Žemas vitamino D kiekis yra mirtinai pavojingas

vitaminas dDanijos mokslininkai nustatė ryšį tarp mažo vitamino D kiekio kraujyje ir padidėjusios ankstyvos mirties rizikos. Tokia nerimą kelianti išvada buvo paskelbta žurnale „British Medical Journal“.

Mažas vitamino D kiekis kraujyje ankstyvos mirties riziką padidina 30-40 procentų, atskleidžia didelės apimties Danijos tyrimas, kurio rezultatai šią savaitę buvo paskelbti gerbiamame mokslo žurnale „British Medical Journal“. Pasak pagrindinio tyrėjo
Kopenhagos universiteto klinikos profesoriaus ir vyriausiojo Herlevligoninės gydytojo Bėrge Nordestgaard, jei litre kraujo yra 30 nanomolių vitamino D, t.y. 20 nanomolių mažiau nei rekomenduojama Danijoje, asmens mirties dėl vėžio rizika padidėja iki 40 procentų, o mirtingumas dėl visų priežasčių išauga maždaug 30 proc.

„Dabar mes galime patvirtinti, kad žemas vitamino D kiekis yra savaime pavojingas, nes jis padidina mirtingumą net 30 proc.“, – profesorius B.Nordestgaard nurodo „Politiken“ – vienam iš didžiausių Danijos laikraščių.

Jis teigia, kad tai yra pirmasis tyrimas, atskleidžiantis priežastinį ryšį tarp mažo vitamino D lygio ir padidėjusio mirtingumo.

19 metų trukęs stebėjimas

Mokslininkai iš Herlev ligoninės ir Kopenhagos universiteto į tyrimą įtraukė 96 tūkstančius dalyvių. Jie buvo atrinkti pagal įvairius kriterijus, tokius kaip rūkymas, alkoholio vartojimas, svoris, kraujo spaudimas ir fizinis aktyvumas.
Be to, buvo matuojamas 30 tūkst. tyrimo dalyvių vitamino D kiekis kraujyje.

Visi dalyviai buvo stebimi iki 19 metų.

Sutampa su ankstesnių tyrimų rezultatais

Ankstesni gyventojų tyrimai parodė, kad žmonėms, pasižymintiems mažu vitamino D kiekiu, būdinga didesnė ankstyvos mirties rizika, tačiau tuo metu mokslas negalėjo paaiškinti, ar padidėjusį mirtingumą lėmė ligos, sukeltos žemo vitamino D lygio, ar vitamino D trūkumas sukelia ligas ir lemia ankstyvą mirtį.

Be to, tyrimai neparodė, ar aktyvus rūkymas, nesveikas maistas, saulės šviesos trūkumas ir per mažas fizinis aktyvumas galėjo lemti vitamino D kiekio mažėjimą ir sukėlė ligas bei ankstyvą mirtį.

Gal norėtumėte papildų?

Pasak naujo tyrimo, nemažai daliai danų labai stipriai trūksta vitamino D, tačiau čia kyla klausimas, kiek sveikatos institucijos užtruks, keisdamos savo poziciją papildų atžvilgiu. Šiuo atveju ypač nerimą kelia tai, kad vitamino D trūkumas per labai trumpą laiką gali sukelti rimtas problemas – ligas ir ankstyvą mirtį.

Vis daugiau ir daugiau žmonių jau dabar vartoja vitamino D papildus, pavyzdžiui, „D-Pearls“. Tokiu būdu galite lengvai užsitikrinti, kad gausite pakankamą šios maistinės medžiagos kiekį.
Atrodo, kad tai yra akivaizdus sprendimas, tačiau panašu, kad sveikatos apsaugos institucijos vis dar laukia galutinio įrodymo, kad patvirtintų vitamino D papildų vartojimo naudą. Po naujausio atlikto tyrimo kyla klausimas, ko mes vis dar laukiame?

Šaltinis:
 BMJ 2014;349:g6330 doi: 10.1136/bmj.g6330 (paskelbta 2014 m. lapkričio 18 d.)
Genetiškai maža vitamino D koncentracija ir padidėjęs mirtingumas: trijų didelių grupių Mendelio atsitiktinės atrankos analizė
Shoaib Afzal registratorius – 1, 2, Peter BrĖndum – Jacobsen registratorius – 1, 2, Stig E Bojesen profesorius – 1, 2, 3, BĖrge G Nordestgaard profesorius – 1, 2, 3.
1 – Klinikinės biochemijos ir Kopenhagos bendrosios populiacijos tyrimas, Herlevligoninė, Kopenhagos universiteto ligoninė, DK-2730 Herlev, Danija.
2 – Kopenhagos universiteto Sveikatos ir medicinos mokslų fakultetas, Danijoje, Kopenhagoje.
3 – Kopenhagos miesto širdies tyrimas, Frederiksberg ligoninė, Kopenhagos universiteto ligoninė, Frederiksberg, Danija.