Prabudo knygos vagies sąžinė

Open-BookL.K. „paslydo“ lygioje vietoje ir užsidirbo dar vieną baudžiamąją bylą. Niekur nedirbantis vyras, kurio ankstesnis teistumas dar neišnykęs, nepabūgo vėl nusikalsti. Jis iš Šilutės knygyno pavogė brangią knygą ir nusprendė ją užstatyti lombarde.

Kitą dieną prabudusi vagies sąžinė nuvedė jį atsiimti į lombardą priduotos knygos, kuri vėliau buvo grąžinta knygynui, tačiau tai vis tiek neišgelbėjo vyro nuo baudžiamosios atsakomybės.

Spalio 17-osios rytą L.K. suplanavo iš knygyno pavogti knygą ir taip prasimanyti pinigų. Apsimesdamas atidžiai naują knygą besirenkančiu pirkėju, išsirinko nepigų grobį ir nesumokėjęs iš knygyno išsinešė 163 Lt vertės knygą „Žymiausi Lietuvos mūšiai ir karinės operacijos“.

Dar tą pačią dieną, nešinas nauja knyga, bandė ją parduoti pažįstamam N.P., tačiau galiausiai paprašė, kad N.P. savo vardu knygą atiduotų į lombardą. Ten už didelę, gražiai supakuotą istorinę knygą N.P. tikėjosi gauti bent pusę jos tikrosios vertės, bet gavo vos 50 litų, kuriuos ir atidavė knygą pavogusiam L.K.

Jau kitą dieną vagis pajautė sąžinės graužatį ir paprašė knygą užstačiusio pažįstamo nueiti į lombardą ir atsiimti brangų leidinį.

Teismas atsižvelgė į tai, kad vagis pats padėjo atskleisti vagystės aplinkybes, ir į tai, kad pavogta knyga buvo grąžinta knygynui. Kaltinamajam už padarytą nusižengimą skirta 20 parų arešto.

Nuosprendis galėjo būti skundžiamas.