Aliejus: kiek jo suvartoti ir kuo jis pranašesnis už kitus riebalus

Šiuo metu galime išbandyti daug aliejaus rūšių: nuo visame pasaulyje populiaraus alyvuogių, iki mums įprasto saulėgrąžų ar rapsų, egzotiškesnių moliūgų, kokosų ar kt. Anot dietologės dr. Editos Gavelienės, augalinį aliejų rekomenduojama įtraukti į mitybą, o sveikatai palankiausias – alyvuogių.

pixabay.com nuotr.

Mažiau gyvūninių riebalų

Iš skirtingų augalų spaudžiamas aliejus yra nepamainomas produktas visame pasaulyje, naudojamas maisto kepimui, šviežių salotų ar kitų patiekalų skaninimui. Jame daug sveikatai naudingų riebalų ir mažai sveikatą nepalankiai veikiančių riebalų, kuriais turtingi gyvūninės kilmės riebalai.

„Gyvūniniai riebalai turtingi sočiaisiais riebalais, o pastarieji siejami su didesne rizika susirgti lėtinėmis, širdies ir kraujagyslių ligomis bei padidėjusiu cholesterolio kiekiu organizme. Augalinės kilmės riebaluose sočių riebalų ženkliai mažiau. Reikėtų naudoti mažiau gyvūninės kilmės riebalų, prioritetą teikiant aliejams“, – sako dr. E. Gavelienė.

Aliejaus nauda žmogaus organizmui nenuginčijama, tačiau jį reikėtų naudoti saikingai. „Bendras dienos kalorijų kiekis susideda iš baltymų, riebalų ir angliavandenių gaunamų su maistu, tad riebalai mityboje neturėtų viršyti 30 proc. Tiesa, kalbėti, kiek aliejaus tai būtų šaukštais ar mililitrais sudėtinga – kiekvienam šis kiekis yra individualus. Svarbiausia atsižvelgti į savo sveikatą ir rinktis kokybišką aliejų“, – sako ekspertė.

Rekomenduoja skirtingus aliejus

Pasak E. Gavelienės, tik įtraukę į mitybą daugiau aliejaus rūšių, pajusime tikrąją jo naudą.

Vienas labiausiai ištirtų aliejų – alyvuogių, jo, ypač tyro, nauda sveikatai abejonių nekelia. Tačiau ir kitos aliejų rūšys vertingos, tad naudingiausia – įvairovė. Europos maisto saugos tarnyba įvardija alyvuogių aliejų kaip funkcinį maistą ir rekomenduoja jį įtraukti į kasdienę mitybą. Ypač tyras alyvuogių aliejus turtingas fenoliais – medžiagomis, kurios pasižymi antioksidantų veikimu. Iš tų antioksidantų išskiriamas hidroksitirozolis, apsaugantis širdį. Racioną vertėtų praturtinti ir kitomis aliejaus rūšimis: moliūgų, graikinių riešutų ar linų sėmenų aliejumi, turtingu Omega-3 riebalų rūgštimis.

Gydytoja atkreipia dėmesį, kad ne visos aliejaus rūšys tinkamos kepimui. Ilgą laiką ar kelis kartus iš eilės kaitinant aliejų aukštoje temperatūroje jame pasigamina žalingos transriebalų rūgštys bei kiti sveikatą žalojantys komponentai. Terminiam apruošimui visiškai netinka linų sėmenų aliejus. Ypač tyras alyvuogių aliejus tiks greitam kepimui. Jei reikia kažką virti riebaluose, geriausia susirasti tokį aliejų, kurio smilkimo temperatūra yra aukštesnė, pavyzdžiui, rapsų ar saulėgrąžų. Taip pat vertėtų prisiminti, kad kepant riebalų neturėti būti per daug, tam reikėtų rinktis ir nesvylantį paviršių arba kepimą orkaitėje.

Pagal BNS inf.