Ar visi pažįstate ir renkate skėtinę žvynabudę?

P9059645 sketisRuduo – grybų rinkimo metas. Dauguma grybautojų pažįsta ir renka visiems žinomus grybus: baravykus, raudonviršius, voveraites, kazlėkus, rudmėses, ūmėdes. O kaip su skėtine žvynabude?

Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto Radiologijos skyriaus vedėjas Pranas Drulia teigia, kad skėtinė žvynabudė pasižymi savitu skoniu, o jei ją paruošime kiaušinio plakinyje su prieskoniais, tai tiesiog delikatesas!

Radus didesnį šių grybų kiekį, juos galima užšaldyti, tada net ir žiemos metu galima mėgautis šiuo skaniu grybu. Tačiau P.Drulia įspėja nesumaišyti jo su musmire.

Žvynabudė – vienas didžiausių kepurėtųjų grybų. Jos kepurėlė siekia net iki 30 cm skersmens. Jauna – kiaušinio formos, ovališka, senesnių grybų – plokščia, paviršius – rudai žvynuotas. Tai pievagrybinių šeimos, žvynabudžių genties atstovė.
Žvynabudės kotas – 10-35×1-4 cm, su smulkiais pilkai rudais žvyneliais, dideliu baltu žiedu, pamatinėje dalyje gumbiškai sustorėjęs, be išnaros, kas būdinga musmirėms.

Lietuvoje auga kelios šio grybo rūšys: Grakščioji, Šiurkščioji ir Skėtinė. Skaniausia, kaip teigia grybautojai – skėtinė žvynabudė. Šio grybo sezonas – rugpjūčio-spalio mėnesiai, labiausiai jis paplitęs spygliuočių miškuose, pamiškėse, pakelėse. zvynabudes 006 1

Grybautojams verta prisiminti, kad nederėtų rinkti grybų pakelėse, nes galima apsinuodyti  susikaupusiais teršalais.

Radiacine tarša, kaip pažymi specialistas P.Drulia, žvynabudės neišsiskiria iš daugumos Lietuvos grybų ir neviršija 100 Bq/kg (pagal Europos Sąjungos ir Lietuvos teisės aktų reikalavimus, radiacinė tarša grybuose turi būti ne didesnė kaip 600 bekerelių kilograme (Bq/kg)). Todėl grybų mylėtojai neturėtų jaudintis dėl šios rūšies grybų radiacinės taršos.

Kepta skėtinė žvynabudė

Kepimui imame tik galvutę, apvalome, apiplauname ir nusausiname (net išspaudžiame vandenį). Apvoliojame miltuose ir pamerkiame išplakto, padruskinto ir papipirinto kiaušinio mišinyje.

Kepame kol gražiai apkepa (apie 10 minučių). Puikia tinka vietoj duonos prie sriubų, mėsos patiekalų ar valgyti vienas.

Galima kepti svieste, tuomet jausis būdingas riešutų skonis.