojo knygą, kurias galės perskaityti visi norintys.

Charizmatiškojo scenaristo biografijoje ne tik „Giminių“ serialas, bet ir „Dapkai ir Butkai”, „Broliai”, „Giminių” tęsinys, „Rojus Lietuvoj“ ir kt. Išgarsėjęs kaip televizijos serialų scenarijų autorius, B. Bušma yra parašęs apysakas paaugliams „Strazdanota vasara“, „Markizas – angelų karalius“ bei romaną „Būk geras, Jackau, nemirk!“

Švėkšnos bibliotekininkės Danutė Litvinienė ir Danutė Šneideraitienė, užbūrusiam susitikimo dalyvius savo charizma svečiui dėkojo už prasmingą renginį, vykusį nepaprastą dieną – Švėkšnai švenčiant 520-ąjį gimtadienį. O jam padovanojo Domo Kauno „Jurgio Platerio biblioteka – Lietuvos knygos kultūros ir mokslo paminklas“, vieną iš svarbiausių švėkšniškiams istorijos rašytinių paminklų.