Jūrų geologas pasakojo ir apie Bermudų trikampį

E.Emelyanovas Pamaryje pristatė savo naujausią knygą „Dviejų tūkstantmečių sandūroje“. / F.Bajoraičio viešosios bibliotekos nuotr.Fridricho Bajoraičio viešojoje bibliotekoje šilutiškius į susitikimą pakvietė kraštietis, 1952 m. Šilutės pirmosios vidurinės mokyklos (dabar – Šilutės pirmoji gimnazija) abiturientas Emelyanas Emelyanovas.

Nusipelnęs Rusijos Federacijos mokslo veikėjas, Rusijos gamtos mokslų akademijos narys, geologijos ir mineralogijos profesorius, habilituotas daktaras E.Emelyanovas Pamaryje pristatė savo naujausią knygą „Dviejų tūkstantmečių sandūroje” (2012), atskleidžiančią autoriaus kelią į didįjį mokslą.

Žemiečio gyvenimas ir kūrybinė veikla vyko sudėtingų istorinių įvykių fone – „dviejų tūkstantmečių sandūroje”. Iš 19-os mokslininko parengtų veikalų, keturi skirti mokslui populiarinti.

Pristatomoji ketvirtoji jūrų geologo prisiminimų knyga tęsia ankstesnėse publikuotų prisiminimų ciklą. Knygoje pateikta autobiografinių elementų, jūrų ekspedicijų, kuriose dalyvauta, aprašymai, įspūdžiai iš aplankytų pasaulio šalių, taip pat atskiros autoriaus esė. Autorius prisipažino niekada nefiksavęs savo gyvenimo, veiklos užrašuose. Prieš skaitytoją atsiveriantis pasaulis – atminties išsaugotų praeities nuotrupų, įvykių, veidų atgaminimas.

Dalis knygos skirta Lietuvai.

„Būtent šioje šalyje aš gavau išsimokslinimą, pažinau šios šalies liaudies kultūrą, ir ši kultūra bei istorija man tokios pat artimos, kaip ir Rusijos kultūra ir istorija”, – tvirtina E.Emelyanovas.

Gyvenimišką patirtį autorius atskleidžia keturiose knygos dalyse, skirtose šeimai, vaikystei ir mokslui, keliui į okeanologiją, jūrų ekspedicijoms Juodojoje, Viduržemio ir Baltijos jūrose, Atlanto, Ramiajame ir Indijos vandenynuose bei autobiografiniams pamąstymams.

Susirinkusiuosius domino įvairūs gamtos reiškiniai, ypač paslaptingasis Bermudų trikampis ir su juo susijusių katastrofų priežastys.

E.Emelyanovas teigė, jog daugelį šiose vietose įvykstančių nelaimingų atsitikimų galima priskirti ypatingoms gamtinėms sąlygoms šiose vietose.

Mokslininko nuomone, vakarų Atlanto vandenyno dugne gali būti daug kristalizuoto metano nuosėdų. Paveikus šias nuosėdas, metano dujos burbulų pavidalu išsiveržia į paviršių.

Dujos sumažina vandens tankį ir išretina orą, todėl sunkūs laivai netenka plūdrumo ir gali nuskęsti akimirksniu. Toks pat neigiamas poveikis daromas ir lėktuvams: kai jie įskrenda į tirštą metano debesį, pakilusį virš vandenyno, dėl deguonies stygiaus sustoja jų varikliai.

Kalbėdamas apie gyvybės atsiradimą giliuosiuose vandenyse, žymusis jūrų geologas paminėjo, jog gyvybės atsiradimo priežastis gali būti ne fotosintezės procesas, o šių didelių vandens telkinių dugne dėl vulkaninės veiklos vykstanti termosintezė.

Susitikimo dalyviai išsiskirstė susipažinę su nauja knyga ir daug naujo sužinoję apie vandenų pasaulį bei gamtos paslaptis.