Energija spinduliuojančios 80-metės „Pilutės“ dainininkės neketina trauktis nuo scenos

pilutei 15 seniausia narePenktadienį Žemaičių krašto etnokultūros centro Degučių folkloro ansamblis „Pilutė“ šventė 15-os metų jubiliejų. Jubiliejiniame koncerte netrūko sveikinimų, dovanų, skanių vaišių, dainų, šokių ir, svarbiausia, geros nuotaikos.

Kolektyvą sveikinti sugužėjo ne tik „Pilutės“ narių giminaičiai, buvę ansamblio nariai, bet ir Šilutės rajono savivaldybės atstovai, net devyni folkloro kolektyvai, Degučių jaunimo organizacija, Žemaičių Naumiesčio seniūnas Jonas Budreckas, kiti ansamblio veiklą branginantys žmonės.

Amžius – ne kliūtis mėgstamai veiklaipilutei 15 kolektyvas su vaikais

Ansamblio „Pilutė“ nariai neslėpė šypsenų ir pasitenkinimo smagia švente. Tai išskirtinis ansamblis, kurį sudaro ir jauni, ir vyresni, ir jau labai garbaus amžiaus sulaukę visos plačios apylinkės žmonės. Jauniausiai kolektyvo narei Godai Majutei yra 11 metų, vyriausiai Stanislavai Ežerinskienei – net 82-eji. 80-metė kolektyvo narė Zita Jasadavičienė į repeticijas iš Katyčių atvažiuoja pati savo automobiliu.

„Mano moteriškės – energingos, todėl ir su mažaisiais nariais gerai sutaria“, – pasakojo „Pilutės“ vadovė, etnografė Adma Baltutienė, ansambliui vadovaujanti jau 11 metų.

Vyresnės kolektyvo narės neketina pasitraukti iš „Pilutės“, o A.Baltutienės teigimu, jos visos yra tikri kareiviai, nes beveik niekada nepraleidžia repeticijų. Vienintelis dalykas, kuris kartais priverčia neatvykti į repeticijas, o kartais net ir palikti ansamblį, yra sveikata. Jokios kitos priežastys nepriverčia „Pilutės“ narių atsisakyti mėgiamos kultūrinės veiklos, savo krašto dainų ir šokių.

„Pilutė“ niekada nepamiršta savo senųjų narių, juos visus myli ir visada kviečia apsilankyti koncertuose bei laukia sugrįžtančių į kolektyvą.

Slaptasis ginklas – išskirtinis repertuaras

„Pilutės“ kolektyvo repertuare yra 30 dainų ir iš jų sudarytos keturios programos. Todėl ansambliečiai visada žino, ką dainuoti, kad ir kur juos bepakviestų. „Galėjom šiandien daugiau padainuoti, bet kadangi tiek žmonių, tiek kolektyvų privažiavo, tai jeigu mes dar daugiau būtume dainavę, atrodytume savanaudžiai“, – juokėsi A.Baltutienė.

Tačiau ne dainų skaičius yra svarbiausia ansamblio puošmena. „Pilutės“ senolės moka tokių senovinių dainų, kurių niekas kitas nemoka. Tai jų jaunystės dainos, kurių aplink beveik niekas negirdėjo, todėl ir klausytojai labiau suklūsta jas išgirdę.

Kolektyvas dalyvauja įvairiuose festivaliuose. Praėjusiais metais koncertavo Klaipėdoje, Kretingoje, važiavo ir į Plungę, kur šoko, vadovės žodžiais tariant, net ir su „meksikonais“. Šią vasarą „Pilutės“ pasirodymas vyks Degučių kaimo šventėje jau rugpjūčio 2-ąją dieną.

Kolektyvo jubiliejaus svečiai ne tik įsitraukė į liaudies kūrybos šventę, bet ir gavo dovanų. Vakaronės metu ansambliečiai sveikintojus kvietė po sūrio medžiu ir dovanojo visiems po gardų varškės sūrį, o po šventės visų laukė gausios vaišės, kur visi turėjo galimybę paragauti naminių bulvinių „kleckų“ ir naminės giros.

Daugiau nuotraukų galite rasti „Šilutės naujienų“ facebook albume!