2021 08 26 Emalio meno laboratorijos uždarymas

PAMARIO ŽENKLAI – 2021. VĖJŲ ROŽĖ.
2021 08 16 – 2021 08 27
Dalyviai:
DEIMANTĖ KIESUTĖ (Lietuva)
NADINE SIPPACH (Vokietija)
MIRDZA GUKA (Latvija)
VIJA LIEPINA (Latvija)
ROZE LIEPINA (Latvija)
NIKOLOZ GAMKHITASHVILI (Sakartvelas)
OKSANA GAMKHITASHVILI (Lietuva)
JUSTĖ GATELYTĖ (Lietuva)
PILĖ VELJATAGA (Recenzentė)
EMALIO MENO LABORATORIJA
PAMARIO ŽENKLAI – 2021. VĖJŲ ROŽĖ.

Kintų Vydūno kultūros centro specializuotose metalo dirbtuvėse jau 19 metus organizuojama tarptautinė emalio meno laboratorija „Pamario ženklai“. Buvusios senosios mokyklos rekonstruotose patalpose yra įkurtos metalo meno dirbtuvės su nedidele galerija bei su keturiais kambariais individualiam menininkų poilsiui.

Kultūros centro galerijoje jau saugoma 180 kūrinių siekianti emalio meno kolekcija, kurioje užfiksuoti Pamario krašto kultūrą, istoriją, etnografiją atspindintys simboliai. Per visą projekto gyvavimo laikotarpį Kintuose jau dalyvavo virš šimto menininkų ir dalyvių iš įvairių pasaulio šalių tarp kurių: Gruzija, Rusija, Baltarusija, Estija, Vokietija, Latvija, JAV, Italija, Vengrija, Ukraina ir Lietuva, kuriai atstovavo įvairaus amžiaus emalio kūrėjai iš skirtingų šalies regionų.

Siekiant įvairių šalių menininkus supažindinti su Pamario krašto istorija ir kultūra, kasmet dalyviams siūloma vis kita kūrybinė tema. 2021 m. skiriami Vėjų temai ir Kuršmarių vėtrungių tėvu vadinamam pirmajam žvejybos inspektoriui, menininkui, etnografui, krašto tyrinėtojui olandų kilmės kraštiečiui – E.V. Berbomui. Pamarys pasaulyje garsėja medinių vėtrungių amatu, kuris buvo naudojamas tik šiame vakarų Lietuvos regione. Vienas iš privalomų elementų vėtrungėje yra Vėjų rožė. Kiekvienoje vėtrungėje ji buvo drožiama vis kitaip. Dar įdomesni ir unikalesni tik pamaryje vietinių žvejų naudoti Vėjų pavadinimai: Ožinis, Aušrinis, Sominis, Žemulis, Marinis ir dar kiti, kuriuos lydi įvairiausi pasakojimai, kodėl jie taip vadinami, iš kur tas vėjas tokį pavadinimą atsinešė? Tai ir dar daugiau dailininkai susipažįsta dalyvaudami kūrybinėje stovykloje.

Organizatoriai nuoširdžiausiai dėkoja visiems kūrėjams, kurie įsijungė į kūrybinį procesą Vėjų tema, dalyvavo stovykloje, bendravo, dalinosi patirtimi, kūrė emalio miniatiūras ir improvizacijas. Jos liks mūsų kultūros centro lankytojų vertinimui ir pažinčiai su emalio menu.

Šis projektas jau 19 metų gyvuoja išskirtinai Šilutės rajono savivaldybės administracijos, Lietuvos Respublikos Kultūros ministerijos ir Kultūros tarybos finansuojamų projektų dėka. Emalio meno kolekcija „Pamario ženklai“ sukurta Kintuose išsiskiria unikalumu ne tik Lietuvos ar Baltijos šalių regione, bet jau gali pretenduoti ir į pasaulio meno kolekcijų arsenalą. Tai, kas sukurta, įpareigoja didžiuotis, skleisti ir puoselėti.

Kintų Vydūno kultūros centro direktorė Rita Tarvydienė
www.vydunocentras.lt